‘Rosalie’: complex portret van vrouw met baard daagt de kijker uit

Rosalie is een innemende film over een innemend personage. De Franse fotograaf Stéphanie Di Giusto kreeg het idee voor haar tweede film toen ze kennismaakte met de geschiedenis van Clémentine Delait (1865-1934). Zij besloot zich niets van haar overbeharing aan te trekken, haar baard te laten staan, en zich de extra inkomsten te laten smaken die ze zo genereerde voor het café dat ze met haar echtgenoot runde. Rosalie is een fictieve figuur in het Frankrijk van ietsje eerder, zo rond 1870. We leren haar kennen als een sensitieve, ondoorgrondelijke en trotse jonge vrouw. Ze wordt door haar vader uitgehuwelijkt aan een cafébaas die haar nors afwijst en zowel nieuwsgierig als met walging bekijkt. Ook de afschuw van de dorpsgenoten is immens. Door haar uitzonderlijke haargroei moet Rosalie wel een duivelsgebroed zijn. Bovendien haat de clerus haar om haar vrijgevochtenheid.

Wat een geluk had Di Giusto met hoofdrolspeler Nadia Tereszkiewicz, die met haar blonde haar een breekbaarder en feeërieker voorkomen heeft dan de donkerharige Delait. Haar baard is jaloersmakend. Rosalie ziet eruit als een van die jonge edellieden op romantische schilderijen. Maar wacht. Is dat een geluk? Of betekent het dat acteur en regisseur ten prooi vielen aan dezelfde schoonheidsidealen die de film wil tackelen? Eigenlijk is dat interessant, zo’n dilemma: haar (of de afwezigheid ervan) heeft zo veel sociale en seksuele connotaties dat je het waarschijnlijk nooit helemaal goed kan doen.

Ja, Rosalie is fier en vrij, maar natuurlijk wordt ze ook geëxploiteerd en is ze zich daarvan bewust. Ze wordt voor een film die zichzelf feministisch noemt wel veel gedefinieerd door de blikken van de mannen om haar heen: landeigenaar Barcelin, bij wie haar man schulden heeft; jachtopziener Pierre; de jonge Jean die haar baard wel aantrekkelijk vindt; de fotograaf die haar zowel zelfvertrouwen geeft als in een spektakel transformeert. De complexiteit van die situaties daagt je uit na te denken over schoonheids- en andere normen.