Rotterdamse gemeenteraad akkoord met vierde stadsbrug van 1,3 miljard euro

De Rotterdamse gemeenteraad is in de nacht van donderdag op vrijdag akkoord gegaan met de komst van een nieuwe stadsbrug over de Maas, meldt persbureau ANP. Zoals verwacht gingen alle coalitiepartijen (Leefbaar, VVD, D66 en Denk) met het plan akkoord, terwijl op de ChristenUnie en FVD na alle oppositiepartijen tegen stemden.

De vierde Rotterdamse brug over de Maas, naast de Van Brienenoordbrug, de Willemsbrug en de Erasmusbrug, moet 1,3 miljard euro kosten. Rotterdam draagt bijna een half miljard euro bij.

De nog ongenaamde brug moet de wijken Veranda (aan de zuidoever van de stad) en De Esch (aan de noordoever van de stad) met elkaar verbinden en wordt toegankelijk voor trams, fietsers, voetgangers en ook voor auto’s.

Nieuwe woningen op oostflank

Dat Rotterdam juist nu behoefte heeft aan een nieuwe brug, hangt samen met de voornemens om tienduizenden nieuwe woningen te bouwen in de oostflank van de stad, en een nieuw treinstation bij het Feyenoord-stadion. De trams moeten reizigers in een kwartier van metroknooppunt Zuidplein naar Kralingse Zoom rijden.

Aanvankelijk wilden de coalitiepartijen een nieuwe metroverbinding onder de Maas, maar dat bleek tot ontsteltenis van veel oppositiepartijen te duur. Nadeel van een brug is dat omwonenden aan beide oevers meer last zullen hebben van overlast door verkeer.

Verzet tegen auto’s

Andere partijen zijn weer teleurgesteld dat auto’s — zij het in beperkte mate — gebruik zullen kunnen maken van de nieuwe oeververbinding, maar dat was volgens wethouder Vincent Karremans (VVD) een voorwaarde van het Rijk, meldt het AD. Op de Van Brienenoordbrug staat nu vaak file.

Met ruim zeshonderd miljoen euro is de staat de voornaamste financier van het project. Ook Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) draagt eraan bij. Mits alles goed verloopt, wordt de brug begin 2033 opgeleverd. Eerst vindt nog een uitgebreide ‘plan- en studiefase’ plaats van vier jaar.


Lees ook
Rotterdam is verbouwereerd over plan voor nieuwe brug

<strong>Het strandje </strong> aan de Nieuwe Maas, hier met visser <strong>Juul Annink</strong>, zal plaats moeten maken voor de beoogde brug.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/rotterdamse-gemeenteraad-akkoord-met-vierde-stadsbrug-van-13-miljard-euro.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst