Rabobank zet mes in ‘logge en complexe’ structuur

De Rabobank gaat reorganiseren, en daarbij zullen ontslagen vallen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van een uitgelekte interne notitie van de directie aan de ledenraad. Het is nog niet bekend hoeveel functies verdwijnen.

Directievoorzitter Stefaan Decraene vindt de bank te log, te complex en te hiërarchisch. Klanten worden daar de dupe van: door de vele lagen binnen de bank zou het niet lukken hen snel en efficiënt te bedienen. De „bestuurlijke drukte” is te hoog, schrijft Decraene volgens het FD in de notitie.

Eerder dit jaar uitte de Vlaming Decraene in een interview met het FD al kritiek op de Nederlandse „poldercultuur”. „Alles is hier in regels uitgeschreven, ik heb het nog nooit zo erg gezien.” Dat moet simpeler en efficiënter, vindt hij.

In datzelfde interview zei hij dat de Rabobank weer een ‘regiobank’ moet worden. Zijn voorganger Wiebe Draijer had de bank juist verdergaand gecentraliseerd door lokale bankkantoren te sluiten en meer verantwoordelijkheid naar het hoofdkantoor in Utrecht te trekken. Dat ging ten koste van duizenden arbeidsplaatsen – én van de menselijke maat, volgens gefrustreerde lokale directies. Die centralisatie wil Decraene terugdraaien, volgens het FD.

In de interne notitie staan nog geen definitieve besluiten, maar wel wat het FD omschrijft als „contouren” van de plannen: de omgang met klanten is te complex, besluitvorming moet eenvoudiger en uitvoering moet met minder mensen, het productaanbod moet groter worden en de betrokkenheid in de regio moet omhoog.

In de eerste helft van 2023 bleek de winst van Rabobank bijna verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder: van 1,3 naar 2,5 miljard euro. De bank profiteerde, net als veel andere banken, van de renteverhogingen die de centrale banken vanwege de hoge inflatie hebben doorgevoerd.


Lees ook
Lees ook: Buitenlandse leiding voor oer-Nederlandse bank

West-Vlaming Stefaan Decraene werkte eerder bij de Franse bank BNP Paribas.