Rondtrekkende bendes stelen voor tienduizenden euro’s aan dagcrèmes, tandpasta en scheermesjes

Vier Roemenen bezoeken het ene na het andere filiaal van de Kruidvat. Ze pakken dagcrèmes, make-up, nicotinevervangers, dure pijnstillers – vaak voor wel duizend euro per winkelbezoek – uit de schappen. De artikelen doen ze niet in hun mandje, maar in een geprepareerde toilettas die de anti-diefstalpoortjes omzeilt. De toilettas verstoppen ze in de winkel, een compagnon haalt hem later op.

Via de Kruidvat krijgt de politie op een dag een nummerbord door van het groepje Roemenen. Als agenten de dag erop het viertal gaan volgen, stopt het groepje bij een winkelcentrum in Zeeland. In een wip verdwijnt ook daar een doos dure tandpasta en cosmetica. Maar deze keer grijpt de politie in. Een heterdaadje: de ‘Kruidvatbende’ is erbij.

Het aantal gemelde winkeldiefstallen is het afgelopen jaar toegenomen tot 45.000, blijkt uit cijfers van de politie. Een jaar eerder waren het er nog 40.000. Supermarktketen Jumbo verloor 1 procent van zijn omzet door diefstal, omgerekend zo’n 100 miljoen euro.

Politieman René Middag is gespecialiseerd in ‘Mobiel Banditisme’. In die hoedanigheid houdt hij zich veel bezig met internationaal rondtrekkende criminelen, onder wie zakkenrollers, inbrekers en winkeldieven. Driekwart van de winkeldiefstallen komt op conto van gelegenheidsdieven, zegt Middag. Met gelegenheidsdief wordt bedoeld: een individu die eenmalig of vaker iets uit een winkel steelt. Het exacte aandeel van de mobiele bendes is lastig vast te stellen. In zo’n 25 procent van de winkeldiefstallen zijn aanwijzingen te vinden die kunnen wijzen op rondtrekkende bendes.

Sushi van 5 euro

Een gelegenheidsdief steelt een keer sushi van 5 euro, zegt Middag. Als een bende toeslaat, is de economische schade veel groter. „Ze laden een hele tas of kar vol. Scheermesjes, opzetborsteltjes, dagcrèmes, mascara.”

Eens in de drie maanden sluit Middag aan bij een overleg met de grote retailers, zoals Ahold Delhaize (Albert Heijn), Gamma en Jumbo, om te praten over de belangrijkste problemen, variërend van winkeldiefstal tot geweld tegen personeel.

Sinds een paar jaar trekken politie, Openbaar Ministerie en grote retailketens meer samen op in de strijd tegen rondreizende criminelen. Winkeliers delen camerabeelden van verdachten met de politie, net als informatie over hun werkmethodes en de nummerborden van hun auto’s. De politie kan zo sneller een onderzoek beginnen.

De politie heeft de afgelopen paar jaar tientallen van zulke rondtrekkende bendes in het vizier gehad. Ze stelen bijvoorbeeld in opdracht van mensen die de gestolen spullen op de markt verkopen, zegt Middag. Toen meer dan tien jaar geleden in China meerdere baby’s overleden aan Chinees babymelkpoeder, stapten Chinezen over op de Nederlandse variant. Roemeense bendes zagen daar handel in en pikten grote partijen melkpoeder uit de schappen van supermarkten en roofden meerdere opslagplaatsen leeg waar het ‘witte goud’ bewaard werd. En toen recent de prijzen van pistachenootjes steeg, dook er ineens een „notenbende” op, zegt Middag.


Lees ook
De diefstalcijfers stijgen. Wat kunnen supermarkten daartegen doen?


De bendes hoppen van land naar land en verblijven slechts een paar weken in Nederland. Elke groep heeft zijn eigen specialiteit en is professioneel, volgens Middag. Kledingdieven klikken bijvoorbeeld met een ‘ontlabelaar’ de beveiligingstag los en stellen met een apparaatje de anti-diefstalpoortjes buiten werking.

Goed georganiseerd

Toen de politie op een camping in Zeeland de caravan van de vier Roemenen van de Kruidvatbende doorzocht, vond ze honderden dagcrèmes, tubes tandpasta, flacons mondspray en andere waar. Middag: „Er lag voor tienduizenden euro’s aan gestolen spullen.”

De rondreizende winkeldieven zijn goed georganiseerd, zegt de politieman: hun verblijfplek en auto zijn van tevoren geregeld en ze hebben steevast een afzetmarkt. De gestolen artikelen worden naar het buitenland verscheept of in Nederland verkocht, bijvoorbeeld op de markt. Middag: „Ze gaan met een boodschappenlijstje op pad.”

Jumbo wil via intensiever cameratoezicht winkeldiefstal lastiger maken. „Die bendes zullen zich hierdoor niet laten afschrikken”, zegt Middag. De beelden komen wel goed van pas na een arrestatie, zegt hij. Ze kunnen in een rechtszaak gebruikt worden als bewijsmateriaal.

Een van de mannen van de Kruidvatbende is inmiddels voor de rechter verschenen. Volgens de rechter heeft de man, een dertiger, zich gedurende „ongeveer anderhalve maand schuldig gemaakt aan zestien winkeldiefstallen” en het witwassen van gestolen spullen. Hij moet voor vijftien maanden de cel in. De andere drie verdachten moeten nog voor de rechter verschijnen.