Rusland stapt uit internationaal verdrag dat kernproeven verbiedt

Rusland heeft aangekondigd uit het kernstopverdrag, dat officieel bekendstaat als het Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT), te stappen. Het Russische parlement stemt later op dinsdag officieel over dit besluit, maar voorzitter van de Doema Vjatsjeslav Volodin heeft via Telegram al laten doorschemeren dat Rusland het verdrag niet langer steunt. President Vladimir Poetin heeft eerder al gepleit voor een terugtrekking uit het verdrag door Moskou.

Het CTBT werd in 1996 ingevoerd. In de jaren daarvoor voerden de Sovjet-Unie en Verenigde Staten veel nucleaire tests uit, maar na invoering van het verdrag stopten beide wereldmachten daarmee. Het kernstopverdrag maakt onderdeel uit van een verzameling verdragen en afspraken die samen de verspreiding van kernwapens moet voorkomen. Het CTBT verbiedt alle nucleaire explosies, waar kernproeven onder vallen. Als landen die niet meer mogen uitvoeren, kunnen ze kernwapens niet verbeteren of nieuwe types ontwikkelen.

Rusland ratificeerde de internationale afspraken in 2000, maar parlementsvoorzitter Volodin vindt dat het nu in het belang van de Russische veiligheid is om het verdrag niet langer de steunen. Hij verwees daarbij naar de „dubbele standaarden en onverantwoordelijke houding” van de Verenigde Staten „ten opzichte van mondiale veiligheidskwesties”. Amerika heeft het CTBT wel ondertekend, maar nooit geratificeerd.