De Roemeense politie is woensdag opnieuw de woning van de conservatieve influencer Andrew Tate (37) en zijn broer Tristan binnengevallen. Dat melden internationale persbureaus. Het ging volgens de Roemeense politie om vier huisdoorzoekingen in verband met zaken betreffende mensenhandel en seks met een minderjarige.
Het is niet de eerste keer dat de zelfverklaarde vrouwenhater met justitie te maken krijgt. Eerder werden Andrew en Tristan Tate al door twee Roemeense vrouwen beschuldigd van mensenhandel, verkrachting en het vormen van een organisatie om vrouwen seksueel uit te buiten. De broers houden vol onschuldig te zijn, maar mogen sindsdien Roemenië niet verlaten. Daar ontvingen ze bezoek van onder meer Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.
Andrew Tate is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de populairste conservatief-rechtse influencers, met bijna 10 miljoen volgers op X. Zijn onlinecursussen over masculiniteit werden door meer dan 100.000 mensen afgenomen. Tate werd vanwege zijn uitspraken over vrouwen eerder verwijderd van meerdere sociale media, waaronder TikTok.
Lees ook
Waarom jongens vallen voor de praatjes van Andrew Tate
Voor zijn carrière als vrouwonvriendelijke internetpersoonlijkheid was Tate professioneel kickbokser. Hij deed in 2016 mee aan Big Brother, maar werd uit het programma verwijderd toen bleek dat er een politieonderzoek naar hem liep vanwege een verkrachting in het Verenigd Koninkrijk.
Op de Dam staat zondagmiddag om twee uur docent geschiedenis Ton Rijnberg (35) uit Gouda met zijn ov-fiets. Hij staat daar, zegt hij, omdat hij vindt dat het recht op demonstreren wordt geschonden. Kort daarvoor heeft de Amsterdamse rechtbank in een kort geding beslist dat een pro-Palestina demonstratie op De Dam zondagmiddag wordt verboden. Er is een noodverordening van kracht. Ton Rijnberg staat er toch. En hij is niet de enige.
Net voor twee uur zoefden arrestatiebusjes over het Damrak, langs toeristen in de rij voor een net afgebakken ‘Hollandse stroopwafel’ of een puntzak ‘Echt Vlaamsche Friet’. Activist Frank van der Linde die het kort geding had aangespannen, heeft aangekondigd tóch naar De Dam te gaan om te demonstreren tegen de oorlog in Gaza.
Er staat een bonte groep midden op het plein: jongeren met paars geverfd haar, piercings en hoodies; ouderen met warme, wollen mutsen en paraplu’s; verbaasde toeristen met rolkoffers. En activisten met Palestijnse sjaals en bordjes met: ‘Stop genocide’. Ze scanderen: ‘Shame on you’ en ‘You are not alone’.
Ton Rijnberg staat er niet alleen omdat hij tegen de oorlog in Gaza wil demonstreren. Hij heeft zich geërgerd aan de beeldvorming de afgelopen dagen. Supporters van de Israëlische voetbalclub Maccabi uit Tel Aviv, die naar Amsterdam waren gekomen voor de wedstrijd van hun club tegen Ajax, werden donderdagnacht na de wedstrijd belaagd en aangevallen. In veel media werden ze neergezet als slachtoffers van anti-joods geweld, zegt Rijnberg. Maar óók zij waren agressief, verbrandden een Palestijnse vlag en riepen nare dingen over de mensen in Gaza. „De reactie daarop moet je tegen de achtergrond van de oorlog in Gaza zien”, zegt hij. „Het afkeuren van een genocide kun je geen antisemitisme noemen.”
Rijnberg vindt de politie met schild en wapenstok veel te agressief. „Kijk! Ze staan met hun hand op hun pistool. Je kunt veel beter de-escaleren.”
Palestijnse vlag
Een van de demonstranten haalt een Palestijnse vlag tevoorschijn. Hij wordt direct door ME’ers tegen de grond gewerkt en in een arrestantenbusje geduwd. Politiemensen hergroeperen en scheiden een deel van de demonstranten van de rest door er in een cirkel omheen te gaan staan.
