Radicaal-rechtse verkiezingswinnaar FPÖ gepasseerd bij Oostenrijkse coalitievorming

De Oostenrijkse president Alexander van der Bellen (Groenen) passeert bij een poging om tot een regering te komen de radicaal-rechtse verkiezingswinnaar Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ). De president heeft de tweede partij, de conservatieve ÖVP van bondskanselier Karl Nehammer, opdracht gegeven om een regering te vormen met de sociaal-democraten (SPÖ). Dat melden Oostenrijkse media dinsdag.

De radicaal-rechtse FPÖ, een Europese fractiegenoot van de PVV, won eind september de landelijke verkiezingen en het is in Oostenrijk gebruikelijk dat de grootste partij als eerste aan zet is in de coalitievorming. Een gebruik maar geen wetmatigheid, benadrukt Van der Bellen. Als een partij geen absolute meerderheid haalt, moet ze partners en de president overtuigen, zei de president dinsdag. „Aangezien de FPÖ geen coalitiepartner kan krijgen, is dit de enige optie.”

FPÖ-leider Herbert Kickl raakte deze verkiezingen in opspraak omdat hij zichzelf omschrijft als Volkskanzler, een titel die de nazi’s vroeger voor Adolf Hitler gebruikten. Ook staat de FPÖ onder meer bekend om een openlijk pro-Russische houding. Over het besluit van de president om Karl Nehammer aan te wijzen, zegt Kickl in een bericht op Instagram dat zijn overwinning „voor veel van jullie een klap in het gezicht is”. Hij verzekert zijn volgers ervan dat „het laatste woord nog niet gesproken is”.


Lees ook

Herbert Kickl, de leider van het radicaal-rechtse FPÖ, perfectioneerde het populisme

Herbert Kickl (midden), leider van de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) op een verkiezingsbijeenkomst in Graz, Oostenrijk, op 7 september 2024.

Nehammer heeft de opdracht een regering te vormen dinsdag aanvaard. De ÖVP en SPÖ komen als nummer twee en drie net aan een meerderheid. Maar Nehammer meldde de Oostenrijkse pers dinsdag dat hij een coalitie van drie partijen in gedachten heeft. Welke derde partij hij wil betrekken, zei hij niet. Dat schrijft de Oostenrijkse krant Der Standard. Dat het om de huidige regeringspartij De Groenen gaat, lijkt onwaarschijnlijk. Het huwelijk tussen de huidige coalitiepartners ÖVP en de Groenen was niet erg gelukkig. Nehammer klaagde eerder zijn Groenen-minister van Klimaat Leonore Gewessler zelfs aan voor ambtsmisbruik omdat zij, tegen de zin van Nehammer in, in Brussel vóór een natuurherstelwet stemde.