Ruim 200 mensen opgepakt bij demonstratie tegen omstreden Franse pensioenhervorming

Pensioenhervorming In Parijs werd Place de la Concorde, waar duizenden betogers zich hadden verzameld, ontruimd. In Marseille vernielde relschoppers zeker tien winkels en werden prullenbakken in brand gestoken.

De Franse politie moest in Parijs duizenden demonstranten uiteen drijven. In verschillende steden heerste donderdag onrust.
De Franse politie moest in Parijs duizenden demonstranten uiteen drijven. In verschillende steden heerste donderdag onrust.

Foto Mohammed Badra/EPA

In Frankrijk zijn donderdag 217 mensen opgepakt bij demonstraties tegen de pensioenplannen van de regering. Dat meldt Le Monde. Onder meer in Marseille en Parijs waren confrontaties tussen demonstranten en de politie. Ook richtten relschoppers vernielingen aan.

In Parijs werd Place de la Concorde, waar duizenden betogers zich hadden verzameld, ontruimd. De oproerpolitie vuurde rubberen kogels af en zette traangas en waterkanonnen in om betogers uit elkaar te drijven. In Marseille vernielde relschoppers zeker tien winkels en werden prullenbakken in brand gestoken. In Lille belandden twee betogers met verwondingen in het ziekenhuis.

Op beelden op Twitter is te zien dat demonstranten de politie in Rennes bekogelden met vuurwerk. In Dijon werden poppen met het gezicht van de Franse president Macron en andere kabinetsleden in brand gestoken.

Twitter avatar Lebienpublic Le Bien Public 🔮 Les manifestants sont en colĂšre Ă  #Dijon ! AprĂšs le passage en force du gouvernement par le 49.3, des mannequins Ă  l’effigie d’Emmanuel Macron, d’Élisabeth Borne, d’Olivier VĂ©ran et d’Olivier Dussopt sont brĂ»lĂ©s place de la RĂ©publique Ă  #Dijon (đŸŽ„ LBP/JĂ©rĂŽme DELABY) https://t.co/QypqksJlzn

De vakbonden hebben de Franse bevolking opgeroepen om opnieuw landelijk te staken. Deze demonstratie staat gepland op donderdag 23 maart. Ook riepen ze het Franse volk op om komend weekend zoveel mogelijk lokaal te protesteren.

Omstreden wet

Donderdag drukte de Franse regering de omstreden pensioenhervorming door buiten het Assemblée Nationale om, het bestuursorgaan dat vergelijkbaar is met de Nederlandse Tweede Kamer.

De Franse premier Élisabeth Borne liet weten dat er geen stemming zou plaats vinden in het AssemblĂ©e over de verhoging van de pensioenleeftijd van 64 naar 66 jaar. In plaats daarvan deed zij een beroep op het in Frankrijk befaamde grondwetsartikel 49.3, waarmee ze een stemming omzeilde.

Sinds de aankondiging van de pensioenhervorming, half januari, hebben in Frankrijk al talloze demonstraties plaatsgevonden. Alle vakbonden en een groot deel van de Franse bevolking, volgens sommige peilingen bijna 80 procent, verzette zich tegen de verhoging van de pensioenleeftijd.