Op een mini-podium achterin de Ziggo Dome, de zaallichten nog aan, slingert rockband Kane het publiek terug in de tijd. Kleinschalig, quasi-nonchalant franjeloos klinkt debuutsingle ‘Where Do I Go Now’. Puttend uit het gevoel ‘gewoon ergens op een stadspleintje te spelen zoals in het begin’ staat het vijfkoppige Haags-Rotterdamse rockbandje Kane weer te jammen.
Even is het 1999, met ‘Damn Those Eyes’ en ‘What Are You Waiting For?’. Dan vallen de bandleden – zanger Dinand Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen (harde kern), drummer van het eerste uur Cyril Directie (ooit onvrijwillig vertrokken, nu verloren zoon), nieuwe toetsenist Peter Kriek en de jonge bassist Nick Kamphuis voor wie alles aan megaconcerten nieuw is – elkaar in de armen. De comebackshow, dinsdagavond, is begonnen.
‘Organische’ radiorock voor de massa was het destijds. De zingende strandtenteigenaar Dinand en kompaan, gitarist Dennis, bundelde bluf („altijd spelen alsof je al in de Kuip optreedt”) met liefde voor muziek. Dat stadspleintje werden al snel zalen als Paradiso en Nighttown. Het ging van Pinkpop naar eigenlijk alle festivals en muziekprijzen die in eigen land te winnen vielen.
Lees ook
Rockband Kane stopt
Populairste rockband
Rond de eeuwwisseling was Kane met het tweede album So Glad You Made It de populairste rockband van Nederland. Al was er naast omarming ook antipathie: ronduit Kane-haat op de ‘inwisselbare mainstreamrock’, op zijn knappe maar arrogante frontman met zijn niet te pruimen zangmaniertjes. En oef, die grenzeloze ambities. Al was de waarheid dat Kane het maar mooi tot een felbegeerd groot platencontract in Engeland schopte, maar helaas de dikste pech had er als jongste ‘signing’ uitgeknikkerd te worden na een fusie van platenlabels.
Na zestien jaar toeren en negen albums, de ups en beslist ook de downs (zoals het overlijden van Woesthoffs vrouw) stopte de band in 2014. Vorig jaar herenigde een documentaire het duo Dinand en Dennis, vijftigers intussen – na tien jaar geen contact. Verwijten verdampten, de oervonk was teruggevonden.
In een tijd van glorieuze comebacks (zie Acda & De Munnik) staat nu dus ook Kane weer voor een nostalgisch luchtgitaarspelend publiek. Woesthoffs geknepen rockzang, Van Leeuwens zacht tegen de melodie duwende gitaarpartijen; het was een lange rockshow met veel herinneringen op verschillende podia.
Achterin de zaal dus de aftrap. Op het hoofdpodium de rockshow tussen vintage versterkers en een verder spaarzaam decor van videobeelden. En de enige ‘uitspatting’: een catwalk waarop de niets aan charisma ingeboet hebbende zanger, dikwijls mijmerend, dicht op zijn publiek niet van weg was te slaan.
De frontman, tegenwoordig woonachtig op Ibiza, is duidelijk mentaal lichter
Gitaren-bij-kampvuur
Van opveerrocksongs ‘So Glad You Made it’ en ‘Something to Say’ tot een ingetogen ‘Don’t Let It Pass You By’ en de ballad ‘Let it Be’, theatraal op een stoeltje voor het voetlicht. Later, met de band op barkrukken een gitaren-bij-kampvuur sfeertje, kwam een akoestische versie van ‘Come Together’. Een boks en een blik in elkaars ogen waarin alles zat: opluchting, ontlading. Juist voor deze intieme verstilling na het rocken op het hoofdpodium had Kane, na al die jaren van niet spelen, best „een beetje in de broek gescheten”.
Kane trok deze eerste avond op zijn gemak baantjes door zijn repertoire met een eindeloze setlist. Hits ja, en echt fijn sommige nummers weer te horen. Maar ook wat veel onnodige fillers. Wat maakt het uit in je eigen comebackshow, zou je denken. Maar magere nummers (‘Tough’, ‘REAL’) van het geflopte artpopalbum EverythingYouWant worden niet ineens beter.
Terug op het grote podium was zanger Woesthoff behoorlijk in zijn sas, nederig ook naar zijn toehoorders. De frontman, tegenwoordig woonachtig op Ibiza, is duidelijk mentaal lichter. En ook het politieke statement werd niet geschuwd. ‘Scream’ was een plots ongemakkelijk, niet overal in het publiek lekker vallend anti-oorlogstatement met een witte vlag, Palestijnse en Oekraïense vlaggen, en beelden van vluchtelingen. Het verbindende ‘Hold On To The World’ was sterker.
Maar de apotheosen van de avond lieten zich raden: ‘Rain On Me’ en ‘No Surrender’. „Toen we dit een jaar geleden weer oefenden leken we wel een Kane-coverband.” Impulsief koos Woesthoff voor zang op de eerste ring, waar hij dan ook nog even naartoe moest. En toen was de rek er echt uit. Lang duurde het voor een grote discobol met de nieuwe single ‘What If I Want You Now’ een komend nieuw tijdperk van Kane in kon wijden.