Regisseuse Christiane Jatahy: ‘Eindelijk zegt Hamlet sorry tegen Ophelia’

„Ik stelde mij de vraag wat er zou gebeuren als Hamlet een vrouw zou worden. Op wat voor manier zou ze haar verleden en haar heden tegemoettreden? Wat kan ze veranderen aan de spiraal van geweld, aan het systeem waarin ze leeft, maar dat ook in haar zit? Wat betekent het als Hamlet niet alleen gaat over zijn of niet zijn, maar over wat er kan gebeuren als ze zichzelf verandert?”

In Nederland presenteerde Guy Cassiers tien jaar geleden al een vrouwelijke Hamlet (Abke Haring) bij ITA. Maar met al haar vragen in het hoofd maakte de Braziliaanse regisseuse Christiane Jatahy een in meerdere opzichten drastische modernisering van de Shakespeare-klassieker. Haar Hamlet stond deze winter maandenlang in het Parijse Odéon Theater en staat in juni drie dagen op het Holland Festival, waar Jatahy associate artist is. Wat inhoudt dat er meer werk van haar op het festival is te zien, dat ze nieuw, op Amsterdam gericht werk maakt en dat ze betrokken was bij het uitnodigen van verwante makers.

Jatahy’s Hamlet speelt zich af in een luxe appartement. Het decor is de woonkamer, met uitzicht op een tuin, en met open keuken. Het grote achterraam fungeert ook als spiegel, en als videoscherm, wanneer Hamlet met haar mobiel de andere personages filmt. Een handvol goed gekozen popsongs (Sinéad O’Connor, Prince) en een indringende soundtrack (Vitor Araújo) geven lucht aan deze veelkantige, door de tijd springende voorstelling.

De Shakespeare-plot is door Jatahy in essentie gehandhaafd. Bij aanvang hangt er een doorzichtig gaasdoek voor het toneel, waarop de feestgangers worden geprojecteerd die aanwezig zijn op de bruiloft van haar moeder (Gertrude) met haar nieuwe man, haar oom (Claudius). De geest van haar vader vertelt Hamlet dat hij is vermoord door Claudius. Hamlet zint op wraak, daarbij waanzin veinzend, zoals door Shakespeare voorgeschreven.

Ophelia accepteert niet meer dat mannen de loop van haar leven bepalen

Jatahy laat ook veel weg, voegt teksten toe en speelt met de volgorde. De belangrijkste modernisering is niet dat Hamlet nu coke snuift, maar dat de vrouwen in het stuk van Jatahy een stem krijgen.

Het is een voorstelling waar de bezoeker na afloop niet meteen klaar mee is. Als maker heeft ze een vergelijkbare ervaring, zegt Jatahy, via een videoverbinding vanuit Brazilië. „Mijn dialoog met het stuk gaat altijd door.”

Hamlet – In the Folds of Time van Christiane Jatahy.
Foto Simon Gosselin

Revolutionair

In deze versie zijn er drie momenten die er voor haar uitschieten. „Voor het eerst zegt Hamlet sorry tegen Ophelia voor hoe zij haar behandelt. Dat is revolutionair, want het zijn zulke gebaren die veranderingen in gang zetten. In het origineel heeft Hamlet een afschuwelijke, misogyne houding ten opzichte van Ophelia. Hamlet is veroordeeld tot het per ongeluk doden van Polonius, de vader van Ophelia. Maar dat laat haar niet koud, Hamlet huilt erom.

„Ten tweede heeft Hamlet een nieuwe, vertrouwelijke relatie met haar moeder, Gertrude. Er is een scène waarin Hamlet zich vijandig tegenover haar opstelt, waarbij zij oorspronkelijk geen tekst had. Nu reageert ze wel. Het komt bovendien tot een fysiek gevecht. Dat is belangrijk. Gertrude is sterker, heeft een mening en handelt ernaar.

„En ten slotte is er de vraag die Hamlet zichzelf steeds stelt: ‘Moet ik wreed zijn om rechtvaardig te zijn?’ Dat raakt aan deze tijd. Wraakgevoelens wakkeren in onze tijd nog steeds voortdurend oorlogen aan. De vraag speelt in de microkosmos van dit verhaal, maar we kijken naar mensen met macht, dus je kunt die vraag doortrekken naar het niveau van de wereld.”

