N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Ongeregeldheden De gemeente Leeuwarden ziet afgelopen zondag als „dieptepunt”. Na de wedstrijd tussen Cambuur en SC Heerenveen braken er rellen uit tussen fans van beide clubs.
Beeld uit de wedstrijd tussen Cambuur en SC Heerenveen.
Foto Gerrit van Keulen/ANP
Uitsupporters zijn de rest van het seizoen niet meer welkom bij wedstrijden van Cambuur Leeuwarden. Dat heeft de gemeente donderdag bekendgemaakt, zo melden verschillende lokale media. Volgens burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden is er dit seizoen sprake van „aanhoudende en toenemende verstoringen van de openbare orde” rondom thuiswedstrijden van de club.
Afgelopen weekeinde ging het mis na de streekderby tegen SC Heerenveen (1-2), toen uit- en thuissupporters het aan de stok kregen met elkaar en er onder meer met vuilniscontainers werd gegooid. De gemeente beschrijft de rellen als „absoluut dieptepunt”. Zondag raakte een wedstrijdbezoeker zwaargewond nadat hij een steen tegen zijn hoofd kreeg. Ook werden bussen van uitsupporters bekogeld met stenen en werden vernielingen aangericht in en om het stadion.
Volgens Leeuwardens burgemeester Buma is de veiligheid in en rond het stadion niet langer te waarborgen. Omdat de ongeregeldheden vooral op de bezoekende fans zijn gericht, voelt de gemeente zich genoodzaakt om het besluit te nemen. Cambuur, dat laatste staat in de Eredivisie, speelt dit seizoen nog vijf thuisduels.
Hoewel voetbalsupporters zich de afgelopen seizoenen vaker hebben misdragen, is er nog geen club of gemeente die zo resuluut ingreep als de Leeuwardense gemeente nu heeft gedaan door bij een serie wedstrijden geen uitfans toe te laten. Voor losse, risicovolle wedstrijden zoals die tussen Ajax en Feyenoord zijn bezoekende supporters in Amsterdam en Rotterdam al langer niet welkom.
Afgelopen zondag ging het ook mis in de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en FC Twente (2-0). Supporters staken vuurwerk af en later slingerden uitsupporters stoeltjes het veld in. Reden voor de scheidsrechter Ingmar Oostrom om de wedstrijd kort te staken.
Zouden de makers van South Park op veilig gaan spelen? Of zouden ze de gekke situatie waarin ze zaten meteen benoemen? Die vraag hing in de lucht vlak voordat het 27ste seizoen van de satirische animatieserie woensdag begon in de VS.
Makers Trey Parker en Matt Stone hadden na moeizame onderhandelingen een overeenkomst gesloten met mediaconglomeraat Paramount Global voor vijftig nieuwe afleveringen en de streamingrechten van de volledige serie die al sinds 1997 loopt. Volgens vakbladen als Variety is er een bedrag van anderhalf miljard dollar voor een periode van vijf jaar met de deal gemoeid. Tegelijkertijd moet een andere satiricus die een contract heeft bij hetzelfde bedrijf, talkshowkomiek en Donald Trump-criticaster Stephen Colbert, binnenkort het veld ruimen. Hij krijgt geen nieuwe deal en zijn talkshow The Late Show moet stoppen op tv-zender CBS, onderdeel van Paramount.
Volgens Paramount moet Colbert weg vanwege de verliesgevendheid van zijn programma. Maar duiders, zoals mediajournalist en talkshowkenner Bill Carter vonden het op zijn minst curieus dat hij weg moet terwijl Paramount aan de vooravond staat van een fusie met productiemaatschappij Skydance. Een samensmelting die inmiddels goedgekeurd is door de FCC, een toezichthouder die wordt geleidt door de door Trump benoemde Brendan Carr.
South Park staat bekend om harde humor waarbij alles en iedereen belachelijk wordt gemaakt. Maar echt spraakmakend of controversieel was de serie over vier grofgebekte kinderen in het dorpje South Park al een tijd niet meer. De serie was vooral in de eerste jaren een popculturele sensatie en beleefde in 1999 een hoogtepunt met de bioscoopfilm, South Park: Bigger, Longer & Uncut.
Net als andere tekenfilmseries als The Simpsons en Family Guy waren er genoeg fans om te blijven bestaan, maar de opwinding leek er al een tijdje af. Parker en Stone konden dankzij een snel productieproces wel altijd blijven verwijzen naar de actualiteit, iets wat vergelijkbare series niet kunnen. En deze keer hebben de twee veel te zeggen over het huidige politieke situatie in de VS.
In bed met Satan
In de nieuwe aflevering, getiteld ‘Sermon on the Mount’, dreigt Donald Trump de inwoners van het stadje South Park voor de rechter te slepen, nadat ze over hem beginnen te klagen. Trump, voor het eerst als president een personage in de serie, wordt vanaf het begin compleet belachelijk gemaakt. Zo zien we hem het bed te delen met Satan, een behandeling die de makers eerder gaven aan de Iraakse dictator Saddam Hussein. Satan vraagt Trump naar zijn band met de zakenman en veroordeeld zedendelinquent Jeffrey Epstein. Staat hij op de zogeheten Epstein-lijst? „Het is raar dat je, telkens als het ter sprake komt, iedereen vertelt dat ze rustig moeten doen.”