Het afkeuren van een genocide kun je geen antisemitisme noemen
Een man van 36 staat op een bankje toe te kijken. Hij wil zijn naam niet zeggen en verontschuldigt zich ervoor: „Sorry.” Hij wil zijn stem laten horen, zegt hij geëmotioneerd. „Dat móéten we doen.” Palestijnen in Gaza worden vernederd en vermoord, zegt hij. Wij in de rest van de wereld staan erbij en kijken er naar. Hij wil niet goedpraten dat Marokkaans-Nederlandse jongeren op scootertjes Maccabi-supporters hebben aangevallen. Hij keurt het af. Hij heeft zelf een Marokkaanse achtergrond. Maar de Maccabi-mannen provoceerden óók, door hun regering openlijk te steunen, zegt hij. „Dát is de achtergrond van de agressie tegen hen. Niet hun joods-zijn. Sorry.”
Een politieagente houdt drie meisjes tegen, die het plein willen oversteken. „Omlopen, de ME komt zo in actie.”
„Actie? ME?”
„Google maar even. Nu wegwezen!”
Simon Heijmans (20) loopt net langs met een vriend. Ze waren in de Bijenkorf om de hoek toen ze hoorden dat er wat gaande was op De Dam. Ze komen even kijken. Hij vindt dat de demonstranten de politie te veel provoceren. „Kijk, hoe dicht ze op hen gaan staan. Dat is intimiderend.” Het is verschrikkelijk wat er in Gaza gebeurt, zegt hij. Maar hij gelooft niet dat schreeuwen tegen de politie op De Dam het lot van de Palestijnen zal verbeteren. „Ik ben meer voor praten zonder agressie.”
Zijn vader heeft hem net geappt dat hij weg moet gaan, zegt hij. Geen gek idee, vinden ze.
‘This is the Damsquare’
Een geschakelde stadsbus vol demonstranten verlaat De Dam. Ze kloppen op de ramen en zwaaien vanachter het raam met Palestijnse vlaggen. Later zullen nog drie volle bussen demonstranten volgen. Aan het eind van de dag zijn honderden mensen weggevoerd.
Een Amsterdamse stadgids duikt uit een straat De Dam op, een grote groep toeristen uit India in haar kielzog. Ze kijken verbouwereerd naar de politiemacht die opeens voor hen opdoemt. Een ME’er legt kort uit dat het plein bekijken er vandaag niet in zit. „This is de Damsquare”, roept de gids boven het tumult uit. „And there is de royal palace. We go around, today.”
Een Duitse vrouw (31) met bordeauxrode muts die in Nederland werkt, wil haar solidariteit tonen met het Palestijnse volk, zegt ze. Zonder geweld. Daar gelooft ze heilig in. Dat zou de gemeente ook gewoon toe moeten laten. Al zouden de demonstranten in Duitsland meteen zijn weggeveegd, zegt ze.
De politie drijft rond drie uur de grote groep demonstranten die nog over zijn de smalle winkelstraat Nieuwedijk in en sluit die vervolgens af. De groep zit vast en zingt: We are peaceful. What are you? Een fotograaf die erbij is deelt filmpjes op X van een opgewonden menigte. Winkelend publiek en toeristen zitten ook vast in de fuik. Een vrouw raakt gewond aan haar hoofd, meldt de fotograaf op X. Hoe dat is gebeurd is onduidelijk.
De gemeente laat weten dat de noodverordening die aanvankelijk alleen voor het weekend zou gelden, van kracht blijft tot donderdag.
Na vier uur worden ook de demonstranten uit de winkelstraat in bussen afgevoerd. Politie bewaakt de Dam. Tegen zes uur keert de rust terug. Zondagavond maakt de politie bekend dat er vijftig mensen zijn aangehouden, 340 mensen zijn verplaatst naar een andere plek.
De Franse president Emmanuel Macron is aanstaande donderdag aanwezig bij de Nations League-voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Israël. Dat doet hij zogezegd uit „solidariteit”, vanwege de incidenten in Amsterdam afgelopen week, zo meldt het Elysée zondag aan persbureau AFP.
Volgens het kantoor van de president is Macron bij de wedstrijd aanwezig om een „boodschap van broederschap en solidariteit af te geven na de ondraaglijke antisemitische daden die deze week volgden op de wedstrijd in Amsterdam”. De ongeregeldheden in Amsterdam met de Israëlische voetbalsupporters van Maccabi Tel Aviv van afgelopen donderdag en vrijdag, hebben tot veel internationale reacties geleid.
