Republikein McCarthy verliest motie van wantrouwen: voorzitter Huis VS afgezet

Verenigde Staten De voorzitter wordt afgezet middels een motie van wantrouwen, ingediend door zijn partijgenoot Matt Gaetz. Het is een historische stemming: geen enkele speaker in het Huis is ooit afgezet door zo een motie.
De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verloor een motie van wantrouwen.
De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy verloor een motie van wantrouwen. Foto J. Scott Applewhite/AP

De Republikein Kevin McCarthy is dinsdag afgezet als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden in de Verenigde Staten. De leden van het Huis hebben ingestemd met een motie van wantrouwen, die eerder werd ingediend door een van McCarthy’s partijgenoten en tevens rivaal Matt Gaetz. Het is een historische stemming: geen enkele speaker in het Huis van Afgevaardigden is ooit afgezet door zo een motie.

Een minderheid in zijn eigen partij was woedend over een maatregel die McCarthy doorduwde, met behulp van de Democratische partij van president Joe Biden, om de financiering van de overheid gaande te houden. Omdat alle Democraten ook van McCarthy afwilden, hadden zij voldoende stemmen om hem af te zetten.

Eerder op dinsdag hadden de leden van het Huis nog de kans om de motie weg te stemmen. Dat viel McCarthy net niet ten deel, hij kwam tien stemmen tekort. De stemming van de motie van wantrouwen werd uiteindelijk 216 tegen 210.

Lees ook dit profiel van rivaal Gaetz: Een trumpiaanse opportunist die in Huis VS zijn eigen voorzitter wil onttronen

De motie zet het Huis in de VS op zijn kop. Een opvolger is bij lange na nog niet bekend. De Republikeinse vertegenwoordiger uit Oklahoma Tom Cole noemde het aan het begin van het debat dinsdagavond „een trieste dag”. Hij drong er bij zijn collega’s op aan het Huis niet in de „chaos” te storten. Daarop zei indiener van de motie Gaetz terug: „Speaker McCarthy is Chaos”.