Regeringspartij SNS wint vervroegde parlementsverkiezingen Servië, president Vucic verstevigt zijn positie

De regerende Servische Progressieve Partij (SNS) heeft zondag de vervroegde parlementsverkiezingen van Servië gewonnen. De partij behaalde 47 procent van de stemmen. De oppositiealliantie Servië tegen Geweld kreeg 23 procent van de stemmen, terwijl de Socialistische Partij van Servië het moet doen met iets minder dan 7 procent.

De Servische president Aleksandar Vucic ontbond het parlement begin november en schreef toen vervroegde verkiezingen uit. Die actie volgde op massale protesten in de Servische hoofdstad Belgrado uit woede over twee massamoorden in het land, op 3 en 4 mei. De demonstranten waren boos op onder meer Vucic, die ontkende dat zijn regering ook maar enigszins schuld had aan de moorden. Hij gaf de schuld aan internet, videospelletjes en westerse waarden.

De verkiezingen zouden weliswaar geen directe invloed hebben op de positie van Vucic, maar de oppositie had gehoopt hem een grote klap toe te brengen. Kijkend naar de uitslag, is hen dat niet gelukt. Vucic vervroegde de verkiezingen vermoedelijk onder meer om zijn eigen positie te versterken. Dat is hem duidelijk wel gelukt.

Experts denken dat Vucic de verkiezingen ook vervroegde om beslissingen uit te stellen over de banden van zijn land met Kosovo. Servië wil lid worden van de Europese Unie, maar moet daarvoor de banden verbeteren met Kosovo, dat het nog steeds als een van zijn provincies beschouwt.


Lees ook
Serviërs hebben genoeg van wapengeweld – Balkan Hunter verkoopt geen geweren meer

Muurschildering van de drie slachtoffers in Dubona, op de plaats van de schietpartij.


Leeslijst