Risico op val van Franse regering maakt beleggers nerveus

Nog maar een paar jaar geleden was het haast ondenkbaar: een groot Europees land dat meer rente op zijn staatsschuld betaalt dan Griekenland, lang het land met de gammelste overheidsfinanciën van Europa.

Woensdag en donderdagochtend was het zover. De rente op Franse tienjarige staatsobligaties lag twee keer eventjes boven de tienjarige Griekse rente – voor het eerst in de geschiedenis. De marktrente op Franse staatsschuld schommelt de laatste dagen rond de 3 procent.

De hoge Franse rente is een teken van nervositeit onder beleggers over de houdbaarheid van de Franse staatsschuld. De regering van de conservatieve premier Michel Barnier dreigt de komende weken te vallen vanwege de pijnlijke bezuinigingen en belastingverhogingen die zij in de ontwerpbegroting van 2025 heeft vastgelegd.

Een belangrijke stressindicator is het verschil in rente tussen Frankrijk en Duitsland, het land dat traditioneel wordt gezien als de solide basis van de eurozone. Dit renteverschil (de zogeheten spread) bedroeg donderdagochtend bijna 0,9 procentpunt, het hoogste niveau sinds de Europese schuldencrisis van 2012.

In Frankrijk zijn de overheidsfinanciën de afgelopen jaren fors verslechterd. De staatsschuld lag in 2000 nog onder de 60 procent. Vlak voor de coronapandemie, in 2019, was de schuld opgeklommen naar 98 procent. Dit jaar komt deze uit op 113 procent, zo verwacht de Europese Commissie. Het huidige Franse begrotingstekort is zeer hoog: 6 procent, tweemaal het EU-maximum van 3 procent.

Motie van wantrouwen

Eerder dit jaar, in juni, ontstond ook al onrust op de markten over Frankrijk. Na een overwinning van het radicaal-rechtse Rassemblement National (RN) bij de Europese verkiezingen schreef president Emmanuel Macron vervroegde parlementsverkiezingen uit. Daarop won de linkse alliantie Nouveau Front Populaire de meeste zetels. Macrons middencoalitie verloor de meerderheid en Macron stelde de conservatief Barnier aan als premier.


Lees ook

De Franse premier Barnier moet aan de slag: hoe bezuinigt hij 60 miljard?

De Franse premier Michel Barnier donderdag bij het Élysée-paleis voorafgaand aan de begrotingspresentatie.

Links en radicaal-rechts keren zich tegen Barniers plan om volgend jaar 40 miljard euro te gaan bezuinigen en de lasten te verhogen met 20 miljard. Barnier wil onder meer de belasting op elektriciteit verhogen en de indexering van pensioenen, aanpassing aan de inflatie, uitstellen. Links heeft een motie van wantrouwen voorbereid, die het RN zegt te gaan steunen. Mogelijk komt deze motie volgende week al ter stemming in het parlement.

Het Internationaal Monetair Fonds noemde Frankrijk tijdens zijn jaarvergadering in oktober als een van de landen die niet kunnen wachten met harde ingrepen in de begroting. Het risico van onrust op de financiële markten – waarna abrupt en drastisch beleid nodig is – is niet denkbeeldig, zei het IMF. Onlangs noemde ook de Europese Centrale Bank Frankrijk bij naam in een jaarlijks rapport over financiële stabiliteit. Daarin stond de kwetsbaarheid van de eurozone voor hoge staatsschulden in combinatie met lage economische groei centraal.


Lees ook

Franse schuldenstress kan ook probleem voor Europa worden

Het zakendistrict La Défense in het westen van Parijs, eind maart. De Franse zakenwereld vreest het effect van de verkiezingen van zondag op de financiële markten.