Trump probeerde de afgelopen weken de aandacht af te leiden van de Epstein-zaak, terwijl een deel van zijn achterban heilig geloofd in complottheorieën rondom de door zelfmoord overleden Epstein.
Trey Parker en Matt Stone in 2022. Beeld Kevin Mazur/Getty Images
Het ongemak rondom Stephen Colbert en andere gevoelige kwesties rondom Paramount worden in de aflevering expliciet benoemd. Ook komt 60 Minutes ter sprake, het beroemde nieuwsprogramma dat onlangs werd aangeklaagd door Trump omdat het programma een interview met zijn rivaal Kamala Harris in haar voordeel zou hebben bewerkt. Hij had een zwakke zaak, maar Paramount schikte toch voor een bedrag van 16 miljoen dollar. Iets wat Colbert „omkoping” noemde in zijn talkshow. De inwoners van South Park krijgen hierover advies van Jezus, die tegen zijn zin is teruggekeerd op aarde. Jezus zelf vraagt het dorp om ook een schikking te treffen, voordat ze eindigen zoals Colbert.
Het dorp besluit Trump daarom maar te betalen en om propaganda voor de president te maken. Dit resulteert in een door AI-gegeneerd filmpje met een naakte Trump die door de woestijn zwalkt en zijn kleren uittrekt. Een terugkerende grap betreft zijn piepkleine geslachtsdeel.
Het Witte Huis kwam via woordvoerder Taylor Rogers met een reactie: „Deze serie is al meer dan twintig jaar niet meer relevant en hangt aan een zijden draadje, met ongeïnspireerde ideeën in een wanhopige poging om aandacht te krijgen.”
Parker en Stone zelf lijken plezier te hebben met de situatie. Tijdens een panel op de beurs Comic-Con in San Diego boden ze hun excuses aan voor het tonen van de presidentiële penis. „Het spijt ons verschrikkelijk.”
South Park wordt in Nederland uitgezonden op Comedy Central. De nieuwe aflevering is te zien op zaterdag, 20.00 uur. Het seizoen is hier vooralsnog niet te streamen.
„Het kunnen niet allemaal barbaren zijn aan de andere kant van het IJzeren Gordijn”, dacht Evert van der Zweerde, opgroeiend in de Koude Oorlog. Hij reisde er meer dan veertig keer heen om het land te begrijpen. Volgens hem ziet Rusland Oekraïne niet als verovering, maar als noodzakelijke buffer tegen de liberale waarden van een oprukkend Westen. „Geen opmaat naar een Derde Wereldoorlog, maar gecontroleerd geklooi aan de grenzen. Nodig voor de propaganda, die alles legitimeert.” Zelfs de populariteit van Poetin is volgens de politiek filosoof te begrijpen als je bereid bent te kijken naar de diepere lagen onder het regime.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar [email protected].
Je kunt met de auto gaan. Maar dan kom je lang niet overal. Je kunt ook gaan fietsen, dat is de bedoeling en het is wat de meeste mensen doen. Wandelen kan ook, dan doe je een klein stukje.
De tweejaarlijkse ‘internationale kunstroute’ IJsselbiënnale bestaat uit achttien kunstwerken langs de IJssel tussen Brummen en Zwolle. Zou je de afstand rechtstreeks met de auto rijden, dan is het zestig kilometer. Maar de route meandert door het landschap en beslaat zo’n honderd kilometer. Hij voert je over binnenwegen, vaak volg je de fietsknooppunten, regelmatig moet je een pontje nemen. Soms loop je het weiland in waar zich een kunstwerk bevindt.
De eerste IJsselbiënnale was in 2017. Na een paar kleine exposities langs de IJssel „kregen we het idee van de hele rivier als thema voor een tentoonstelling”, vertelde initiatiefnemer Mieke Conijn destijds in NRC. Dat bleek nog ingewikkeld: veertien gemeenten, drie waterschappen, twee provincies en landeigenaren (natuurorganisaties zowel als particulieren): ze moesten allemaal akkoord gaan. Er waren al met al een stuk of vijftig vergunningen nodig. Uiteindelijk kwam de eerste kunstroute er twee jaar later dan voorzien.
Nu wordt hij voor de vierde keer gehouden. Wat de vraag oproept: wat is er in die tijd veranderd en wat is er gelijk gebleven?
Gelijk gebleven is in elk geval het overkoepelende thema: klimaat(verandering), waarbinnen steeds een ander accent wordt gelegd. De vorige keer was dat ‘aarde/bodem/grond’, dit jaar is het ‘grenzen’ geworden. Dat is een weids begrip, maar dat is ook de bedoeling. Mieke Conijn: „We willen ruimte bieden voor interpretatie, zodat de werken van elkaar verschillen.”
‘Silent Fragments’ van Felipe van Laar.
