Rapport: ME-patiënten voelen zich niet serieus genomen door uitkeringsinstantie UWV

Patiënten met de chronische vermoeidheidsziekte ME/CVS krijgen soms geen arbeidsongeschiktheidsuitkering, terwijl een groot deel van hen aangeeft helemaal niet of slechts enkele uren per week te kunnen werken. Dat staat in een rapport dat woensdag is gepubliceerd door de Steungroep ME en Arbeidsongeschiktheid, een belangengroep die zich inzet voor „betere keuringen van mensen met ME/CVS en tegen uitsluiting van een uitkering”. In het rapport delen 59 patiënten met de ziekte ME/CVS hun negatieve ervaringen met uitkeringsinstantie UWV. Ze hebben het gevoel niet geloofd te worden door het UWV.

Uit het rapport komt een beeld naar voren van patiënten die het gevoel hebben dat hun klachten en beperkingen als gevolg van de ziekte niet serieus worden genomen door het UWV. Ze zijn van mening dat artsen bij het UWV, die beslissingen nemen over arbeids(on)geschiktheid, te weinig kennis hebben over ME/CVS of de ziekte afdoen als psychisch. Eén patiënt zegt bijvoorbeeld: „Ze claimen dat ik 30 uur per week kan werken, terwijl ik door mijn ziekte niet meer kan douchen, maximaal een kwartier per dag kan zitten, en niet meer de straat uit kan lopen.” En een ander: „Mijn moeder heeft dit voor mij opgeschreven omdat ik dat niet meer kan, maar het UWV vindt dat ik best kan werken.”


Lees ook
De uitputting van het chronisch vermoeidheidssyndroom is niet te meten

De uitputting van het chronisch vermoeidheidssyndroom is niet te meten

Verzwakt lichaam

In een eerdere enquête onder 382 patiënten zei 12 procent volgens de Steungroep ME dat „volgens het UWV zelfs helemaal geen sprake was van ziekte, ook al was de diagnose ME/CVS door een behandelend arts gesteld.” Eén van de respondenten zei bang te zijn uit Nederland te moeten verhuizen „omdat mijn ziekte hier niet erkend wordt en ik zonder uitkering niet kan overleven.” De Steungroep hekelt de gevolgen die dat heeft voor uitkeringen en voorzieningen voor ME-patiënten. De belangenorganisatie heeft het rapport dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer.

ME is een chronische ziekte die vaak na een infectie ontstaat en qua klachten overeen kan komen met bijvoorbeeld long covid of de ziekte van Lyme. Voorbeelden van symptomen zijn: een verzwakt lichaam, inspanningsintolerantie (een kleine inspanning kan al leiden tot uitputting), cognitieve problemen, gebrek aan energie en pijn in het lichaam. Patiënten kunnen weinig prikkels aan, kunnen vaak niet meer zelfstandig leven en zijn soms aan bed gekluisterd. In 2018 schatte de Gezondheidsraad dat zo’n 30.000 tot 40.000 mensen in Nederland de ziekte hebben.

‘Verschrikkelijk’

Een woordvoerder van het UWV zegt het „verschrikkelijk” te vinden voor de patiënten die hun verhaal delen in het rapport. „Het lijkt erop dat de cliënten uit deze casuïstiek zich helaas onvoldoende gezien, gehoord en geholpen voelen door UWV. En dat vind ik erg spijtig. We gaan heel graag met de Steungroep in gesprek om te kijken wat we voor deze cliënten kunnen betekenen.” De Steungroep vermeldt in het rapport dat er ook patiënten zijn met positieve ervaringen met het UWV.

In 2018 adviseerde de Gezondheidsraad medische beoordelaars al om ME/CVS te erkennen als ernstige ziekte. Daarin werden bepaalde problemen voor patiënten ook al herkend: „Het komt voor dat patiënten door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) arbeidsgeschikt worden bevonden, omdat volgens een verzekeringsarts geen lichamelijke afwijking kan worden aangetoond of geen eenduidige diagnose gesteld kan worden. Dat zijn volgens de geldende regels echter geen goede redenen om iemands beperkingen buiten beschouwing te laten.”