De Franse politie meldde zondag dat er geen Palestijnse vlaggen bij de wedstrijd tussen Frankrijk en Israël aanwezig mogen zijn. „Er mogen geen politiek gemotiveerde boodschappen in de stadions zijn, inclusief Palestijnse vlaggen. Alleen Franse en Israëlische vlaggen mogen in het stadion aanwezig zijn.” De politiechef van Parijs, de stad waar de wedstrijd plaatsvindt, zei dat er meer dan 4.000 agenten worden ingezet donderdag.
Oproep Israël: mijd evenementen
Israël heeft zondag zijn burgers opgeroepen om de komende week geen culturele of sportevenementen in het buitenland bij te wonen „waarbij Israëliërs betrokken zijn”. Het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu verwijst daarbij met name naar de aankomende wedstrijd in Parijs.
Liveblog Onrust in Amsterdam
Macron gaat naar voetbalwedstrijd Frankrijk-Israël ‘uit solidariteit’ na geweld in Amsterdam – Israël roept burgers op evenementen te mijden
Wout Weghorst springt een paar keer hoog de lucht in, als FC Twente en Ajax klaar staan voor het rondje handen schudden. Nog voor hij een bal heeft geraakt is de spits van Ajax uitgefloten door het Twentse thuispubliek – al bij het omroepen van de opstellingen. Hij pakt nog snel een bidon, drinkt wat.
Weghorst staat met zijn linkervoet al over de middenlijn wanneer Ajax aftrapt. Hij trekt naar de linkerzone, meteen gaat de eerste bal van doelman Remko Pasveer richting de bijna twee meter lange aanvaller. Zijn eerste duel, met Gijs Besselink wint hij: Weghorst legt de bal via zijn borst klaar in de loop op Kenneth Taylor, wat resulteert in een hoekschop
Zijn komst naar de Grolsch Veste, als Ajax-speler, ligt gevoelig. Weghorst (32) komt uit de regio Twente, is geboren en getogen in Borne, op een kwartier rijden van het stadion. Met zijn broers zat hij vroeger in het fanatieke Vak-P, toch speelde hij nooit voor de club. Eerder dit jaar flirtte hij lange tijd met FC Twente. „Ik heb het altijd gezegd en uiteindelijk heb ik nog één droom. Dat is om bij FC Twente te spelen”, zei hij begin dit jaar tegen Viaplay.
Dat veranderde toen Ajax zich afgelopen zomer meldde en de transfervrije Weghorst vastlegde. „Het is een droom om voor Ajax te spelen”, zei hij in zijn eerste interview voor de club. Al had hij zich daar wel iets anders van voorgesteld. Door het strikte roulatiebeleid van coach Francesco Farioli wisselt hij zijn basisplaatsen af met Brian Brobbey, iets waar Weghorst moeite mee heeft: hij wil iedere wedstrijd spelen. Toch heeft hij zijn waarde, als invaller draaide hij de duels tegen FC Groningen en Heracles Almelo om in het voordeel van Ajax.
Nadat Brobbey donderdag met een goal en twee assists uitblonk in het Europa League-duel tegen Maccabi Tel Aviv, valt zondag de keuze op Weghorst. Hij loopt vroeg op de middag met een koptelefoon het stadion binnen, lijkt zich te willen onttrekken aan het sentiment dat rond hem speelt. Hij inspecteert het veld, drukt wat op het gras met zijn duim.
Veel power
Farioli speelt met zijn sterkste opstelling, identiek aan het uitduel met Feyenoord dat Ajax met 2-0 won. De confrontatie met FC Twente is van vergelijkbare orde, door de strijd om een direct Champions Leauge-ticket. Farioli kiest voor ervaren, geslepen spelers – Jordan Henderson, Davy Klaassen en Weghorst. FC Twente is een fysiek sterke ploeg die met veel agressiviteit speelt, benadrukte Farioli donderdagavond. Daar zet hij veel power tegenover.
