Russische gevangenisdienst: oppositieleider Navalny (47) overleden

De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is overleden, aldus de Russische gevangenisdienst. Dat meldt het Russische staatspersbureau Interfax vrijdag. Navalny zat sinds januari 2021 in de gevangenis. Hij is 47 jaar geworden.

Navalny’s team heeft de dood van de oppositieleider nog niet bevestigd, maar zijn woordvoerder Kira Jarmisj is nu op weg naar de gevangeniskolonie waar hij werd vastgehouden. „Zodra we meer informatie hebben, zullen we dat melden”, zegt ze op X. Volgens de gevangenisdienst werd Navalny onwel bij een wandeling en mocht medische hulp niet meer baten. De oorzaak van zijn overlijden is nog niet vastgesteld. Zowel Navalny zelf als meerdere van zijn familieleden en medewerkers zeiden al meer dan een jaar lang dat Navalny’s gezondheid in gevaar was in de strafkolonie waar hij werd vastgehouden.

Het Kremlin zegt nog geen informatie te hebben ontvangen over de dood van Navalny, zo laat woordvoerder Dmitri Peskov weten tegenover persbureau Reuters. Het sterfgeval wordt nu onderzocht. Poetin is op de hoogte gebracht, maar of de president op het overlijden zal reageren, is onzeker. Van de Russische president is bekend dat hij weigert de naam van zijn politieke tegenstander ook maar uit te spreken, zo weinig erkenning wil hij Navalny geven.

Novitsjok

Navalny kwam ruim een decennium geleden op als de belangrijkste Russische criticaster van president Vladimir Poetin, die al sinds de millenniumwisseling aan de macht is. In 2020 ontsnapte Navalny aan de dood toen hij vergiftigd werd met het zenuwgas Novitsjok. Hij herstelde in een Duits ziekenhuis van de aanval, die volgens hem door de Russische geheime dienst FSB was uitgevoerd. Toen hij weer was opgeknapt, keerde hij begin 2021 terug naar Rusland. Daar werd hij direct na aankomst gearresteerd.

Later dat jaar werd Navalny veroordeeld voor onder meer fraude, al stelt hij net als veel politiek analisten dat het gaat om verzonnen aanklachten die bedoeld zijn om hem de mond te snoeren. Tijdens zijn detentie is Navalny meermaals mishandeld, uit zijn slaap gehouden en geregeld in een isoleercel geplaatst. Afgelopen december was meer dan een week lang niet duidelijk waar de oppositiepoliticus zich bevond, waardoor toen al gevreesd werd voor zijn lot.