‘Russische scheepswerven kregen onderdelen van scheepsbouwer Damen ondanks westerse sancties’

Scheepswerven in Rusland konden ondanks westerse sancties beschikken over cruciale onderdelen voor een Russisch ontwerp van de Nederlandse scheepsbouwer Damen. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur dat vrijdag is gepubliceerd.

Hoewel Damen zich in maart 2022 terugtrok uit Rusland, lijkt een deel van de onderdelen voor twintig moderne, door Damen ontworpen visserijvaartuigen in aanbouw, zoals scheepsschroeven, afkomstig van Damen zelf. Volgens de Duitse fabrikant van de schroeven leverde hij deze „uitsluitend via Damen”.

Damen zegt niet te weten hoe de producten in Rusland terechtkwamen. Het bedrijf zegt zelf geen zendingen meer naar Rusland te hebben gestuurd na het ingaan van de sancties en „meent volledig in lijn met de sancties te hebben gehandeld”.

Wel is volgens Damen in 2023 „een aantal onderdelen voor visserijschepen verkocht aan enkele buitenlandse bedrijven”. Het bedrijf geeft daarover geen details, maar volgens Damen waren daarbij „boeteclausules” opgenomen om te voorkomen dat de onderdelen naar Rusland zouden gaan. De Duitse scheepsschroevenbouwer, Schottel, zegt in een reactie dat het in 2023 nog „voortstuwingseenheden voor dit type schip” aan Damen heeft geleverd, maar dat Damen de verzekering gaf dat deze „direct noch indirect aan Rusland of Russische klanten geleverd zouden worden”.

Zendingen in dat jaar zijn volgens Damen „vooraf gecontroleerd door de Nederlandse douane”. Nieuwsuur meldt echter dat het sanctieteam van de douane de zaak ook afzonderlijk heeft onderzocht en vermoedt dat er strafbare „uitvoerhandelingen van onderdelen voor de constructie van vissersschepen” hebben plaatsgevonden.

In totaal zijn honderden onderdelen die na de grote Russische inval in Oekraïne onder de sancties vallen in Rusland terechtgekomen. Dat gebeurde via transportbedrijven in Turkije en Hongkong die de rol van Damen als verzender overnamen zodra de sancties ingingen. Volgens Nieuwsuur zijn beide bedrijven in verband te brengen met de nieuwbouw en exploitatie van de visserijschepen uit de Damen-stal.

Crab catchers

Vanaf 2020 werd op vier Russische scheepswerven aan de bouw begonnen van in totaal twintig schepen. Het gaat om het Damen-model 5712 dat speciaal is ontworpen voor de Russische vangst van krab in de ruigste omstandigheden op zee. De 5712 heeft een lengte van 58 meter en is er in een variant waarbij krabben, verkocht als king crab, levend in tanks worden bewaard en een waarbij krabben aan boord kunnen worden verwerkt.

De crab catchers zijn eigendom van verschillende rederijen in het oosten van Rusland, die onder meer vanuit Vladivostok opereren op de Beringzee tussen Rusland en Alaska. In ruil voor vangstquota, die in 2019 door de overheid werden geveild, moesten de bedrijven nieuwe schepen laten bouwen.

Zo liep de Kapitan Aleksandrov, het eerste van de zeven 5712’s die gebouwd werd op de Onezjski-werf in Petrozavodsk (noordwest-Rusland) in maart 2023 van stapel en is nu actief in de Zee van Ochotsk. In de moderne scheepsbouw worden veel ‘subsystemen’ zoals motoren, elektronica en dekkranen door afzonderlijke partijen geleverd. Damen-klanten in andere landen kunnen ervoor kiezen om een schip zelfstandig met een licentie te bouwen, maar ook met Damen-ondersteuning op hun werf. Voor welke variant de vier Russische ‘5712-werven’ hebben gekozen, is niet bekend.

Importgegevens

Nieuwsuur baseert zich voor het onderzoek onder meer op twee databases met importgegevens. „We zien zendingen, met dezelfde omschrijvingen, dezelfde soorten goederen en dezelfde landen van herkomst”, zegt de directeur van één van de twee bedrijven die de importgegevens verzamelt, Sayari. „Maar nu ineens afkomstig van net opgerichte bedrijven in Turkije in China. En dat slechts enkele maanden nadat ze niet meer [door Damen] vanuit Nederland worden verzonden.”

Volgens Damen zijn de „operationele banden” met dochter Damen Engineering in St Petersburg sinds 2022 verbroken en stopte het ook de levering van nieuwe schepen aan Rusland. Naast de crab catchers had Damen ook nog contracten voor andere Russische orders, waaronder vijf sleepboten.

Vorig jaar spande Damen een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat om compensatie te krijgen voor gemiste inkomsten uit Rusland als gevolg van de sancties. Volgens Nieuwsuur draaide die rechtszaak voor een groot deel om de twintig krabbenvangers. Maar op 15 november liet Damen de claim tegen de staat onverwachts vallen, omdat het liever „vooruit [wilde] kijken”. Het bedrijf was toen al maanden op de hoogte van het Nieuwsuur-onderzoek over mogelijke sanctie-overtredingen. Tegenover Nieuwsuur ontkent de scheepsbouwer dat het intrekken van de zaak tegen de staat daarmee verband houdt. Juristen oordeelden al eerder dat die zaak weinig kans maakte.

Damen Shipyards met Gorinchem als hoofdvestiging heeft 35 scheepswerven en 12.000 werknemers in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Het bouwt een wijd scala aan schepen, waaronder ook schepen voor de Koninklijke Marine.