Repatriëring gezochte Libische oorlogsmisdadiger leidt tot rel tussen Italië en Strafhof

Osama Almasri Njeem, Libisch militieleider en commandant van de gerechtelijke politie, is het onderwerp van een ernstig conflict tussen de Italiaanse regering en het Internationaal Strafhof in Den Haag. In een ongewoon felle mededeling eist het Strafhof snel tekst en uitleg van Rome over de snelle vrijlating van Almasri en zijn repatriëring naar de Libische hoofdstad Tripoli, nota bene met een regeringsvliegtuig.

Het Strafhof verdenkt de Libische commandant van ernstige oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, waaronder moord, foltering, verkrachting en seksueel geweld, vanaf februari 2015, als bevelvoerder van de gevangenis van Mitiga, in Tripoli. Zijn dossier kwam deze week in een stroomversnelling, toen het Strafhof op 18 januari zes landen die partij zijn bij het Strafhof, waaronder Italië, op de hoogte bracht dat Almasri zich op hun grondgebied zou kunnen begeven. Die dag werd ook een arrestatiebevel tegen de Libiër uitgevaardigd.

Voetbalwedstrijd

Nietsvermoedend huurde hij afgelopen zaterdag een auto in Duitsland, waarmee hij naar Turijn reed om er de voetbalwedstrijd Juventus – AC Milan bij te wonen. De volgende dag werd hij in zijn hotel door de Italiaanse politie gearresteerd. In plaats van contact op te nemen met het Strafhof in Den Haag besloot Italië de Libiër echter zeer snel weer vrij te laten en hem met een Italiaanse regeringsvlucht naar Tripoli te begeleiden. Volgens beelden die op het internet rondgaan, werd hij daar ontvangen als een held.

Formeel beroepen de Italiaanse autoriteiten zich op een procedurefout. Het beroepshof van Rome concludeerde dat de arrestatie ongeldig was omdat er over het arrestatieverzoek geen formeel contact met het ministerie van Justitie was geweest. Volgens een reconstructie in Italiaanse media belandde het dossier na Almasri’s arrestatie in Turijn wel degelijk bij minister van Justitie Carlo Nordio. Die reageerde echter niet op het bericht van het beroepshof dat er in het dossier een cruciaal element – namelijk het contact met het ministerie van Justitie – ontbrak, waarop het hof oordeelde dat de Libiër onmiddellijk moest worden vrijgelaten.

De Italiaanse media wijzen erop dat Libische commandanten en militieleiders die de detentiecentra controleren, nauw verweven zijn met de mensensmokkel naar Italië, en zo naar de rest van Europa. De oppositie reageert dan ook scherp. Oppositieleider Elly Schlein van de centrumlinkse Democratische Partij herinnert eraan dat premier Giorgia Meloni ooit „ mensensmokkelaars de oorlog verklaarde. Maar dan arresteren ze er één op Italiaans grondgebied, op basis van een arrestatiebevel van het Strafhof, en brengen ze hem daarna weer netjes naar huis”.

De oppositie eiste in een gezamenlijke persconferentie dat de premier de kwestie zou toelichten in het parlement. Dat heeft Meloni tot dusver nog niet gedaan. In haar plaats stuurde de regering donderdagmiddag minister van Binnenlandse Zaken Matteo Piantedosi naar het vragenuurtje.

De zaak veroorzaakt veel ophef in Italië. Verschillende asielzoekers en vluchtelingen getuigden deze week in kranten en tv over de folteringen door Almasri zelf en door zijn mannen. Zoals Lam Magok Biel Ruei, een Zuid-Soedanees die nu als vluchteling in Italië verblijft en die bij het Strafhof getuigde over Almasri’s misdaden, waarvan ook hij het slachtoffer werd. „Ik dacht dat niet bekend was wat ze in Libië met ons doen. En dat als Italië en andere Europese regeringen dat wel wisten, ze niet langer akkoorden zouden sluiten met dat land”, zegt hij tegen La Repubblica.

Almasri, schrijft diezelfde krant, is dé vertrouwenspersoon van de huidige regering in Tripoli. De belangrijkste detentiecentra in het land, waar volgens mensenorganisaties foltering schering en inslag is, staan onder zijn leiding. Maar bovenal kent Almasri volgens La Repubblica veel details over de relatie tussen Italië en Libië. De twee landen werken al jaren samen om illegale immigratie buiten Italië te houden, maar er is ook belangrijke samenwerking inzake energie. Dat, en niet een ‘procedurefout’, zou volgens de krant de ware reden zijn waarom een gezochte oorlogsmisdadiger zo snel weer op vrije voeten kwam.


Lees ook

Libië stuurt ruim 600 migranten terug naar Niger

Nigerese migranten bij een deportatieoperatie in Libië.