Rechter: maximaal 2.000 asielzoekers in Ter Apel, anders volgt dwangsom

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) mag niet meer dan het afgesproken maximumaantal van 2.000 asielzoekers in de opvanglocatie in Ter Apel onderbrengen. Dat heeft de rechter dinsdag bepaald in een kort geding dat de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, had aangespannen tegen het COA.

In 2010 spaken het COA en de gemeente af dat er maximaal 2.000 asielzoekers in Ter Apel mogen verblijven. Dat het COA er niet in slaagt om met gemeenten elders afspraken voor opvanglocaties te maken, is volgens de rechtbank geen reden zich niet aan de afspraken met Westerwolde te houden.

Sinds oktober verblijven er structureel te veel mensen in het aanmeldcentrum. Van 1 oktober tot en met 31 december vorig jaar was de bezetting op drie dagen na steeds hoger dan 2.000, zei de rechter dinsdag. Soms verblijven er bijna 500 personen te veel, aldus de advocaat van Westerwolde tijdens de zitting twee weken geleden. Op dit moment verblijven er zo’n 2.230 asielzoekers in de opvang.

Onveilig en onhygiënisch

Die overbezetting leidt tot problemen. Zo sliepen er in 2022 honderden asielzoekers buiten, op het gras. Eind vorig jaar concludeerde de Inspectie van Justitie en Veiligheid dat het in de opvanglocatie onveilig en onhygiënisch is. Ook veroorzaakt een kleine groep asielzoekers overlast in de omgeving, door winkeldiefstallen en woninginbraken te plegen.

De rechtbank geeft het COA vier weken de tijd om het aantal asielzoekers terug te brengen naar 2.000. Mocht dat niet lukken, dan moet de organisatie Westerwolde een dwangsom van 15.000 euro per dag betalen met een maximum van 1,5 miljoen euro.

Volgens de rechter mag in het algemeen verwacht worden dat overheidsorganen zoals het COA ook zonder de dreiging van een dwangsom rechterlijke uitspraken nakomen. Maar ook omdat het COA zich niet gehouden heeft aan in het voorjaar van 2023 gemaakte afspraken in een mediation-traject met Westerwolde legt de rechter een dwangsom op.

Woordvoerder COA Hoe we het gaan oplossen is de komende tijd de vraag

Burgemeester Jaap Velema (D66) van Westerwolde is blij met de uitspraak. „We zijn er nog niet, maar we staan aan het begin van de mogelijke oplossing voor de problemen die we in Ter Apel en omgeving ervaren.” Volgens Velema is het „nu echt” aan het ministerie en het COA om het probleem in Ter Apel op te pakken. „Ik vertrouw erop dat ze uitvoering geven aan de uitspraak van de rechter.”

Niet op straat

Het COA zegt de uitspraak te respecteren. „De rechter heeft uitspraak gedaan en daar gaan we ons aan houden. We gaan er alles aan doen om de komende vier weken ervoor te zorgen dat we op die 2.000 uitkomen”, zegt een woordvoerder.

Hoe het COA ervoor gaat zorgen dat er niet langer te veel asielzoekers in Ter Apel verblijven, weet de organisatie nog niet. „Hoe we het gaan oplossen, is de komende tijd de vraag. Het kost allemaal tijd en onderwijl gaat de instroom van asielzoekers door. We kunnen mensen niet op straat zetten”, zegt de woordvoerder.


Lees ook
Drugs, geweld en diefstal: het is voor niemand leuk meer in Ter Apel

Asielzoekers lopen langs een camper van een hulporganisatie nabij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Volgens de Inspectie wordt de maximale bezetting van de opvang „met honderden” overschreden.