Russische drone-aanvallen verwoesten een graansilo en haveninfrastructuur in de Oekraïense stad Izmajil

Russische drone-aanvallen verwoesten graansilo en haveninfrastructuur in de Oekraïense stad Izmajil

Russische drone-aanvallen hebben in de nacht van woensdag op donderdag een graansilo verwoest in de stad Izmajil, in het zuidwesten van Oekraïne. Ook raakten haveninfrastructuur en verschillende administratieve gebouwen beschadigd. Dat schrijft de gouverneur van de regio, Oleg Kiper, op zijn Telegram-kanaal. Bij de aanvallen viel één gewonde. Een dag eerder kwam ook al iemand om het leven bij luchtaanvallen op de havenstad.

Sinds Rusland zich in juli terugtrok uit de graandeal, die ervoor zorgde dat graanschepen veilig door de Zwarte Zee konden varen, zijn de drone-aanvallen op Oekraïense havens en opslagplaatsen van landbouwproducten flink opgevoerd. Ook een nieuwe poging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de graandeal nieuw leven in te blazen liep maandag op niets uit. President Vladimir Poetin wil eest concessies van het Westen zien.

Volgens de Oekraïense regering vernietigde de Russische krijgsmacht met de aanvallen meer dan 270.000 ton Oekraïens graan in een maand tijd. „Rusland valt systematisch graanopslagen en pakhuizen aan om de export van landbouwproducten te stoppen”, zei Oleksandr Koebrakov, minister van Infrastructuur, eind augustus. Als een van de belangrijkste havensteden van het land, mede vanwege de grote hoeveelheden graan die in de Odesa-regio zijn opgeslagen, is Izmajil regelmatig doelwit van deze aanvallen. In de afgelopen vijf dagen werd de stad vier keer aangevallen, schrijft Kiper.

Lees ook deze analyse: Vervolg op graandeal blijft nog uit, Poetin wil eerst concessies zien van het Westen