Regisseur Wu Tsang over haar opera ‘Carmen’: ‘Er is iets mythisch aan Carmen dat het publiek mateloos fascineert’

‘Ik kan me zelf ook niet meer goed herinneren wanneer ik voor het eerst in aanraking kwam met Carmen”, aldus kunstenaar en regisseur Wu Tsang. „Volgens mij zag ik de opera in mijn twintiger jaren voor het eerst in The Met, New York. Ik was verrast dat ik zoveel van de liederen al bleek te kennen door de vele popreferenties.”

Oorspronkelijk gaat de opera Carmen, naar een novelle van Prosper Mérimée en door componist George Bizet (1838-1875) op muziek gezet, over een onafhankelijke arbeidersvrouw van Roma-afkomst, die aan het einde wordt vermoord door haar ex-geliefde Don José, een Spaanse korporaal. Het liefdesdrama van een ziekelijk jaloerse man die een crime passionel pleegt, zou met de blik van nu worden aangeduid als femicide. Carmen is misschien wel zo populair omdat ze de ‘exotische’ vrouw van kleur verbeeldt, de ultieme ‘femme fatale’. Tegelijkertijd staat ze, zoals een Zwitserse recensent schreef, „voor de duizenden vrouwen die door hun man zijn vermoord – of als fantasie van een sterke vrouw die vermoord moet worden”.

Hoog tijd om de belangrijke thema’s rondom liefde, misogynie, racisme en vrijheid aan te spreken in een gloednieuwe uitvoering van de iconische opera, vindt Wu Tsang. „Dit project is een ode aan alle interpretaties en adaptaties van Carmen. We wilden de thema’s uitlichten die voor ons het meest interessant waren”, aldus Wu Tsang. Niet door Carmen haar ex te laten ombrengen, zoals de Italiaanse regisseur Leo Muscato haar einde al eens herschreef in 2018, maar juist door haar tragische dood op de voorgrond te plaatsen en de problematische kanten daarvan uit te lichten.

Scène uit Carmen van Wu Tsang, Moved by the Motion, Schauspielhaus Zürich
Foto Inés Manai

Onverwachte combinatie

De afgelopen vijf jaar was Wu Tsang regisseur-in-residence bij het Schauspielhaus in Zürich. Een onverwachte combinatie tussen het klassieke Zwitserse theater en de multidisciplinaire Amerikaanse regisseur, die in 2012 lof oogstte met haar debuutdocumentaire Wildness over een transbar in Los Angeles.

Enkele leden van Moved by the Motion, een internationaal collectief waar ze sinds 2014 intensief mee samenwerkt, verhuisden mee naar Zwitserland. „Bij Moved by the Motion neemt elke maker diens expertise mee vanuit regie, choreografie en muziek”, vertelt Wu Tsang. „We nemen om de beurt de leiding. Het voelt als een band: we spelen samen en ieder bespeelt een eigen instrument.”

Carmen stond al langer op het verlanglijstje om te regisseren, maar Wu Tsang bewaarde het stuk voor het einde van de residentie om eerst ervaring op te doen met het maken van grote producties.

Carmen is oorspronkelijk een hybride theater-operastuk, een komedie met veel gesproken dialoog”, vertelt Wu Tsang. „Met schrijvers Sophia Al-Maria en Fred Moten hebben we de oorspronkelijke tekst van Bizet herzien en herschreven. Veel moest worden samengevat omdat we slechts met twee zangers werken, die Carmen en Don José spelen.”

Om het naar het nu te trekken is er een hedendaagse raamvertelling aan toegevoegd van Meriem, een jonge archeologe. Met een Powerpointpresentatie vertelt Meriem vanuit het heden over haar onderzoek naar een befaamde zangeres. De universiteit van Sevilla waar ze werkt, is gebouwd op de locatie waar vroeger tabaksfabrieken stonden zoals die waarin Carmen werkte. Meriem heeft zowel trekjes van Carmen als van Don José: enerzijds in haar hang naar rebelse onafhankelijkheid, anderzijds in haar obsessie met het vinden en redden van de mysterieuze zangeres.

Voorlopig is Wu Tsang nog niet klaar met de veelzijdigheid van Carmen

Exotische ‘zigeunerin’

„Het is bijna onmogelijk om het personage Carmen echt te leren kennen omdat er door de jaren heen zoveel op haar is geprojecteerd”, stelt Wu Tsang. Neem bijvoorbeeld het exotische stereotype van de ‘zigeunerin’. „We wilden het klassieke verhaal niet herzien, maar juist de ongrijpbaarheid van Carmen omarmen.”

Die ongrijpbaarheid is een van de thema’s waar Moved by the Motion graag mee werkt. Wu Tsang: „Als deze opera zo’n sterk onderdeel is van onze cultuur, laten we dan in elk geval de manier veranderen waarop mensen kijken. Waarom blijven bepaalde verhalen resoneren bij mensen? Uiteindelijk is er iets mythisch aan Carmen dat het publiek mateloos fascineert.”

Het ontrafelen van de mythe blijkt niet het einddoel, maar het problematiseren van een te eenduidige lezing van Carmen wel. De onvermijdelijke dood is vanaf de eerste scène al aanwezig, waarbij de mythe van Carmen tot leven wordt gewekt door een zangeres, een acteur en een danser. Dit mini-collectief van Carmens symboliseert de veelzijdigheid van het personage.

Wu Tsang: „Omdat er zoveel interpretaties van Carmen zijn, wilden we dat zij een meervoudig karakter werd. Dat hebben we vrij letterlijk toegepast door haar door drie personen te laten vertolken. Maar ik zou het ook geweldig vinden als er twaalf Carmens waren.”

Voorlopig is Wu Tsang nog niet klaar met de veelzijdigheid van Carmen. Ze werkt op dit moment aan een filminstallatie over Carmen, die op 20 juli in première zal gaan in MACBA, Barcelona. „Het wordt heel anders dan de opera en richt zich vooral op flamenco.”

Is er een moment geweest waarop ze dacht: nu voelt het alsof alles bij elkaar komt? „Er zijn meerdere van dat soort momenten geweest. Daarom vind ik performance zo spannend. Er is geen perfecte show, het is net een levend organisme dat zich voortdurend evolueert.”

Carmen wordt gepresenteerd door Hartwig Art Foundation en Holland Festival en is te zien op zondag 23 juni 2024 in het Koninklijk Theater Carré.