Rechter ziet arbeidskrachten Temper niet als uitzendkrachten, vakbonden tekenen beroep aan

Mensen die werken voor het onlineplatform Temper zijn geen uitzendkrachten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. Eerder begonnen de vakbonden FNV en CNV een zaak tegen het bedrijf, dat via zijn platform opdrachtgevers aan freelancekrachten koppelt, omdat er sprake zou zijn van zogeheten schijnzelfstandigheid.

De rechtbank oordeelt dat bij de constructie geen sprake is van „formeel werkgeversgezag”, omdat het loon van de flexwerkers niet door Temper wordt uitbetaald, maar door de opdrachtgevers. De vakbonden hebben inmiddels aangegeven in beroep te zullen gaan tegen het vonnis. Zij blijven van mening dat wie via Temper werkt onder de cao moet vallen, omdat het volgens hen niet om zzp’ers gaat, maar om uitzendkrachten.


Lees ook

Alles ging goed met Temper, tot het niet meer goed ging

Alles ging goed met Temper, tot het niet meer goed ging

De zaak betreft de manier waarop Temper mensen aan werk helpt. Het bedrijf, opgericht in 2015, biedt een ‘digitaal prikbord’ met advertenties voor tijdelijke klussen bij bijvoorbeeld hotels, restaurants en magazijnen. Gebruikers van het platform kunnen daar kortstondig werken. Wie via Temper werkt, doet dit als freelancer. Het uurloon is doorgaans hoger dan dat van reguliere werknemers in de betreffende sector, maar daartegenover staat dat er geen sociale premies worden afgedragen.

‘Onbegrijpelijke uitspraak’

Volgens de rechter speelt ook mee dat wie zich aanmeldt voor werk op het platform, niet verplicht is om dat persoonlijk uit te voeren. Het staat iedereen immers vrij om te allen tijde de klus te annuleren of zich te laten vervangen zonder toestemming van Temper zelf.

Vakbonden FNV en CNV spreken in een reactie over een „onbegrijpelijke” uitspraak, die in strijd is met „andere jurisprudentie van de afgelopen jaren in andere platformzaken”. De bonden wijzen ook naar een eerdere conclusie van de Arbeidsinspectie, die Temper aanmerkte als uitzendbureau, waarmee de uitspraak van de rechtbank niet strookt.