Rechter geeft huisartsen gelijk in zaak over tarieven

De Nederlandse Zorgautoriteit moet nieuwe tarieven vaststellen voor de huisartsenzorg voor 2023 en 2024. Dat concludeerde het College van Beroep donderdag. Huisartsen hadden een rechtszaak aangespannen, omdat de huidige tarieven te laag zouden zijn. De kosten die ze maken zijn dusdanig gestegen, zeggen de artsen, dat nieuwe tarieven noodzakelijk zijn. Huisartsen legden donderdag een uur het werk neer om de uitspraak online te kunnen volgen. Nu heeft de rechter de huisartsen gelijk gegeven.

De NZa doet elke paar jaar onderzoek naar de kosten van huisartsen: hoeveel zijn ze kwijt aan huisvesting, aan personeel, aan ICT. Op basis van dat onderzoek bepaalt de NZa de hoogte van het maximale bedrag dat een huisarts krijgt voor een patiëntenconsult of ingreep (bijvoorbeeld bloed prikken of een spiraal plaatsen).

De tarieven voor dit en komend jaar zijn gebaseerd op onderzoek van acht jaar geleden, uit 2015. Ze zijn sindsdien alleen geïndexeerd. Intussen zeggen de huisartsen, zijn de kosten zo gestegen dat die tarieven niet dekkend meer zijn. Huisartsen hebben er veel meer taken bij gekregen, taken die voorheen in het ziekenhuis werden uitgevoerd. Daarnaast worden patiënten ouder. Dokters namen meer personeel aan. Dat brengt niet alleen meer administratie met zich mee, maar vraagt ook om andere huisvesting. Al die factoren gaan gepaard met extra kosten.


Lees ook
Huisarts en patiënt in het nauw, maar dat aanpakken lukt amper

 Huisarts en patiënt in het nauw, maar dat aanpakken lukt amper

Signalen

De NZa erkent dat er veel is veranderd, maar stelt ook dat indexatie volstaat. Want uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek zou bijvoorbeeld blijken dat de winst van praktijkhoudende huisartsen „(fors) is toegenomen” tussen 2015 en 2020. Dat zou een indicatie zijn dat de tarieven gemiddeld genomen dekkend zijn.

Het College van Beroep gaat daar niet in mee. Dat de omzet hoger is, zegt niets over de kosten, stelt het. En zonder onderzoek wordt het risico op te lage vergoedingen bij de huisartsen gelegd. De signalen dat de huisarts hogere kosten heeft, zijn er, zegt de rechter. Nu moet de NZa onderzoeken of die signalen kloppen. En mocht dan blijken dat dokters het afgelopen jaar financieel benadeeld zijn, dan moet de NZa een manier vinden „waarop deze schade wordt gecompenseerd”.


Lees ook
Veel meer werk maar niet meer geld: huisartsen zijn het zat

Er is een groeiend tekort aan huisartsen die een praktijk willen runnen.


Leeslijst