Republikeinen debatteren in de schaduw van koploper Trump

Amerikaanse verkiezingen Acht Republikeinse presidentskandidaten debatteren woensdagnacht met elkaar. Trump doet niet mee. Minder bekende kandidaten kunnen zichzelf nu presenteren.

Presidentskandidaat Ron DeSantis, gouverneur van Florida, na een toespraak in Atlanta, 18 augustus
Foto Ben Gray/AP

Hij zal niet op het podium staan, toch zal het vanavond (weer) veel over hem gaan. Donald Trump slaat deze woensdagnacht over als andere gegadigden voor de Republikeinse presidentskandidatuur met elkaar in debat gaan in Milwaukee, in swing state Wisconsin. De ex-president meent dat hij niet hoeft te solliciteren op een baan die hij al eens vier jaar „succesvol” vervulde. Ook ontloopt hij zo directe aanvallen en lastige vragen, bijvoorbeeld over zijn juridische problemen.

Aan het debat nemen alsnog acht kandidaten mee, die zich moesten kwalificeren door minstens 40.000 donateurs te verzamelen en minimaal 1 procent te scoren in het landelijke peilingengemiddelde. Ook moesten ze van de partijtop beloven zich na de voorverkiezingen achter de winnaar te scharen om „ons land te redden en Joe Biden te verslaan”. Trump weigert die ‘Beat Biden Pledge’ te tekenen.

Lees ook deze reportage over de rechtszaak tegen Trump in Georgia

Zijn afwezigheid kan het door Fox News georganiseerde debat kijkers kosten. En om het voor de rechtse tv-zender nog pijnlijker te maken, lijkt Trump de show te willen stelen door woensdag tegelijkertijd een interview met mediapersoonlijkheid Tucker Carlson online te laten komen. Carlson was jarenlang hét kijkcijferkanon van Fox, maar werd dit voorjaar door de zender ontslagen na een verloren smaadzaak over het rondpompen van Trumps verkiezingsleugens.

Nummer twee zakt weg

Het zijn geen ideale omstandigheden voor Trumps rivalen. En dat terwijl de voorsprong van de ex-president al enorm lijkt, zeker zo vroeg in de campagne. Toen Trump zich zondag na weken van hints via zijn eigen platform Truth Social definitief afmeldde, voegde hij een link toe naar een nieuwe CBS-peiling die hem met 62 procent aan kop ziet gaan.

Tegelijkertijd is de eerste voorverkiezingsronde pas over vier maanden, half januari in Iowa. Oud-vicepresident Mike Pence en oud-ambassadeur Niki Haley zijn als voormalige leden van de regering-Trump gerenommeerde namen. Maar voor minder bekende kandidaten biedt dit debat, en de twee die nog volgen, een kans om zich aan de kiezer voor te stellen.

Zeker nu de nummer twee achter Trump, gouverneur Ron DeSantis van Florida, moeizaam uit de startblokken komt. Hij daalt in de peilingen, wisselt veel van campagnestaf en werd door Trump-aanhangers uitgejouwd op de Iowa State Fair, een boerenbeurs waar iedere kandidaat deze maand zijn gezicht liet zien.

Lees ook dit profiel van Ron DeSantis

DeSantis probeert afstand te nemen van de ex-president zonder diens aanhang van zich te vervreemden. Pas deze maand durfde hij voor het eerst te zeggen dat Trump in 2020 „natuurlijk” de verkiezingen verloor. Vrijdag oogstte hij kritiek door Trump-loyalisten in het Congres weg te zetten als „stuurloze scheepjes, die gewoon maar moeten volgen wat er elke ochtend uit de pijpleiding van Truth Social komt”.

Klaarstaan voor geval dat

Het volle Republikeinse deelnemersveld moet op een gegeven moment gaan uitdunnen, waarschuwde The Wall Street Journal vorige week in een hoofdartikel. De Trump-sceptische commentatoren voorzien anders een herhaling van 2016, toen „zijn rivalen te lang in de race bleven in de hoop dat Trump zich vanzelf zou opblazen”. Dankzij die versplintering van de anti-Trump-stem kon hij toen ook zonder absolute meerderheden genoeg partijgedelegeerden bij elkaar sprokkelen om kandidaat te worden.

Trump blijft de partij zeven jaar later domineren. Voor zijn uitdagers zit er vooralsnog weinig anders in om zich dit debat in de kijker te spelen, ook als Trumps mogelijke running mate. En dan klaar te staan voor het geval dat juridische (of medische) perikelen Trumps derde gooi naar het Witte Huis, eind 2024, alsnog dwarsbomen. En net als in 2016 kan dan een buitenstaander er zomaar weer met de nominatie vandoor gaan. Welke dark horses zijn er in de race?