Met haar bewerking pretendeert ze niet antwoorden te hebben op alle vragen die het stuk oproept. „Iedereen heeft zijn eigen Hamlet, maar ik probeer wel het perspectief te laten kantelen. Mensen zeggen dat ik een feministische uitvoering van Hamlet heb gemaakt, maar is dat zo? Ik doe eigenlijk niet meer dan simpelweg vrouwen het woord geven.”

De worsteling tussen Hamlet en haar moeder eindigt in een kietelgevecht. Waarom?

Jatahy lacht. „Dat is voor mij een manier om de intimiteit tussen de twee te tonen die schuilt achter hun ruzie. Je ziet dat ze ook een gewone moeder en dochter kunnen zijn. Voor mij is het verloop van dat gevecht een van de belangrijkste momenten uit het stuk, omdat Hamlet zich opnieuw verbindt met haar moeder. Dit is ook een stuk over vrouwelijke verbintenissen. Niet alleen omdat Hamlet een vrouw is, maar ook omdat zij zich spiegelt aan haar moeder. Dat Hamlet Claudius niet meteen aanvalt, is vanwege de band met haar moeder.”

‘Als mijn tranen op zijn, is er geen vrouw meer in mij’, zegt Hamlet zijn moeder na.

„Het mooie is dat het in het origineel een man is die dit zegt: Laertes, die treurt om zijn zus Ophelia en zijn tranen niet kan bedwingen. Mannen hebben een vrouw in zich, vrouwen een man. Er is geen tweedeling. Gender is fluïde.

„Wat niet wegneemt dat mannen hun gevoeligheid meer zouden kunnen laten zien. Sta jezelf toe om te huilen!”

Sommige personages zijn zich ervan bewust dat ze in een toneelstuk staan. Waarom?

„Om een nieuw verhaal te kunnen vertellen gebruik ik ook andere auteurs. Hamlets transformatie van man naar vrouw gaat geleidelijk, zoals bij Orlando van Virginia Woolf. Het zelfbewustzijn van personages komt uit De Hamletmachine van Heiner Müller.”

Drie keer klinkt er ‘To be or not to be’. Waarom?

„De eerste keer is vroeg in de voorstelling, niet op de plek waar de monoloog hoort in het stuk. Daar legt Hamlet alleen een relatie met het publiek. Het publiek is haar vertrouweling, het is een intiem moment. Ze stelt geen existentiële vraag, maar laat zien dat ze haar gedachten deelt. De tweede keer spreekt zij tot zichzelf. Je hoort haar twijfel, haar woede. Ze praat in de spiegel, dus het publiek ziet haar op de rug. De derde keer zegt ze alleen de eerste regel. Daarna kiest ze haar eigen tekst. Daarmee voltooit ze haar bevrijding. De personages bevrijden zich door niet dezelfde tekst te herhalen, maar door nieuwe woorden te kiezen.”

Lukt het Hamlet het systeem waarin ze leeft, het patriarchaat, te veranderen?

„Claudius belichaamt het gewelddadige systeem dat het patriarchaat is. Aan hem zie je dat het een systeem is dat mannen hebben geïnternaliseerd. De breuk met het systeem zit niet in de eerste plaats bij Hamlet, maar bij Ophelia.

„Er is een traditie om Ophelia op te voeren als mooie, jonge, gedoemde vrouw – zo is ze vaak vereeuwigd op schilderijen. In mijn versie is Ophelia een vrouw die geleefd heeft en een verleden heeft. Ze is een vrouw van middelbare leeftijd, gespeeld door Isabel Abreu, een Portugese actrice van in de veertig. De schoonheid van ouder worden, is dat je kunt omkijken en kunt besluiten wat je wil doen met de rest van je leven. Dat is anders als je jong bent en nog denkt dat je de wereld kan veranderen. Dat denkt Ophelia niet. Ze is niet naïef, maar ze weet wel wat ze niet wil. Ze wil niet dat mannen de loop van haar leven bepalen.”

Ophelia stelt dat vrouwen in fictie nooit belangrijk worden gemaakt.

„Dat schreef Virginia Woolf. Tot voor kort was dat zeker waar. Ook bij Shakespeare staan vrouwen in de periferie. De meeste fictie werd geschreven door mannen en het vrouwelijk perspectief werd beschreven door mannen. Dat verandert inmiddels, maar nog niet genoeg en het is belangrijk die boodschap te herhalen. Er is nog te veel geweld tegen vrouwen.

Ophelia pleegt zelfmoord, maar daar wordt ze toe gedreven. Daarom spreekt ze nu namens alle vrouwen die tot die wanhoopsdaad kwamen omdat hun leven zo miserabel werd gemaakt. ‘Dit keer zal ik niet sterven’, zegt ze dan.

