Regionale ov-kaartjes volgend jaar mogelijk 11,3 procent duurder

Openbaar vervoer Vanwege inflatie en loonstijgingen dreigt het regionale openbaar vervoer opnieuw flink duurder te worden. Reizigersvereniging Rover vindt dat „heel gek”.
De bus van Emmeloord naar Lelystad.
De bus van Emmeloord naar Lelystad. Simon Lenskens

De prijzen voor kaartjes in het regionale openbaar vervoer stijgen per 1 januari mogelijk met 11,3 procent. Dat bevestigt Dova, een koepel van ov-autoriteiten, dinsdag na berichtgeving door RTL Nieuws. Dit jaar gingen de ticketprijzen al met 7 procent omhoog.

Het gaat om een prognose van de zogeheten Landelijke Tarieven Index (LTI), het percentage waarmee vervoerders hun prijzen maximaal mogen laten stijgen. Dova berekent de LTI aan de hand van drie factoren: de lonen, de energieprijzen en de algemene inflatie in Nederland. De energieprijzen dalen, dus het zou kunnen dat het definitieve percentage in het najaar iets lager uitvalt, maar Dova-directeur Jan van Selm denkt dat het hoe dan ook rond de 10 procent zal blijven.

„Dit is heel gek”, reageert een woordvoerder van reizigersvereniging Rover. „Want je gaat als reiziger meer betalen voor minder service. Met deze prijsstijging zouden de kaartjes in twee jaar bijna 20 procent duurder worden. Terwijl de dienstverlening net zo hard krimpt.” Van Selm schrijft op de site van Dova dat de regionale vervoerders in 2019 bij elkaar nog 17 miljoen uren reden, en dat dat komende jaren kan dalen tot 13 miljoen.

Financiële problemen

Niet alleen de lonen van de ov-bedrijven, maar alle lonen in Nederland tellen volgens Van Selm mee om de prijsstijgingen van de regionale kaartjes te berekenen. Dat terwijl de vervoerders na meerdere stakingen een loonsverhoging van 15 procent in de loop van 27 maanden hebben afgesproken. Het is dus mogelijk dat de loonkosten harder stijgen dan de bedragen die vervoerders met kaartjes ophalen. „Het kan zijn dat hier financiële vraagstukken uit voortkomen”, zegt Van Selm.

„Ik verwijt de vervoerders niets”, zegt de Rover-woordvoerder, die vindt dat de overheid meer in openbaar vervoer moet investeren. „Als bijvoorbeeld de btw op openbaar vervoer naar 0 procent gaat, heb je deze verhoging alweer bijna weggewerkt.”

Lees ook ‘Kaartje voor bus, tram en metro wordt opnieuw duurder’