Romakunstenaar Mirga-Tas bouwt met tweedehands stoffen een verbeterde, magische wereld

Het was niet vreemd dat kunstenaar Malgorzata Mirga-Tas twee jaar geleden de Poolse inzending mocht verzorgen op de Biënnale van Venetië. Op de Biënnale heerst de laatste jaren nogal wat ongemak over de negentiende-eeuwse opzet van de landenpaviljoens, die nu wat pijnlijk nationalistisch is aanvoelen. Meerdere landen geven er intussen ruimte aan etnische minderheden die door landsgrenzen uitgesloten of gemarginaliseerd worden. In het ruim 120-jarige bestaan van de Biënnale, was de Poolse Mirga-Tas de eerste Romakunstenaar die een landenpaviljoen kreeg toebedeeld.

Ze had dan ook een prachtig plan. Onder de noemer Re-enchanting the World ontwierp ze twaalf enorme wandkleden, naar de seizoenen. Elk bevat drie horizontale lagen. De bovenste toont hoe Roma zich zevenhonderd jaar geleden in Europa vestigden, dan volgen de sterrenbeelden gecombineerd met bekende Roma eromheen, en onderin het leven van Roma nu. De compositie leende ze van muurschilderingen in Palazzo Schifanoia uit Ferrara van rond 1470, toen hertog d’Este zijn leven glorieus liet verbeelden tussen sterrenbeelden en mythen. De versie van Mirga-Tas werd net zo rijk aan details, al moest elke boomtak, kraagje, schoenveter dan wel geknipt en gestikt worden. Een monsterklus, en, ze had maar vijf maanden. Een film die daarover gemaakt werd, opent met een scène waarin ze maar gewoon op de grond is gaan liggen, tussen bergen tweedehandskleding, schijnbaar moedeloos. „Kies toch verf!” wil je haar toeroepen, „Veel makkelijker!”

Patchworking

Tegelijk weet je dat het haar allang gelukt is. Dat bleek al in Venetië en nu in een solotentoonstelling van haar in museum Bonnefanten in Maastricht. Daar draait de film. Ook hangen er elf van deze twaalf doeken (‘december’ werd niet uitgeleend) die de witte museumzaal omtoveren in een palazzo: Korinthische pilasters van vitrages verrijzen van vloer tot plafond. Daartussen zie je Roma met paarden en wagens meereizen met de tijd, en onderin een begrafenis, het huishouden, patchworking – gewoon, het leven. Door de weelde van stoffen, vaak met patronen, schittert elk seizoen. Sommige dessins zijn zo typisch kippen dat je niet begrijpt waarom ze ooit een bloesje waren.

Dat ze de fresco’s van Palazzo Schifanoia als inspiratie koos, was niet zomaar. Er bestaat een beroemde kunsthistorische analyse van de elementen ervan die uit allerlei windstreken komen – net zoals Roma, toch kregen die nooit zo’n kunsthistorisch eerbetoon. Sterker nog, werden ze verbeeld, dan gebeurde dat met clichés. Aanstootgevend vindt Mirga-Tas vooral de zeventiende-eeuwse prenten van Jacques Callot van zogenoemde ‘zigeuners’ (‘gitanes’, ‘gypsies’), een verbastering van ‘Égyptiens’ – maar Roma kwamen niet uit Egypte. Onwetendheid sluit aan bij vooroordelen zoals ook Callot ze neerzette: exotisch, mager, stelend, in lompen.

Muziek voor grootmoeders
Foto Bartek Solik

Dat vroeg om een correctie, besloot Mirga-Tas. In enkele monumentale textielwerken kopieerde ze zijn composities van mensen met wagens, dit keer respectvol verbeeld. Ze liet prenten van Callot zelfs ophangen in het Bonnefanten, waar ze verbleken naast de metershoge kleurenpracht van haar versie, getiteld Out of Egypt: weg van de clichés en dat verhaal over Egypte.

