Rekenkamer: aantal rijksambtenaren stijgt ook in 2024, tegen wens kabinet in

Het aantal rijksambtenaren steeg afgelopen jaar opnieuw. Vorig jaar kwamen er 9.000 nieuwe ambtenaren bij die veertig uur per week werken. Daardoor groeide het totale aantal rijksambtenaren met een fulltime-contract naar 157.000. Ook de inhuur van externen nam met 15,4 procent (in plaats van de gewenste 10 procent) niet af. Het aantal overheidsvacatures is in 2024 wél gedaald. Dat blijkt woensdagochtend uit het verantwoordingsonderzoek van de Algemene Rekenkamer.

De cijfers zijn opvallend, omdat het kabinet-Schoof het aantal ambtenaren flink wil terugbrengen. De regering kondigde eerder stevige bezuinigingen aan op het ambtenarenbudget vanaf 2025 van 22 procent. Volgens het kabinet leidt de gewenste besparing tot een effectievere en efficiëntere overheid.


Lees ook

Hoe een bezuiniging van 1 miljard op ambtenarij een allegaartje dreigt te worden

De bezuinigingsronde was bedoeld om het aantal ambtenaren in de Haagse torens terug te dringen door efficiënter te werken. Foto Laurens Van Putten/ANP/HH

De Algemene Rekenkamer meldt dat ministeries „niet altijd” vooraf onderzoeken hoeveel personeel er nodig is om kabinetsbeleid uit te voeren. „Om te weten of beleid uitvoerbaar is, is het belangrijk om onder meer te weten wat de personele consequenties zijn”, schrijft de Rekenkamer.

Als het ministerie van Justitie en Veiligheid een nieuwe wet of maatregel moet uitvoeren was het in bijna in de helft van de gevallen onduidelijk of niet getoetst hoeveel personeel er nodig is, schrijft de Rekenkamer.

Onterecht veroordeeld

De Rekenkamer stelt verder dat burgers vorig jaar „in de knel” raakten bij het ministerie van Justitie. Zo werden de namen van verdachten en veroordeelden in 867 strafzaken verkeerd vermeld. Met het mogelijke gevolg dat daders ontkomen en een onschuldige burger achter de tralies verdwijnt.

In 141 zaken gaat het onder meer om ernstige zedendelicten of geweldsmisdrijven. Deze problematiek is al ruim tien jaar bekend, volgens de Rekenkamer, maar desondanks is er nog geen oplossing gevonden.

‘Financiën niet op orde’

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is er volgens de Rekenkamer sprake van een „ernstige tekortkoming”. Na de overstap op een nieuw IT-systeem in 2024 heeft het ministerie het beheer van 14,9 miljard aan verplichtingen bij Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking „niet op orde”. Hetzelfde geldt voor 1 miljard aan voorschotten. Daardoor kwam het financiële deel van het jaarverslag te laat.