Republikeinen in Virginia testen een abortusstandpunt dat hen niet steeds laat verliezen

‘Wanneer het over abortus gaat, lijken we alleen maar te kunnen verliezen”, zucht Pam Haner. Ze staat met nog een honderdtal Republikeinen op de parkeerplaats van een bedrijventerrein net buiten Richmond, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Virginia. Voorzien van komkommerwater, limonade en een kaasbuffet komt de lokale partijafdeling hier voor het laatst bijeen voor de verkiezingen van deze dinsdag.

Omdat de grenzen van de kiesdistricten in Virginia onlangs zijn hertekend, moeten alle leden van het statelijke Huis van Afgevaardigden en de Senaat opnieuw worden gekozen. In de verkiezingscampagnes speelt abortus een centrale rol. Welke partij hier dankzij – of ondanks – dit onderwerp weet te winnen, kan een belangrijke graadmeter zijn voor de landelijke verkiezingen van november volgend jaar.

Toen het Hooggerechtshof in juni 2022 na vijftig jaar een streep zette door het federale recht op abortus en wetgeving hierover terugverwees naar de vijftig staten, was dat een kolossale overwinning voor de conservatiefste Republikeinen. In verscheidene staten waar zij het voor het zeggen hebben, lag wetgeving voor een totaalverbod al klaar en werd die onmiddellijk ingevoerd. Andere staten voerden een limiet in van zes weken tot wanneer abortus toegestaan is, als vrouwen vaak nog niet weten dat ze zwanger zijn.

Maar sinds die rechterlijke beslissing verloor de partij verkiezing na verkiezing waar abortus een centraal thema was. Telkens als kiezers rechtstreeks om hun mening wordt gevraagd of vrouwen volgens hen zelf mogen kiezen of ze een ongewenste zwangerschap wel of niet afbreken, stemmen zij vóór dat recht. De pro-choice beweging herleeft en de pro-life beweging wordt electoraal afgestraft.

Schrijnende voorbeelden

Bovendien nam het totale aantal abortussen in de Verenigde Staten toe na de uitspraak van het Hooggerechtshof, volgens een telling van de Society of Family Planning. Vrouwen in conservatieve staten zijn nu vaker afhankelijk van pillen waarmee ze thuis hun zwangerschap kunnen afbreken, of ze moeten naar een andere staat reizen. Sommige voorbeelden zijn schrijnend, zoals dat van een tienjarig meisjes uit Ohio dat verkracht was en vanwege de aangescherpte wet naar een buurstaat moest uitwijken voor een abortus. Virginia is de laatste staat in het zuidoosten van de VS waar iemand zoals zij nog terecht kan. Het aantal abortussen nam er in een jaar toe van 2.160 naar 3.170 per maand.

De Republikeinse Haner, een gepensioneerde basisschoollerares in een dikke rode coltrui, zegt abortus niet zo’n relevant thema te vinden. Volgens haar is het onderwerp in het overwegend Democratisch stemmende Virginia even giftig als haar de facto partijleider, Donald Trump. „We kunnen het er maar beter niet over hebben.”

Toch heeft haar partij de kwestie zélf centraal gesteld in deze campagne. Glenn Youngkin, de populaire Republikeinse gouverneur van Virginia over wiens presidentsambities druk gespeculeerd wordt, heeft een wetsvoorstel ingediend om legale abortus te beperken tot vijftien weken. „Een redelijk compromis”, noemt hij dat wanneer hem er naar gevraagd wordt. De meeste Amerikanen zijn voor het recht op abortus, maar ook voor een beperking van de termijn tot wanneer dat mag, blijkt uit peilingen. Populistische Republikeinen en rechtse mediapersoonlijkheden roepen dat Democraten kinderen zelfs na de geboorte nog willen aborteren. Youngkin betaalt bijna anderhalf miljoen dollar voor advertenties die Democraten als extremistisch bestempelen. De Democraten slaan terug met spotjes die beweren dat Republikeinen vrouwen en artsen willen opsluiten. Angst moet voor beide kampen een drijfveer zijn om te stemmen.

Toch volgt Youngkin in zijn toespraak voor de honderd Republikeinen in Richmond het advies van Haner en rept hij er met geen woord over. Ook de vervolgde Trump noemt hij nooit. Liever praat hij over belastingverlaging, misdaadbestrijding en het recht van ouders om volledige zeggenschap te hebben over het onderwijs van hun kinderen – bijvoorbeeld welke boeken ze lezen en wat ze aan seksuele voorlichting krijgen. Met dat thema won hij in 2021 de gouverneursverkiezingen in de staat die een jaar eerder ruim op Joe Biden stemde. Nu hoopt hij het Huis in Virginia Republikeins te houden en de Senaat van de Democraten te winnen.

‘Een wet zoals in Europa’

Eén Republikeinse kandidaat in Virginia heeft het in haar campagne wel telkens over abortus. Senator Siobhan Dunnavant, die net ten noorden van Richmond hoopt te worden herkozen, is gynaecoloog en een drijvende kracht achter de limiet van vijftien weken. „Geen verbod”, is haar slogan. „Mijn werk met moeders en baby’s heeft mij heel invoelend gemaakt in abortussituaties”, licht ze na de bijeenkomst met Youngkin op de parkeerplaats toe.