Alles bij elkaar bedient ze zich van een interessante strategie, zowel politiek als artistiek gelaagd. Zo kun je het appropriation art noemen: dat is wanneer een kunstenaar (Mirga-Tas) zich het beeld van een ander (Callot) toe-eigent. Maar, in feite is hij begonnen, door Roma te ‘appropriëren’. Zij pakt het terug. Re-appropriation art dus, als die term had bestaan.

Wel bestaat de term community art, gemeenschapskunst, voor kunstenaars die een doelgroep betrekken opdat hun werk landt in de samenleving. Mirga-Tas betrekt ook mensen, maar dan vooral omdat gemeenschappen belangrijk zijn bij Roma. Doordat meerdere vrouwen meewerkten aan de Poolse inzending, was die monsterklus toch in vijf maanden af. En er zit nog een politieke laag onder. Internationaal werken Roma collectief aan een pan-Europese identiteit. Net als in de Venetiaanse Biënnale wordt Europa gevormd door landsgrenzen, wat stateloze volkeren uit zicht duwt. Dat maakt ze ‘de ander’, leidend tot discriminatie, met vorige eeuw als dieptepunt de Holocaust.

Zichtbaarheid is dus van belang. Mirga-Tas organiseert thuis in Polen met Roma-gemeenschappen talloze culturele evenementen en fotografieworkshops zodat Roma de regie krijgen over hun beeldvorming, als tegenwicht voor sensatiezoekende (foto)-journalisten. Realistische foto’s, door insiders, leende ze voor de composities in haar Poolse inzending.

Aan zichtbaarheid draagt het Bonnefanten bij door Mirga-Tas te koppelen aan de Limburgse Morena Bamberger. Zij verbeeldt haar eigen Sinti-cultuur in een installatie met woonwagen plus paard als een heiligdom, ook een herbetovering van de wereld. Deze is, net als twee seizoensdoeken van Mirga-Tas, door het museum aangekocht.


Lees ook

Op de tast door het magische universum van Morena Bamberger

Een installatie van Morena Bamberger in de tentoonstelling ‘I Still Believe’ in het Odapark in Venray.

Al met al gaat de expositie over meer dan Roma. Het gaat om een positief activisme: niet afkraken maar een alternatief wereldbeeld neerzetten, waarbij kunst kan helpen. Beeld betekent beeldvorming. Mirga-Tas leende haar titel van het boek Re-enchanting the World van feminist Silvia Federici, over de kracht van gemeenschappen om uitwassen van het patriarchale kapitalisme te herstellen. Het collectieve handwerk van Mirga-Tas past daarin: vrouwen die samen een magische wereld bouwen. Dat doen ze met tweedehands stoffen. Die zijn meer doorleefd, bezield, warm, en hergebruik omzeilt het grootkapitaal. In de film zie je hoe ver ze daarin gaat. Haar lievelingsbloes, een favoriete broek van haar man die daar niet echt een stem in lijkt te hebben – garderobes van de hele familie worden verknipt en opgeofferd voor de kunst.

Beautiful woman

Vrouwenhaat

Feministische kunstenaars en theoretici reageerden vorige eeuw al op de dominante mannelijke kunstcanon, maar zonder overwicht. Dat lijkt nu anders. Vloeiende en verhalende beeldtalen staan tegenwoordig haaks op de hardheid van sommige moderne kunst. Een organische spiritualiteit en diversiteit domineren, ook bij de nieuwe aankopen in het Bonnefanten. Een schilderij van bevriende heksen door Marleen Rothaus bijvoorbeeld doet er denken aan een andere studie van Federici, over hoe vrouwenhaat nu is geworteld in de vroegere heksenvervolging. Eerherstel voor heksen als daad tegen misogynie en femicide, ook daar gaan we de komende jaren meer over horen.

Voor Mirga-Tas betekent eerherstel het portretteren van belangrijke Roma. Hertog d’Este wilde aanschurken tegen mythen en sterren, Mirga-Tas omringt de dierenriem in haar seizoensdoeken met een Roma-pantheon. Daar portretteerde ze activisten, theoretici en kunstenaars. Samen met de sterrenbeelden schitteren ze aan het hemelgewelf, met glanzende stoffen en goudkleurige pailletjes als hedendaagse variant van eeuwenoud sterrenstof.