Ruim 400 arrestaties bij negende dag A12-blokkade Extinction Rebellion

A12-blokkade De actievoerders protesteren tegen de miljardensteun die de overheid jaarlijks aan de fossiele industrie geeft. Rond 14.40 uur werd de A12 weer vrijgegeven voor autoverkeer.
Bij de negende blokkade zondag werden meer dan 400 actievoerders opgepakt.
Bij de negende blokkade zondag werden meer dan 400 actievoerders opgepakt. Foto Jeroen Jumelet/ANP

Op de negende opeenvolgende dag waarop klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) de A12 in Den Haag blokkeerden, zijn meer dan vierhonderd mensen gearresteerd. Dat heeft de politie zondag laten weten. De demonstranten voeren actie tegen de miljardensubsidies die de Nederlandse overheid jaarlijks aan de fossiele industrie geeft.

Net als eerdere dagen werden de opgepakte actievoerders naar het stadion van ADO Den Haag afgevoerd. Daar werden ze op vrije voeten gesteld. Volgens de politie is een aantal minderjarigen aangehouden, al werd niet gezegd hoeveel dit er waren. De blokkade begon, zoals iedere dag, rond 12.00 uur. Om 14.40 uur was de weg weer vrij voor verkeer.

Lees ook: Iedere dag staan er nog ‘voldoende’ mensen op het rooster, hoelang houdt Extinction Rebellion het vol?

Een dag eerder werden nog ruim 650 aanhoudingen verricht. De meeste arrestaties vonden vorige week zaterdag plaats, toen ruim 2.400 mensen werden opgepakt. Die dag zei de actiegroep vanaf dat moment iedere dag de A12 te zullen blokkeren, tot de overheid de subsidies voor de fossiele sector stopzet. XR demonstreert tegen de steun van 39,7 tot 46,4 miljard euro die de overheid jaarlijks biedt aan de fossiele industrie.

In de Duitse hoofdstad werd zondag actie gevoerd door een andere groep klimaatdemonstranten: Letzte Generation. Zij spoten oranje verf op de zes pilaren van de Brandenburger Tor, een bekende toeristische trekpleister. Bij deze actie werden veertien mensen opgepakt. De politie voorkwam dat de actievoerders op het monumenten klommen.