Rotterdamse raad had eerder van mogelijke fraude rond renovatie willen weten

De meeste gemeenteraadsfracties in Rotterdam kozen voor het woord „geschokt”. Dat was het algemene gevoel – van rechts tot links – tijdens een raadsvergadering donderdagochtend over het nieuws dat bij de gemeentelijke dienst Stadsontwikkeling mogelijk jarenlang sprake was van corruptie en fraude.

De gemeenteraad was bijeen nadat NRC vorige week berichtte over de misstanden bij de renovatie van museum Boijmans van Beuningen en concertgebouw De Doelen in Rotterdam. Zo kreeg een eenpersoonsbedrijfje uit Limburg zonder kantoor en website, dat op naam staat van een inmiddels 82-jarige vrouw, 66 opdrachten voor in totaal een kwart miljoen euro.

Volgens een interne memo verleende een groepje ambtenaren van de dienst Stadsontwikkeling jarenlang opdrachten aan vaak dezelfde bedrijven. Een van de ambtenaren verstrekte 26 opdrachten aan een installatiebedrijf dat op zijn beurt een kwart miljoen euro overboekte naar privébedrijven van de ambtenaar, zo bleek uit het onderzoek van NRC.

De bevindingen waren voor burgemeester en wethouders aanleiding om onderzoek te laten doen door een extern forensisch accountantskantoor. Vooruitlopend op de uitkomsten is de ambtenaar geschorst.

Hele slechte film

Het doet denken „aan een hele slechte film”, zei Volt-fractievoorzitter Imane Elfilali. Ze was „door de krant wakker geschud”. Er waren eerder affaires bij Stadsontwikkeling. SP-fractievoorzitter Theo Coskun wilde de dienst gelijk ontmantelen: „De bezem erdoor.” Volgens PvdA-woordvoerder Richard Motti zijn „honderdduizenden Rotterdammers” geschokt. VVD-fractievoorzitter Pascal Lansink-Bastemeijer: „NRC heeft onze ogen geopend.”

Boosheid was er over de rol van wethouder Maarten Struijvenberg (Organisatie, Leefbaar Rotterdam). Hem werd verweten dat hij verzuimd had de gemeenteraad te informeren. Dat had begin dit jaar moeten gebeuren, toen hij voor het eerst geïnformeerd werd over integriteitsmeldingen. En dat had, volgens een unanieme raad, ook moeten gebeuren toen NRC zich onlangs bij de gemeente meldde met de uitkomsten van het eigen onderzoek. Struijvenberg bood excuses aan.

Veel meer helderheid over de affaire dan al bekend werd, kwam er niet tijdens de vijf uur durende vergadering. Wethouder Struijvenberg had nog geen antwoorden op de vele inhoudelijke vragen. „Daarvoor moeten we het onderzoek afwachten.” De gemeenteraad nam unaniem een motie aan om de raad te betrekken bij de opdrachtverstrekking aan het onderzoeksbureau.


Lees ook
Corruptie bij Gemeente Rotterdam

De Rotterdam. De ambtenaren van Stadsontwikkeling werken dit gebouw, ontworpen door Rem Koolhaas. Op de 34ste verdieping houdt de directie kantoor, die signalen van corruptie en fraude niet onderzocht.

Postbus van de stad

Het was even spannend toen de rol van burgemeester Ahmed Aboutaleb ter sprake kwam. Fractievoorzitter Ingrid Coenradie van Leefbaar Rotterdam had wat vragen. Klopte het dat Aboutaleb een mailtje („amice”) van zijn partijgenoot, oud-staatssecretaris Roel In ’t Veld had gekregen? In ‘t Veld schreef dat hij door de gemeente werd gecontroleerd vanwege een investering in gemeentelijk vastgoed. Klopte het dat Aboutaleb dat mailtje, voorzien van vier vraagtekens, had doorgestuurd naar een ambtenaar? Was dat vaker gebeurd?

Aboutaleb: „Ik krijg dagelijks een mailtje of zestig. Ik ben een soort postbus van de stad. Ik beantwoord die of stuur ze door naar een ambtenaar.” Zo had hij het ook met zijn partijgenoot gedaan.

Coenradie kon zich echter voorstellen dat een ambtenaar zich „geïntimideerd” voelt door zo’n doorgestuurd mailtje voorzien van vier vraagtekens van de burgemeester. „Dat is een sfeer die neigt naar vriendjespolitiek. Dan wordt er een angstcultuur gecreëerd.”

Een woedende Aboutaleb: „Ik werp dit verre van mij. Schandalig dat ik hiervan beschuldigd word. Het is stuitend en beneden elk niveau.” Hij eiste dat Coenradie het woord ‘vriendjespolitiek’ terugnam.

Coenradie: „Ik neem geen woord terug.”



Leeslijst