Rusland kondigt gedeeltelijke evacuatie aan van grensregio Belgorod

Rusland heeft maandag een gedeeltelijke evacuatie aangekondigd van inwoners van Belgorod vanwege de militaire dreiging van Oekraïne. Het gaat om een district van de Oekraïens-Russische grensregio, dat zo’n 14.000 inwoners telt. De evacuatie volgt bijna een week na het begin van de Oekraïense inval op Russisch grondgebied, met name in de andere grensregio Koersk, zo’n 150 kilometer verderop.

De lokale gouverneur, Vjatsjeslav Gladkov, wijst in een video op Telegram op „vijandelijke activiteiten” van het Oekraïense leger in het Krasnojaroezjski-district. „Deze ochtend belooft alarmerend voor ons te worden”, zegt hij doelend op de aanhoudende Oekraïens-Russische gevechten in het grensgebied, die maandag doorgingen. „Voor de veiligheid van het leven en de gezondheid van onze bevolking beginnen we de inwoners van dit district naar veiliger oorden te verplaatsen.” Ook de Russische bondgenoot Wit-Rusland heeft extra militairen aan de grens gestationeerd nadat Oekraïne zijn luchtruim met drones zou hebben geschonden.

Volgens Kyiv zijn bij de dinsdag gestarte inval in Rusland inmiddels „duizenden” militairen ingezet. Afgelopen week erkende Oekraïne voor het eerst publiekelijk betrokken te zijn bij de aanvallen op Russisch grondgebied. Eerder werd de regio Belgorod, dat aan Koersk grenst, regelmatig getroffen door Oekraïense drone-aanvallen. Rusland, dat aanvankelijk in snelheid gepakt leek door de Oekraïense inval, zei zondag zijn leger het front Koersk inmiddels „gestabiliseerd” had. Het is niet duidelijk of dat daadwerkelijk het geval is.

Een beeld uit de Russische grensregio Koersk. Rusland heeft maandag gedeeltelijke evacuatie aangekondigd van een district van de Oekraïens-Russische grensregio Belgorod, dat zo’n 14.000 inwoners telt.
Foto Roman Pilipey/AFP