Ritual, het nieuwe album van Jon Hopkins, biedt houvast: ‘Het leven zonder rituelen is chaotisch’

Ritual, het nieuwe album van de Britse producer en componist Jon Hopkins (1979) dat op 30 augustus uitkomt, is een 41 minuten durende symfonische reis vol intense muzikale wegen, dwars door diepe dalen van verstilling en over steile bergen van allesomvattend, transcendent geluid. Althans, er zit eigenlijk één enkele grote berg in, waar de luisteraar naartoe klimt. Een muzikale rivier, noemt Hopkins het zelf, met stromingen van ambient, maar ook flarden van klassieke muziek, trance en ritmische composities.

Toevallig doet ook de hogesnelheidstrein van Rotterdam naar Amsterdam 41 minuten over zijn reis. De minutenlang opgebouwde climax van Ritual is een ultieme explosie van synth-geluid. Op dat moment, na zo’n 25 minuten, stappen hordes toeristen de intercity binnen op station Schiphol Airport. Waar de trein eerst vrijwel leeg was, golven er nu massa’s mensen doorheen, stoeiend met elkaar en hun enorme koffers. Dan, wanneer de trein weer rijdt, langzaam, op 28 minuten, valt de muziek een paar seconden stil. Stilte. Terwijl we door de Schipholtunnel rijden, komen de mensen tot rust, en begint de muziek zacht te kabbelen.

„Ik blijf het bijzonder vinden hoe muziek iets routinematigs als een treinrit van een compleet nieuwe dimensie kan voorzien”, vertelt Hopkins enthousiast vanuit een ligstoel in de zonnige, groene tuin van een hotel in het centrum van Amsterdam. Hij spreekt met ingetogen, kalme stem. Denkt lang na voordat hij antwoord geeft. Blote voeten, tedere blik, nagellak op de tenen, zacht aangezette tatoeages op zijn armen. Maar wanneer het over muziek gaat, ontvlamt hij in passie en vervoering.

Die dynamiek tussen kalmte aan de ene kant en brandend vuur aan de andere, klinkt door in al zijn muziek. Als jongen werd hij klassiek opgeleid aan de Royal College of Music in Londen, maar zijn liefde voor elektronische muziek zat dieper. Eind jaren negentig deed Hopkins succesvol auditie voor toetsenist van electropoppionier Imogen Heap. Later, in de jaren nul, ging hij in de leer bij de wereldberoemde ambientproducer Brian Eno, die hem vroeg een dag mee te werken aan een album van Coldplay: Viva La Vida, het bestverkochte album van 2008. Een jarenlange samenwerking was geboren. Momenteel is hij in de afrondende fase van Moon Music, het tiende album van Coldplay (verwacht op 4 oktober). Maar vooral Hopkins’ soloprojecten, met name Immunity (2013) en Singularity (2018), zijn klassiekers in de dancemuziek. De dansbare, duister percussieve muziek van Singularity werd genomineerd voor een Grammy.

Aparte liedjes

Niet lang na de climax van Ritual, op minuut 35, is het moment dat de intercity langzaam het centrum van Amsterdam binnenrijdt en de toeristen van bewondering voor de eeuwenoude gebouwen stil zijn gevallen. Daar is Hopkins’ klassieke achtergrond te horen in een bijna euforisch klein pianostuk, waardoor je langzaam weer op aarde landt, als na een psychedelische trip. Het album sluit af met het spinnende geluid van een kat. Het dier is van een goede vriend van Hopkins: „Na een reis door het universum is het eenvoudigste en meest vertrouwde geluid misschien wel dat van een spinnende kat. Het brengt je terug naar een plek van verbinding met een ander wezen. Ik ben opgegroeid met katten, dus dat geluid is me altijd vertrouwd geweest. Maar deze kat heeft de luidste spin die ik ooit heb gehoord, dus die moest ik gebruiken”, lacht hij.