Foto Hanna Jansen
En ja, dat doen ze. Neem Silent Fragments van Felipe van Laar (1988), het staat bij de overgang naar een stiltegebied. Als je door het weiland loopt, zie je naast elkaar drie houten rechthoeken met kleine kantelen erbovenop, die als je er bent de achterkant van kerkbanken blijken te zijn. Ze gaan bijna op in het landschap, zoals vijftig meter eerder een trap je bijna terloops tot aan de waterkant leidde – waar een half open deur op het water bleek te drijven.
Of, heel anders: Woordwaarden van de Mexicaanse Héctor Zamora (1974). Grote oranje letters liggen in de rivier, ze vormen woorden als ‘welkom’, ‘gunnen’ of ‘space’. Samen met bezoekers en omwonenden maakt de kunstenaar elke paar weken andere woorden, op deze plek waar mogelijk een nieuwe brug over de rivier en een nieuwe woonwijk komen – het voornemen is vooralsnog controversieel.
‘Woordwaarden’ van Héctor Zamora.
Foto Hanna Jansen
Steeds nieuwe landeigenaren
Het uitzetten van de kunstroute begint met het kiezen van locaties: ook dat is gelijk gebleven. Het zijn steeds andere plekken, net zoals er elke keer andere kunstenaars worden aangezocht. Die kunstenaars maken hun werk speciaal voor de plek die ze krijgen toegewezen.
Mieke Conijn: „Elk thema vraagt om een ander soort locaties, voor grenzen zoek je andere plekken dan voor grond. En we doen het ook voor de terugkerende bezoeker: we willen dat de route je blijft verrassen.”
Dat is tegelijk complicerend: elke keer weer moeten er nieuwe landeigenaren bij de route worden betrokken. Aan de andere kant: „Ze kennen ons nu ook wel. ‘Oh ja, daar heb ik van gehoord’, zeggen ze dan.”
De verrassing moet ook komen van het ritme van de werken. Zo volgt op een activistisch kunstwerk – De brugwachter, zombie apocalypse abstraction van de Tsjechische Pavel Karous (1979) dat lijkt op een tank op weg naar de oorlog – het vrolijk makende the Reapers van de Turks-Engelse Ivan Morison (1974): metershoge hooimijten, het lijken reuzen in het landschap. Meanderen van Irene Fortuyn (1959) is daarna weer vooral poëtisch: je wandelt over een gewoonlijk niet bestaand, bochtig pad door hoog gras – voor de gelegenheid is het weiland daar gemaaid – dat feitelijk de grens vormt tussen twee provincies. Onderweg zie je hier en daar woorden die zijn gemaakt van in brons gegoten snoeihout van bomen.
‘the Reapers’ van Ivan Morison.
Foto Joris Metz
De kunstwerken van Zamora, Karous, Morison en Fortuyn zitten in ‘Fietsroute Deventer’: 28 kilometer, vijf kunstwerken. Felipe van Laar hoort bij ‘Wandelroute Fortmond’: dertien kilometer, drie kunstwerken. Dat is een verschil met eerdere edities van de kunstroute. In plaats van uit één lang traject, bestaat die nu uit vier rondes. Drie zijn een kilometer of dertig en bedoeld om te fietsen, de vierde is de wandeling van dertien kilometer. De fietsroutes – Deventer, Zwolle, Brummen – beginnen in plaatsen met een NS-station (Fortmond ligt op 3,5 kilometer van NS-station Olst).
Minder kunstwerken dit jaar
Mieke Conijn: „We vragen mensen elke keer wat ze vinden en daar kwam uit: graag een route om te wandelen, liever een paar rondes dan één lang traject. En omdat jonge mensen vaker met de trein komen, beginnen we op plekken waar je een ov-fiets kunt huren.” Overigens is het voor wie dat wil mogelijk gebleven de hele route te fietsen: er zijn verbindingsroutes.
Er is meer gemak gekomen. In plaats van één grote routekaart zijn het nu vier kleinere. En de ‘Reisgids IJsselbiënnale 2025’ is de helft dunner dan die van 2017, die ruim honderd pagina’s dik was. „Die gids werd wat intimiderend gevonden. We zetten nu meer informatie online.”
Wat dan weer wel hetzelfde is gebleven: als het regent, kun je ook op andere plekken terecht. Elke route bevat ‘IJB-tips’: musea en andere kunstruimtes in de buurt (De Fundatie in Zwolle, Museum MORE in Gorssel, Museum EICAS in Deventer). En in de Bergkerk in Deventer kun je naar Nevengeul, de traditionele tentoonstelling met werk van regionale kunstenaars. Al is ook die nu anders opgezet. „Eerst konden kunstenaars ook beelden plaatsen in de buitenruimte. Maar dat was verwarrend voor bezoekers: hoort dit nu wel of niet bij de route?”
Tenslotte: er zijn minder kunstwerken dan bij eerdere edities, 18 in plaats van 27. Deels is dat vanwege de andere opbouw van de route, ook is het om de organisatie minder complex en daarmee minder kostbaar te maken. Want inderdaad: je kunt een reisgids en routekaarten kopen, maar dat hoeft niet – alle werken staan in de buitenruimte, iedereen kan ze zomaar bekijken.