Rechter: koning kreeg terecht subsidie voor Kroondomein

De subsidie die de koning tussen 2016 en 2021 kreeg voor Kroondomein Het Loo, kreeg hij rechtmatig. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven, één van de vier hoogste bestuursrechters in Nederland, dinsdagochtend bepaald.

De zaak tegen het ministerie van Landbouw, dat de subsidie van ruim 4,7 miljoen euro toekende, was aangespannen door Stichting De Faunabescherming. De actiegroep maakt al een paar jaar bezwaar tegen de subsidie die koning Willem-Alexander jaarlijks ontvangt voor het natuurbeheer op Kroondomein Het Loo.

Volgens de stichting is dat onterecht: om subsidie te krijgen, moeten landgoedeigenaren het overgrote deel van hun grond jaarrond openstellen voor publiek. Op het Kroondomein is ieder jaar een gebied van 3.400 hectare tussen 15 september en 25 december afgesloten.

De koning besloot twee jaar geleden voor dat gebied geen subsidie meer aan te vragen. Daardoor kan hij zelf bepalen wanneer hij het gebied sluit. Voor de 1.300 hectare die het hele jaar door bezocht kan worden en de 1.600 hectare kwetsbare natuur (die altijd dicht is), vraagt hij wel subsidie aan. Tot eind 2027 gaat het om 4,5 miljoen euro.

Recreatietoeslag

De rechtszaak ging over de vorige subsidieperiode (2016-2021). Het College van Beroep voor het bedrijfsleven redeneert dat de subsidie toen bestond uit twee delen: één voor natuurbeheer en één voor openstelling. „Die recreatietoeslag is toegekend voor het deel dat het hele jaar open is voor het publiek en niet voor het deel dat (een deel van het jaar) gesloten is”, schrijft het college in zijn uitspraak. „De wet staat de minister alleen toe een openstellingsverplichting te verbinden aan de recreatietoeslag, zodat de minister terecht die verplichting niet oplegt voor het (deels) gesloten terrein.” Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk.

In de subsidieaanvragen werd als reden „bescherming van de persoonlijke levenssfeer” gegeven. Stichting De Faunabescherming en ook andere natuurbeschermers zeggen dat de koning in die tijd jaagt. Volgens de rentmeester van de Koning, Arno Willems, wordt er inderdaad gejaagd, om de populatie herten en zwijnen te beperken. „Op de hele Veluwe zijn er afspraken over het beperken van populaties. Dat is om te zorgen dat er geen ongebreidelde groei is”, zei hij eerder tegen NRC. De koning jaagt volgens de Rijksvoorlichtingsdienst één dagdeel per jaar.


Lees ook
Het Kroondomein gaat even dicht, maar ‘niet omdat de koning wil jagen’

<strong>De rentmeester vindt niet dat mensen overal moeten kunnen komen.</strong> Op de hei geldt altijd ‘verboden toegang’.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/10/rechter-koning-kreeg-terecht-subsidie-voor-kroondomein.jpg”><br />
</a> </p>
<p>De afsluiting van drie maanden is volgens Willems noodzakelijk om de natuur rust te geven. Het Kroondomein is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland. Het landgoed omvat ook het park rondom Paleis Het Loo, dat een museum is, en boswachterij Hoog Soeren. Het is eigendom van de Staat, maar de Koning (nu Willem-Alexander) heeft het zogenoemde vruchtgebruik, wat inhoudt dat hij zowel de baten ontvangt als de lasten draagt.</p>
<aside data-article-id=