Weghorst is meer dan alleen een spits. Hij verandert na vijf minuten even in de belangrijkste verdediger van Ajax. Hij kopt een hoekschop van FC Twente weg en ruimt daarna als spits Sam Lammers van dichtbij dreigt te gaan schieten. Twee minuten later zorgt hij ook voor opluchting als hij een bal weg kopt in een duel met Michel Vlap.
Zijn rol is eveneens belangrijk bij het compact houden van de verdedigende organisatie. Ajax, met Weghorst voorop, houdt de linies zeer dicht op elkaar als FC Twente een aanval opzet. De thuisploeg vindt daardoor in de eerste helft nauwelijks ruimte achter de Ajax-defensie.
Hij staat niet bekend als de meest gepolijste aanvaller, toch zijn er soms acties waar ook zijn fijne balgevoel uit blijkt. Zoals in de openingsfase, als hij een hoge bal controleert op zijn borst en vervolgens Vlap te slim af is met een handige voetbeweging. En dan geeft hij een fraaie steekpass op rechtsbuiten Chuba Akpom, die moet scoren maar te lang treuzelt.
Theater
„Als ze bij Vak-P slim zijn, ontvangen ze Wout Weghorst zondag als een verloren zoon”, schreef een columnist dit weekend in de regionale krant Tubantia. „Je zult zien dat de spits van Ajax als de brandweer gaat als het stadion zich tegen hem keert, terwijl hij in de war raakt van een ovationeel applaus.”
Het tegenovergestelde gebeurt. Keer op keer klinkt fel gefluit als Weghorst even aan de bal komt – en na een half uur is het thuispubliek helemaal niet meer te houden.
Weghorst wordt aangespeeld, maar schermt de bal niet goed af waardoor FC Twente-rechtsback Bart van Rooij er tussen komt. Stevig, maar reglementair volgens de arbitrage. Weghorst blijft liggen, lijkt pijn te hebben, maakt veel misbaar. FC Twente speelt door, verliest de bal snel, waarop Weghorst in de omschakeling plots weer opstaat en wordt aangespeeld. Dat soort theater pikken ze niet in Twente.
Zo wordt het, met Weghorst in het middelpunt, een heerlijk gevecht. Hoewel fel gedekt door de centrale verdedigers Mees Hilgers en Max Bruns, creëert de spits vaak ruimte voor zichzelf door zijn loopacties.
In de 35ste minuut zakt hij lenig naar de grond voor een halfhoge bal en legt met zijn borst de bal klaar voor Devyne Rensch, die voortrekt waarna er uit de kluts een kansje ontstaat voor Weghorst. Die krijgt te weinig tijd en de keeper zit te dicht op hem.
Zijn tekortkomingen worden met name goed zichtbaar als Ajax veel ruimte heeft. Zoals halverwege de eerste helft op links, wanneer de weinig wendbare Weghorst een sprintje in de diepte maakt en Akpom in het centrum probeert te bereiken. Maar de bal is niet op maat. Cynisch applaus klinkt.
Onzuiver
En een mislukte combinatie van Weghorst leidt na 65 minuten de 2-1 van FC Twente in. Hij probeert te kaatsen met Henderson, maar zijn bal is onzuiver. FC Twente neemt direct over, Anass Salah-Eddine komt door op links, geeft af op Vlap die schitterend binnen schiet in de verre hoek, nadat hij in dezelfde hoek ook al de 1-0 had gemaakt. Als FC Twente de goal viert, frunnikt Weghorst rond de middenlijn even aan zijn sokken en scheenbeschermers. Brobbey loopt dan al warm.
Tegenover die fout staat dat Weghorst indirect wel betrokken is bij de twee doelpunten van Ajax. Bij de 1-1 zijn een paar FC Twente-spelers vooral op Weghorst gericht, terwijl de vrije Klaassen even verderop de voorzet van Taylor binnenglijdt. En bij de 2-2 combineert Taylor met Weghorst, waarop invaller Bertrand Traoré wordt gevonden.
Kort erop, in de zeventigste minuut, wordt Weghorst gewisseld voor Brobbey. Het blijft 2-2. Even voor half vijf, na het bedanken van het uitpubliek, loopt Weghorst in een geel winterjack met gebogen hoofd de spelerstunnel in. „Voor mij was het een lastige wedstrijd vandaag”, zegt hij even later voor de camera van ESPN.