N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Rusland heeft in de nacht van donderdag op vrijdag met succes de Loena 25-missie gelanceerd. Bestemming: de Bogoeslavski-krater in de buurt van de zuidpool van de maan. Op 21 augustus moeten de vier pootjes van ‘Loena-Glob’ het maanoppervlak raken.
De maanlander moet een jaar lang onderzoek doen naar de samenstelling van het maanstof waar hij op staat. Een hoofddoel is de zoektocht naar water. Dat er bevroren water op de maan is, is al sinds 2008 bekend, maar Loena 25 moet dat nu van dichtbij bekijken. De resultaten kunnen van pas komen bij plannen voor een permanente maankolonie, die mogelijk water uit het maanstof zou willen halen.
Op de polen van de maan is naar verwachting relatief veel waterijs te vinden. Relatief, omdat de maan nog steeds honderd keer droger is dan de Saharawoestijn op aarde. Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zit in een ton maanstof nog geen halve liter water.
Ruimterace
De naam van de Loena 25-missie lijkt bedoeld om aan te tonen dat het Russische maanprogramma terug is van weggeweest. Met de naam van de missie maakt ruimtevaartorganisatie Roscosmos duidelijk dat het gaat om een opvolger van de 24 eerdere Loena’s – de laatste in 1976 onder het Sovjet-ruimtevaartprogramma.
De ruimte was tijdens de Koude Oorlog een prestigepodium, maar op dat podium deed Rusland het de afgelopen jaren minder goed. De Russische Sojoez-raket was jarenlang de enige manier om astronauten van en naar ruimtestation ISS te brengen, maar inmiddels heeft het SpaceX van Elon Musk die rol deels overgenomen. Als het gaat om ruimte-onderzoek, werd Rusland overschaduwd door de VS, Europa en China.
Sinds Loena 24 zijn er tientallen ruimtevaartuigen van andere landen richting de maan gegaan, die er in veel gevallen alleen langs of omheen vlogen. De laatste landingspoging was een Japanse in april van dit jaar, maar die mislukte en eindigde met een inslag op het maanoppervlak omdat de brandstof te vroeg opraakte. De recentere Chandrayaan-3 van het Indiase ruimtevaartprogramma bevindt zich momenteel in een baan om de maan en bereidt zich voor op een landing rond dezelfde tijd als zijn Russische broertje.
Lees ook India lanceert raket die op de maan zal proberen te landen