Ridouan Taghi verschijnt niet bij regiezitting Marengo-proces

Marengo-proces Ridouan Taghi, die geen rechtsbijstand heeft nadat zijn advocaat Inez Weski deze maand werd aangehouden, zou de verdediging nu zelf voeren. Maar hij was woensdag afwezig bij de regiezitting.

Eerdere rechtbanktekening van Ridouan Taghi in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.
Eerdere rechtbanktekening van Ridouan Taghi in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Beeld Aloys Oosterwijk/ANP

Ridouan Taghi is woensdag niet verschenen bij een regiezitting in de strafzaak Marengo. Alle verdachten kunnen tijdens deze zitting verzoeken doen. Taghi heeft de rechtbank in een handgeschreven brief laten weten dat hij zonder rechtsbijstand zit en daarom vooralsnog zijn eigen verdediging voert. Hij handhaaft verzoeken die zijn voormalige advocaat Inez Weski enkele dagen voor haar arrestatie deed.

De arrestatie van Inez Weski heeft „de rechtbank ook niet onberoerd gelaten”. Vragen over de rechtsbijstand van Ridouan Taghi en twee andere verdachten in Marengo heeft de rechtbank opgespaard omdat we het gevoel hadden dat de kantoorgenoten van mevrouw Weski „iets anders aan het hoofd had”. Bovendien heeft Weski tot vorige week in beperkingen gezeten en was contact met haar niet mogelijk.

Omdat Taghi nog geen advocaat heeft, wil de rechtbank snel met hem in gesprek. Daarvoor zal op korte termijn een aparte zitting worden ingepland. Hoe en wanneer dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. Ook kroongetuige Nabil B. heeft ook nog altijd geen advocaat. In zijn strafzaak staat nog een laatste pleidooi gepland en heeft Nabil B. nog de mogelijkheid tot het voeren van het laatste woord.