Jon Hopkins werd klassiek opgeleid aan de Royal College of Music in Londen, maar zijn liefde voor elektronische muziek zat dieper.
Foto Bram Petraeus

Slapeloosheid

Vanwege het jarenlange toeren met onder andere Coldplay en succesalbums Immunity en Singularity, kreeg Hopkins te kampen met zware slapeloosheid. Hij had last van depressie en chronische vermoeidheid. „Die twee albums staan het dichtst bij toegankelijke dance van wat ik ooit zal maken, met veel melodie en ritme, veel festivalbangers. Dat ging heel goed, ik heb veel grote shows gedaan en veel geleerd. Maar op een gegeven moment bereikte ik gewoon the end of the road.” Door intensieve meditatie, psychedelische therapie en ijsbaden leerde hij met zijn slapeloosheid omgaan. Dat vertaalde zich in zijn nieuwe muziek, die hij zelf „a complete left turn” van zijn oude werk noemt.

In 2021 bracht hij Music for Psychedelic Therapy uit, new-age meditatiemuziek, met tracks als ‘Sitting around the fire’. Een ritueel. „Een nieuwe start”, aldus Hopkins. „Nu is mijn muziek misschien een niche geworden, maar dat is prima. Ik wil vooral de juiste albums voor mijzelf maken, waarvan ik geloof dat ze gemaakt moeten worden en die mensen kunnen helpen.”

Hoe dan? Door middel van het creëren van rituelen?

„Ja. Ik wil niet definiëren wat een ritueel is, omdat het, denk ik, voor mensen nuttiger en interessanter is om zelf te ontdekken wat het voor hen betekent. Ik heb het idee dat muziek tegenwoordig is uitgekleed tot enkel iets wat je afleidt of energie geeft, of gebruikt wordt als uitlaatklep voor emoties. Ik vind dat veel artiesten dat geweldig doen, maar ik voel dat we in deze tijd van eenzaamheid, crises en mentale ongezondheid de volle kracht van muziek nodig hebben. Volgens mij omschrijft het woord ‘ritueel’ die kracht goed.”

Tijdens het schrijven van Ritual wist ik nog niet dat het eigenlijk een soort zusteralbum van Psychedelic Therapy zou worden, met meer beweging en energie. Het leek goed het album te beginnen met dezelfde meditatiebel, weliswaar met een andere toonhoogte, maar met dezelfde functie. Om dat ritueel af te bakenen. Structuur te bieden.”

De Koreaans-Duitse filosoof Byung-Chul Han schrijft dat fysieke objecten de ruimte structuur geven, en dat rituelen datzelfde doen met de tijd. Een samenleving zonder rituelen is dus als een stad zonder gebouwen. Hoe zie jij dat?

„Rituelen wortelen ons, geven betekenis aan het leven door belangrijke momenten te markeren. Een begin en een eind. Dat markeren doen we bijna niet meer. Toen ik op school zat in de jaren tachtig en negentig, hadden we nog iets als een oogstfestival waar vers brood werd binnengebracht. Al die tradities zijn nu vrijwel verdwenen. Dat brengt onrust. Ik denk dat mensen naarstig op zoek zijn naar moderne versies van rituelen, misschien uit noodzaak. Het leven zonder rituelen is chaotisch.”

Over structuur aan de tijd geven gesproken, hoe ziet je toekomst eruit?

„Ik ga door met het maken van albums zonder me druk te maken over wat er van me wordt verwacht. Gewoon blijven creëren. Aan de compleet andere kant van het commerciële spectrum vind ik het geweldig om een vleugje van dat kosmische in de muziek van Coldplay te brengen, en zij houden ervan. Ik vind het ook leuk te verkennen hoe ik spiritualiteit de popmuziek in kan smokkelen. Dat is de droom.”

Jon Hopkins houdt op 28/8 een luistersessie van Ritual in The Other Side in Amsterdam.