Rapporteur Mensenhandel: ‘Zicht op uitbuiting Oekraïners ontbreekt’

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel maakt zich ernstig zorgen over de toename van het aantal Oekraïense vluchtelingen dat slachtoffer is van mensenhandel in Nederland. In 2022 werden er 51 meldingen gedaan van Oekraïense slachtoffers van mensenhandel, in 2021 waren dat er 7. Het daadwerkelijke aantal gevallen ligt vermoedelijk veel hoger; naar schatting een op de vijf gevallen van mensenhandel wordt gemeld.

Nationaal Rapporteur Conny Rijken: „Dit zijn mensen die zijn gevlucht voor een oorlog en vervolgens in Nederland worden uitgebuit. We zien dat er door malafide uitzendbureaus misbruik van Oekraïners wordt gemaakt.”

In totaal werden er in 2022 814 gevallen van mensenhandel gemeld in Nederland, blijkt uit de Jaarcijfers Mensenhandel die woensdag worden gepubliceerd. Het gaat onder meer om seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting en arbeidsuitbuiting. Meldingen worden gedaan door de slachtoffers zelf, of door instanties zoals zorginstellingen of de politie. Mensenhandel is het werven, vervoeren of huisvesten van mensen met gebruik van dwang, met als bedoeling iemand uit te buiten.

Lang niet alle meldingen leiden tot strafrechtelijke vervolging. In 2022 handelde het Openbaar Ministerie tweehonderd zaken af, waarvan de helft eindigde in een dagvaarding, 45 procent werd geseponeerd. De schatting is dat het totaal aantal slachtoffers van mensenhandel al jaren redelijk stabiel blijft en ongeveer vijfduizend mensen treft.

Rijken zegt tegen NRC dat werkgevers en uitzendbureaus misbruik maken van de kwetsbare positie van Oekraïense vluchtelingen. Ze worden volgens Rijken uitgebuit als arbeidskracht, bijvoorbeeld als ze te veel overuren maken, of te weinig of helemaal niet betaald krijgen. Sommige slachtoffers van uitbuiting werken in de land- of tuinbouw. „We kennen gevallen waar mensen moeten slapen in de schuren waar ze werken.”


Lees ook
Arbeidsmigranten worden uitgebuit en bedrijven komen ermee weg: ‘De economie staat op één

Arbeidsmigranten worden uitgebuit en bedrijven komen ermee weg: ‘De economie staat op één’

Volgens Rijken is de situatie van Oekraïense vluchtelingen die slachtoffer worden van mensenhandel „een verantwoordelijkheid van ons allemaal.” Ze zegt dat er vrijwel altijd mensen zijn die signalen van ernstige uitbuiting zien, en dat getuigen dat moeten melden.

Een probleem is dat het zicht op mensenhandel ontbreekt. Dat komt deels doordat slachtoffers zich lang niet altijd zelf melden. Soms omdat ze zich niet realiseren dat er sprake is van mensenhandel of omdat ze, mede door een taalbarrière, niet weten waar ze moeten zijn.

Volgens Rijken is ook bij opsporingsinstanties nog winst te behalen. Het aantal verdachten dat in beeld komt van de politie is gedaald, net als het aantal zaken dat bij het OM wordt ingeschreven.

Vooral de cijfers van de marechaussee zijn opvallend: die meldde in 2018 86 slachtoffers van mensenhandel, en vorig jaar zes. Dat komt volgens Rijken onder andere door verminderde capaciteit, omdat er bij de marechaussee een aantal getrainde mensen zijn vertrokken, en de trainingen over bewustwording van mensenhandel een tijd hebben stilgelegen.