Radicaal-rechts officieel de grootste, duizenden demonstranten in Franse steden

Alle stemmen zijn geteld in Frankijk. Zoals zondagavond al bleek, komt het Rassemblement National maandag officieel als grootste uit de eerste ronde van de parlementsverkiezingen. Dat meldt Le Monde na berichtgeving van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Duizenden Fransen protesteerden zondagavond in verschillende steden tegen de uitslag.

Zoals de exitpoll op zondagavond al toonde, komt het radicaal-rechtse blok van Jordan Bardella en Marine Le Pen als de grootste uit de stembus. Volgens een exitpoll van Ifop kwam de partij zondagavond op 34,2 procent procent, maar de definitieve uitslag ligt iets lager: de partij heeft 33,1 procent van de stemmen gekregen.

Ook het aantal stemmen voor de centrumpartij van huidig president Emmanuel Macron was iets lager dan zondag uit de exitpoll naar voren kwam. Zijn Ensemble ontving 20 procent van de stemmen. Tussen Le Pen en Macron valt het linkse Nouveau Front Populaire. Die partij werd in de eerste ronde door 28 procent van de stemmers gekozen (in de exitpoll was dat nog 29,1 procent). De tweede ronde van de verkiezingen, waarna duidelijk wordt hoe de 577 zetels in de Assemblée Nationale verdeeld zullen worden, vindt zondag plaats.

Volgens onder meer Europe 1 hebben zondag in grote steden als Parijs en Nantes duizenden demonstranten geprotesteerd tegen de verkiezingsuitslag. Op de Place de la République in Parijs verzamelden aanhangers van linkse partijen zich.


Lees ook

Frans radicaal-rechts staat aan de poort van de macht, maar die is voorlopig gesloten

Marine Le Pen, leider van het radicaal-rechtse Rassemblement National, na haar toespraak in reactie op de voorlopige resultaten van de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen, zondag in het Noord-Franse Henin-Beaumont.