Rode Kruis: onzekerheid over lot van minstens 23.000 mensen sinds Russische inval

Russische deserteur doodgeschoten in flatgebouw in Spanje

Maksim Koezminov, een Russische helikopterpiloot die afgelopen zomer naar Oekraïne was overgelopen, is doodgeschoten in zijn appartement in Spanje. Dat melden Oekraïense media maandag, waaronder Ukrainska Pravda.

Volgens de Oekraïense inlichtingendienst, die de dood van Koezminov tegenover lokale media bekendmaakte, werd vlakbij zijn flat een uitgebrande auto aangetroffen, die vermoedelijk van de daders was. Meer details — zoals zijn precieze woonplaats of mogelijke verdachten voor de moord — werden niet vrijgegeven.

De 28-jarige Russische piloot landde in augustus 2023 een volledig intacte Mi-8-helikopter in Oekraïne en gaf zich vervolgens over aan lokale autoriteiten. De actie, die met behulp van de Oekraïense inlichtingendienst op touw werd gezet, leverde Koezminov een half miljoen dollar (omgerekend 466.000 euro) op. Daarnaast zouden hem en zijn familie, die eerder al door Oekraïense autoriteiten in veiligheid werd gebracht, volledige bescherming zijn beloofd.

De 28-jarige Maksim Koezminov deserteerde afgelopen zomer en werd doodgeschoten in zijn appartement in Spanje. Foto ANP

Rode Kruis: onzekerheid over lot van minstens 23.000 mensen sinds Russische inval

Over het lot van zeker 23.000 mensen die sinds de Russische inval in Oekraïne zijn verdwenen, bestaat nog grote onduidelijkheid. Dat heeft het Internationale Comité van het Rode Kruis maandag bekendgemaakt. Mogelijk zijn ze vermoord, gevangengenomen of zijn ze contact verloren met hun naasten, nadat ze noodgedwongen hun huizen waren ontvlucht vanwege aanhoudend geweld.

De humanitaire organisatie wil achterhalen wat er met hen is gebeurd. Om dat te kunnen vaststellen, richtte het Rode Kruis kort na de Russische inval in februari 2022 het Central Tracing Agency (CTA) op, een speciaal onderzoeksbureau dat sindsdien vermisten aan zowel Oekraïense als Russische zijde opspoort. Ook Oekraïne en Rusland hebben zoals de mensenrechtenprotocollen gedurende oorlogstijd voorschrijven, een gelijksoortig bureau opgericht, en horen het CTA van informatie te voorzien. Daarnaast krijgt het Rode Kruis hulp van zusterorganisaties uit meer dan vijftig landen.

Volgens het Rode Kruis ontving de hulporganisatie de afgelopen twee jaar meer dan 115.000 telefoontjes, online verzoeken, brieven en persoonlijke bezoeken van wanhopige familieleden. Tot afgelopen maand werden middels het systeem 8.000 gezinnen van relevante informatie voorzien. Volgens de hulporganisatie zijn de humanitaire behoeften twee jaar na het begin van de oorlog groter dan ooit, ook voor miljoenen ontheemden buiten het oorlogsgebied. „Niet weten wat er met een geliefde is gebeurd, is ondraaglijk, en dit is de tragische realiteit voor tienduizenden gezinnen, die in een staat van voortdurende angst leven”, aldus CTA-directeur Dusan Vujasanin.

Volgens het Rode Kruis zijn de humanitaire behoeften twee jaar na het begin van de oorlog groter dan ooit, ook voor miljoenen ontheemden buiten het oorlogsgebied. Foto Thomas Peter/Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog in Oekraïne en de ontwikkelingen die daarmee te maken hebben. Lees ons vorige blog hier terug.