„Dit keer niet, maar ook: niet meer. Het gaat ook over de toekomst. Dat zegt ze eigenlijk. Ze is klaar met sterven. Klaar met slachtoffer zijn.”

Opvallend is de gepassioneerde liefde tussen Gertrude en Claudius, die veel kussen en knuffelen.

„De voorstelling speelt in het heden, dus er is meer ruimte om liefde te uiten. Ik vond het een interessante gedachte dat ze echt verliefd op elkaar zijn. Zij is een moeder, maar ook een vrouw met verlangens, die probeert gelukkig te zijn. Tegen Hamlet zegt ze dat haar vader er nooit was toen hij leefde. Ik probeer haar gelaagder te maken dan ze traditioneel is, menselijker.”

Dat wijst op een ongelukkig huwelijk. In andere tijden had ze misschien wel van hem willen scheiden?

„Ja. Wat ik wilde is dat Hamlet ook een verhaal over een familie werd.”

Wat voegt het videowerk toe aan de voorstelling?

„Cinema is een vast onderdeel van mijn werk. In deze voorstelling zijn er drie varianten. De beelden projecteren wat Hamlet denkt, wat ze ziet, haar obsessies. Soms zie je beelden die uit het onderbewuste van Hamlet lijken te komen. En er zijn bewakingscamera’s, een in de badkamer, een in de woonkamer. Die camera’s passen bij de status van deze familie: rijk, machtig.”

Is er iets Braziliaans aan dit concept?

„Alles wat ik doe, heeft iets Braziliaans, per definitie. Mijn medewerkers zijn Braziliaans, de muziek is Braziliaans. Ik denk ook dat de manier van bewegen, met veel lichamelijk contact, een belangrijke vorm van expressie is voor Brazilianen. Dat tactiele zie je terug bij de personages in dit stuk.”

Hamlet – In the Folds of Time van Christiane Jatahy.
Foto Simon Gosselin

Depois do Silêncio

Geheel anders van opzet en toon is Jatahy’s voorstelling Depois do Silêncio (After the Silence), ook te zien op het Holland Festival. In een mengeling van verteltheater door vier actrices, documentaire beelden en nagespeelde, historische scènes op film vertelt de voorstelling over het gevecht van de inheemse bevolking van Brazilië om hun recht op land. In het feodale systeem van Brazilië krijgen bedrijven alle ruimte om de grond uit te putten, terwijl de arbeiders worden uitgebuit. Ze krijgen geen loon, mogen waar ze werken en wonen geen stenen huizen bouwen. Wie protesteert, wordt vermoord.

Waarom dit verhaal?

„Ook deze voorstelling gaat over geweld, specifiek in Brazilië. Het is een verhaal over kolonisatie, over de vraag wie eigenaar is van het land, over wie zich het land kan toe-eigenen, en daarmee over de vraag wie mag bestaan of niet.

„De eigendomsvraag is een actueel en belangrijk debat in Brazilië. Wat de wereld ziet, is de ontbossing van het Amazone-oerwoud en het geweld tegen de inwoners dat daarbij wordt gebruikt. Ik richt me op een dorpsgemeenschap van zwarte en inheemse arbeiders, in een mijnstreek, waar ik veel gesprekken voerde.”

Wordt er naar deze gemeenschappen geluisterd?

„Wat de vorige regering deed, onder de rechtse president Bolsonaro, had veel weg van genocide. Dat er nu een minister van inheemse zaken is, is een stap voorwaarts. Maar een oplossing van alle structurele problemen is nog ver weg. Racisme is overal in de maatschappij zichtbaar. Als je het land, het Amazonegebied, wil beschermen, moet je ook de mensen beschermen. Het is onbegrijpelijk dat mensen niet de ruimte krijgen om te leven.”

Op een registratie van een eerdere opvoering is te zien hoezeer de acteurs betrokken zijn bij het verhaal. Bij het applaus lijken ze nog in hun rol te zitten en steken ze strijdbaar hun vuist in de lucht.

„De acteurs zijn zwarte mensen, het is hun verhaal, hun leven. Wat ik doe, is hen de ruimte geven om dat verhaal te delen.”

Depois do silêncio, door Christiane Jatahy. 7 t/m 9 juni, Frascati, Amsterdam. Hamlet – In the Folds of Time, door Christiane Jatahy. 21-23 juni, ITA, Amsterdam. Info: hollandfestival.nl