Schuyler VanValkenburg, kandidaat voor de Senaat namens de Democraten, gaat zondag van deur tot deur in Henrico County in de hoop kiezers te overtuigen.
Foto’s Parker Michels-Boyce

„We hebben in Virginia te maken met een vijftig jaar oude wet die ongelimiteerde abortus fiatteert”, zegt Dunnavant. Feitelijk staat Virginia abortus toe tot 26 weken, maar wanneer drie artsen vinden dat het voortzetten van een zwangerschap een gevaar vormt voor de vrouw, zijn latere uitzonderingen mogelijk. „Ik sta aan de kant van de wetenschap. We kunnen het leven van een kind tegenwoordig zoveel eerder redden zonder dat van de moeder in gevaar te brengen, dat de huidige wet echt gedateerd is. Ik gun vrouwen een redelijke, maar gelimiteerde keuze om te beslissen of ze een kind willen. Net als in Europese landen.”

In Nederland is abortus legaal tot 22 weken, maar in Duitsland, Frankrijk en Spanje is de termijn korter dan Dunnavant voor Virginia voorstelt. Ook wil Dunnavant ruimte laten voor uitzonderingen na het verstrijken van de deadline, in het geval van levensgevaar voor moeder of kind. „Ik bied een compromis.” Haar campagne is de ultieme test of het mogelijk is consensus te bereiken op dit onderwerp dat het toch al gepolariseerde Amerika zo diep verdeelt.

Is dit de manier waarop de Republikeinen gematigde Democraten of onafhankelijke kiezers kunnen terugwinnen? Marjorie Dannenfelser, anti-abortusactiviste en een van de drijvende krachten achter de zaak voor het Hooggerechtshof die het federale grondrecht op abortus beëindigde, denkt van wel.

„In de blauwe staat Virginia bieden de Republikeinen een routekaart voor de aanpak van abortus, niet alleen op staatsniveau, maar ook op federaal niveau”, schrijft de voorzitter van de organisatie Susan B. Anthony Pro-Life America in een e-mail. „Ze hebben hun Democratische tegenstanders ontmaskerd als de echte extremisten die geen grenzen aan abortus stellen.” De verkiezingen dinsdag kunnen volgens haar bewijzen „dat abortus niet het wondermiddel van links is”.

Dunnavants herverkiezing lijkt ervan af te hangen. Haar district, Henrico, is zo hertekend dat het als een halve donut ten noorden van het progressieve Richmond ligt. Het landelijke, conservatieve deel van haar voormalige kiesdistrict is elders ingedeeld, waardoor ze alleen nog de buitenwijken bedient. Daar waar de sleutel tot electoraal succes in de VS ligt.

In een van die suburbs voert ook haar Democratische uitdager Schuyler VanValkenburg campagne. Althans, dat probeert hij. Achter de twaalf deuren waar hij op een warme en zonnige zondag aanbelt, slaan alleen de honden aan. Niemand doet open. Wanneer hij wel kiezers spreekt, zegt hij, gaat het vooral over abortus. „Ik merk spanning en angst bij kiezers die vrezen dat hen een fundamenteel recht wordt afgenomen. Het is een grote prikkel voor mensen om te gaan stemmen, voor vrijwilligers om zich in te zetten voor de campagne.”

De enige kiezer die hij in de woonwijk van bakstenen rijtjeshuizen met strakke gazonnetjes tegenkomt, een 75-jarige vrouw die alleen haar voornaam, Sandy, wil delen, moet niets van de Democraat hebben. Maar ze raakt ook niet opgewonden van een limiet op abortus. „Ik ben conservatief en neem mijn beslissingen op basis van mijn christelijke geloof. Dus ik vind abortus verkeerd”, zegt ze. „Maar ik vind vooral dat de staat zich niet met het privéleven van mensen moet bemoeien, dus ik vind dat anderen de vrijheid moeten hebben om voor abortus te kiezen.”

Uit gesprekken met jonge vrouwen in een drukbezocht park in de buurt, blijkt dat zij er anders over denken en de Republikeinen niet vertrouwen met het onderwerp. Ellie Fore, een studente maatschappelijk werk, noemt het voorstel van Youngkin en Dunnavant „een glijdende schaal”. „Zodra ze een voet tussen de deur hebben met vijftien weken, zullen er initiatieven komen om het recht op abortus nog verder in te perken.” Verpleegkundige Lanita Poe vreest dat meer Republikeinse macht in de staat achteruitgang betekent, zegt ze. „Ze willen allerlei vooruitgang terugdraaien.”

Maar op de Republikeinse bijeenkomst is Pam Haner optimistisch. Haar eigen dochter, zegt ze, stemt meestal op de Democraten vanwege maatschappelijke thema’s als abortus. „Omdat ze prima kan leven met een limiet van vijftien weken, heb ik haar dit keer weten te overtuigen om op de Republikeinen te stemmen, vanwege de economie.”

Als pro-choice vrouwen vijftien weken aanvaardbaar vinden, kunnen de Republikeinen de randgemeenten terugwinnen. Haner: „Als het Youngkin en Dunnavant lukt deze verkiezingen te winnen, kunnen we als Republikeinen alles weer winnen. Dan ligt de weg naar het Witte Huis open.” Al ziet ze, net als veel Republikeinse geldschieters, liever haar eigen gouverneur dan Trump daar een gooi naar doen.

Bovenal wil Haner graag dat het thema abortus linksom of rechtsom wordt afgehandeld, „zodat we het eindelijk eens over iets anders kunnen hebben”.