Rutte: ‘Er zijn ongekende fouten gemaakt in gasdossier, ook door mij’

Groningen De premier erkende in een Kamerdebat over het enquêterapport over de gaswinning dat hij fouten heeft gemaakt, en koos verder de verdediging.
Een groep Groningers is woensdag per bus naar Den Haag gekomen om het debat over het rapport van de parlementaire enquête bij te wonen.
Een groep Groningers is woensdag per bus naar Den Haag gekomen om het debat over het rapport van de parlementaire enquête bij te wonen. Foto Bart Maat

„Terecht concludeert de commissie dat sprake is geweest van grote ongekende fouten”, zegt premier Mark Rutte (VVD). Woensdag heeft Rutte in een debat met de Tweede Kamer zijn reactie op het enquêterapport over de Groningse gaswinning min of meer herhaald. Die fouten zijn gemaakt „door de politiek, door organisaties in het gasgebouw, zeker door opeenvolgende kabinetten, dus ook van mij en door mij.” Verder koos hij de verdediging. De premier maakte meteen al duidelijk dat hij niet van plan is af te treden.

Als eerste kwam Rutte terug op een opmerking die hij in de openbare verhoren van de parlementaire enquête had gemaakt. Pas in 2018 realiseerde de premier „hoe bizar hoog” de gaswinning was, had hij gezegd. Daar kwamen dinsdag veel vragen over, en woensdag ook weer. Sandra Beckerman (SP): „Betekent het dat er in de tussenliggende jaren, waarin zoveel mensen kapot gingen, het de minister-president geen zier interesseerde?”

Het moment in 2018 was voor Rutte „het meest pregnant”, nuanceert hij nu, maar ook daarvoor wist hij wel van de omvang van de problemen. In het verhoor zou hij niet op de hoogte van de gaswinning hebben gedoeld, maar op de maatschappelijke onrust.

Vervolgens ging de premier in op de vraag waarom de gaswinning in 2013 werd opgeschroefd, een jaar na de grote beving in Huizinge. Dat was „geen actief besluit”, zei Rutte. „Het bleek te komen door het tienjaarsplan van gaswinning.” Dat er wel degelijk minder gas gewonnen kon worden, was volgens hem niet bekend aan de politieke top.

Kamerleden namen daar geen genoegen mee. Henk Nijboer (PvdA): „Ik vind het niet geloofwaardig.” Eline Vedder (CDA): „Ook als je actief iets niet doet, kun je dingen veroorzaken.” Tom van der Lee (GroenLinks), die de parlementaire enquêtecommissie voorzat, schudde zijn hoofd.

Eerste debat na kabinetsreactie

De Tweede Kamer debatteerde ook in april al over het rapport van de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. Toen stond niet een kabinetsdelegatie, maar de enquêtecommissie onder leiding van Tom van der Lee (GroenLinks) in Vak K. Het „ongekend systeemfalen” dat uit het onderzoek naar voren kwam, rekent de Tweede Kamer zichzelf zwaar aan, bleek toen.

Sindsdien heeft ook het kabinet officieel op het enquêterapport gereageerd. In het Groningse dorp Garmerwolde presenteerden Rutte en staatssecretaris voor Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66) vijftig punten om de schade te herstellen die de overheid heeft aangericht. Het kabinet wil komende decennia 22 miljard uittrekken, waarvan een deel al eerder is toegezegd.

Betrokkenen zijn sceptisch over die plannen, zeiden ze maandag in NRC. „Natuurlijk kan je de geldkraan openzetten, maar zonder visie helpt het niet.” Met de kabinetsreactie en de kritiek daarop in gedachten ging de Tweede Kamer deze week opnieuw in debat.

„Ik moet concluderen dat mijn interventies niet altijd hebben geleid tot het gewenste resultaat, hoe graag ik het ook anders had gezien”, zei Rutte. „Die conclusies zijn pijnlijk en trek ik me aan.”

Lees ook Kamerleden rekenen zichzelf zwaar aan dat zij het tij in Groningen niet konden keren