Ruim 2.500 arrestaties bij Bengaalse studentenprotesten tegen omstreden quota

De Bengaalse autoriteiten hebben de afgelopen dagen inmiddels 2.580 mensen aangehouden bij de studentenprotesten tegen quota voor de rekrutering van ambtenaren. Dat blijkt onder meer uit een telling van het Franse persbureau AFP. Al wekenlang gaan duizenden studenten in Bangladesh de straat op om een hervorming van de arbeidsmarkt en een eerlijkere verdeling van overheidsbanen te eisen.

De wetswijziging voor het omstreden quotum, die in juni werd aangekondigd, bepaalt dat overheidsbanen voor minstens 30 procent moeten worden toegekend aan familieleden van vrijheidsstrijders uit de bevrijdingsbeweging van het land in 1971. Dat besluit stuit de betogers tegen de borst, onder meer omdat de werkloosheid onder jongeren in Bangladesh heel hoog is. 


Lees ook

Bangladesh in shock na bloedige week van repressie: ‘Zulke acties tegen jongeren, dat heb ik niet eerder gezien’

Rook stijgt op van voertuigen die in brand zijn gestoken door demonstranten tijdens protesten in Dhaka op donderdag.

Sinds de uitbraak van de protesten, die door ordetroepen hard worden neergeslagen, kwamen inmiddels 174 mensen om, waaronder ook politieagenten. Het gaat om de grootste geweldcrisis uit de legislatuur van premier Sheikh Hasina, die vijftien jaar geleden aanving. Zijn regering heeft inmiddels verschillende maatregelen genomen in de hoop het geweld en de protesten een halt toe te roepen. Zo werd een avondklok ingesteld, wordt het landelijke leger ingezet en is het internet voor een groot deel afgesloten. 

Maandag schortte de belangrijkste studentenbeweging en de drijvende kracht achter de acties, Students Against Discrimination, de demonstraties voor 48 uur op omdat die niet „ten koste zouden mogen gaan van zoveel bloed”. Tegenover AFP uitte de leider van de studentenbeweging maandag vanuit het ziekenhuis vrees voor zijn eigen veiligheid, nadat ordetroepen veel geweld tegen hem zouden hebben gebruikt. De groep vermoedt dat verschillende demonstranten door Bengaalse autoriteiten ontvoerd en geïntimideerd zijn. Van vier andere studentenleiders ontbreekt op dit moment elk spoor.


Lees ook

Ondanks bloedbad gaan studenten in Bangladesh door met demonstraties

Studenten staan tegenover de politie tijdens een demonstratie in Dhaka, Bangladesh. „Voor zover we kunnen vaststellen, zijn het niet militairen die op de studenten hebben geschoten.”