‘Russische ministerie van Defensie beëindigt samenwerking Wagner na weigeren overeenkomst’

‘Russische ministerie van Defensie beëindigt samenwerking Wagner na weigeren overeenkomst’

Wagner-leider Jevgeni Prigozjin heeft geweigerd een overeenkomst te sluiten met het Russische ministerie van Defensie die zijn strijders aan het Russische krijgsmacht verbindt. Dat zei kolonel-generaal Andrej Kartapolov, voorzitter van het parlementaire defensiecomité, donderdag tegen het Russische persbureau TASS.

Prigozjin zou vervolgens te horen hebben gekregen dat zijn huurlingen zonder die overeenkomst niet langer in Oekraïne mogen vechten. Ook de financiële en materiële bijdragen vanuit het Kremlin aan de Wagner Groep zouden onmiddellijk zijn stopgezet.

Het bevel om een dergelijke overeenkomst te sluiten kwam al in de week voor de afgebroken Wagneropstand vanuit het ministerie van Defensie. Alle Russische militairen op gevechtsmissie werden daartoe opgedragen. „En iedereen hield zich daaraan. Iedereen, behalve meneer Prigozjin”, aldus Kartapolov.

Prigozjin zou te horen hebben gekregen dat zijn huurlingen zonder die overeenkomst niet langer in Oekraïne mogen vechten. Foto Yulia Morozova/Reuters