Regen of niet: met deze cultuurtips vermaken je kinderen zich de hele herfstvakantie

1Jeugdtheater: van een verrukkelijke familieopera tot een horrorsprookje

Heeft je kind nog nooit een opera bijgewoond? Misschien wordt Piratenkoningin wel de eerste. Weesmeisje Oona woont met haar zelfgekozen broertje Toby in een guur weeshuis met de gemene, op parels beluste Conciërge Krab. Als Toby wordt ontvoerd zet Oona alles op alles om hem terug te halen. „Het is ieder kind (en ouder en grootouder) gegund om deze maand aan te monsteren op Oona’s piratenschip”, schrijft recensent Loni Verweij in NRC. Ze beloont deze splinternieuwe opera met maar liefst vijf ballen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.


Lees ook

Deze aanstekelijke voorstelling heeft vanaf de eerste seconde de wind in de zeilen.

Aylin Sezer als Queen in de voorstelling Piratenkoningin.

Meer zin in een theatervoorstelling? In De, voor kinderen van 8 jaar of ouder, maakt het publiek kennis met een ouderwetse dorpsgemeenschap, gestoken in fletse, eind-19de-eeuwse kleding. Maar wanneer een van de bewoners haar klompen inruilt voor leren schoenen verandert er iets in het blije, egalitaire dorp. Aanschouw de voorzichtige opkomst van het consumentisme. Het geraffineerde sprookje vraagt zijn jonge publiek te herevalueren wat in deze wereld écht van waarde is.


Lees ook

Een sprookje over de consumptiemaatschappij – maar dan voor kinderen

Vriendelijk, opgeruimd, eensgezind: de in fletse, eind-negentiende-eeuwse kleding gestoken gemeenschap in ‘De’.

Het jeugdtheater heeft nog veel meer te bieden deze herfstvakantie: probeer de geheimzinnige gebeurtenissen te ontrafelen van Sara’s mysteries (6+); raak ontroerd bij Er staat een olifant bij de bushalte (6+); of ontdek de levenslessen van de moderne heldenmythe Oma eindbaas (6+)


Lees ook

NRC geeft tips voor de leukste jeugdtheatervoorstellingen

Scène uit de voorstelling Sara’s Mysteries.

2Een museum op een druilerige dag

Musea voor kinderen zijn allesbehalve stoffig en saai: wandel door je dikke darm bij Corpus in Oegstgeest, leer boogschieten zoals ze in de middeleeuwen deden in het Archeon Museumpark in Alphen aan den Rijn of ontwerp je eigen games bij Storyworld in Groningen. Dit zijn slechts drie van de zeventien tips die NRC vorig jaar deelde ter ere van de kerstvakantie, maar ze zijn even leuk voor de herfst. Ook handig: bij elk musea staat de geschikte leeftijd.


Lees ook

Wat zijn de leukste musea voor kinderen? NRC geeft 17 tips

Wat zijn de leukste musea voor kinderen? NRC geeft 17 tips voor de kerstvakantie

3De boeken in duiken met de meest eigenwijze kinderboekenmakers

Voor boekenwurmen is de herfstvakantie de perfecte kans om nieuwe verhalen te ontdekken. Voor de afgelopen Kinderboekenweek selecteerde NRC de vier meest eigenwijze kinderboekenmakers die momenteel in het Nederlandse taalgebied actief zijn. Hun bijzondere werken zitten vol tegendraadsheid, moed, speelsheid en diepere boodschappen die kinderen kritisch leren denken.


Lees ook

Ook de regels van het kinderboek zijn er om gebroken te worden

Illustratie uit : Bibi Dumon Tak en Barbara Stok (illustraties): Dit boek is voor de wolf.

4Welke kinderfilms zijn de moeite waard?

Traditiegetrouw komen er tijdens de herfstvakantie meerdere kinder- en jeugdfilms in de bioscoop. Alle genoemde films zijn geschikt voor 6 jaar of ouder. Met kop en schouders steekt Linda wil kip! boven de rest uit. In de film zoeken Linda en haar moeder Paulette de hele stad af voor kip. Maar onder die grappige, absurde plot zit een emotioneel gelaagd verhaal, zoals je zelden ziet in een kinderfilm. NRC gaf vijf ballen.


Lees ook

‘Linda wil kip!’ is ook voor volwassenen een van de hartverwarmendste films van het jaar

‘Linda wil Kip!’ is ook voor volwassenen een van de hartverwarmendste films van het jaar

Voor de rest is de oogst wisselend, schrijft filmrecensent André Waardenburg. De meest in het oog springende film is een nieuwe versie van Bambi, met echte dieren. Harold en het magische paarse krijtje (twee ballen) en 200% Wolf (twee ballen) weten hem minder goed te enthousiasmeren.


Lees ook

Een ‘Bambi’ zonder trauma, ‘200% Wolf’ en een fantasieloos kinderboek

Zachary Levi in ‘Harold en het magische paarse krijtje’.

5Niet op de bank hangen? Festival Cinekid biedt films en meer

Dit jaar beleeft Cinekid (19 oktober tot en met 3 november) haar 38ste editie. Met traditiegetrouw niet alleen de beste jeugdfilms en -series, maar ook interactieve installaties en games in het MediaLab. In de workshop Robokoppies kunnen kinderen RoboKop programmeren, zodat hij de juiste route vindt. In Desert Daydreams vertonen knuffelbare robotplanten een eigen wil: ze komen tot leven door aanraking, beweging en geluid.

De openingsfilm van dit jaar is Victor Vleermuis, een animatiefilm over een onhandige vleermuis die verliefd wordt op een exotische zangvogel. Ook draait de Nederlands-Hongaarse jeugdfilm Hoe ik per ongeluk een boek schreef, over de 12-jarige Nina die de kracht van schrijven ontdekt. En is er Hein, die in de gelijknamige VPRO-serie tot de ontdekking komt dat hij kan praten met de doden. Zoals bij veel Cinekidfilms zijn er veel belangrijke levenslessen te leren op een terloops-prettige, niet-moralistische wijze.


Lees ook

Een vleermuis die bang is in het donker en een jongen die met de doden praat op Cinekid

Een vleermuis die bang is in het donker en een jongen die met de doden praat op Cinekid