Raad van Europa ontneemt Azerbeidzjan stemrecht, mogelijk royement

Azerbeidzjan en de Raad van Europa liggen op ramkoers. Woensdagavond besloot de parlementaire assemblee van de Raad (PACE) om de delegatie van Azerbeidzjan het stemrecht te ontnemen. Aanleiding is het verdrijven van Armeniërs in de enclave Nagorno-Karabach, aanhoudende mensenrechtenschendingen in Azerbeidzjan zelf en een gebrek aan samenwerking met de assemblee.

De Azerbeidzjaanse delegatie zag de bui al hangen: kort voor de stemming maakte Azerbeidzjan bekend de samenwerking met PACE voor onbepaalde tijd op te schorten.

De Raad van Europa is de oudste parlementaire organisatie van Europa. Het orgaan is na de Tweede Wereldoorlog opgericht om mensenrechten op het continent te bevorderen. Deelnemende landen committeren zich aan het bevorderen van democratie, rechtsstaat en respect voor de mensenrechten.

Harde aanpak

Azerbeidzjan is lid van de Raad sinds 2001. De relatie is vanaf het begin moeizaam geweest. Het regime van Ilham Aliyev (president sinds 2003) kenmerkt zich door corruptie en een harde aanpak van politieke tegenstanders. De Raad van Europa concludeerde in een rapport uit 2021 dat de omstandigheden in Azerbeidzjaanse gevangenissen „hardvochtig en levensbedreigend” kunnen zijn. Na de inname afgelopen september van Nagorno-Karabach, een Armeense enclave op Azerbeidzjaans grondgebied, kondigde Aliyev vervroegde presidentsverkiezingen aan. Die vinden plaats op 7 februari. In aanloop daar naartoe zijn journalisten en politiek activisten gevangen gezet.

Azerbeidzjan verwijt de Raad van Europa ‘politieke corruptie’

„Helaas heeft Azerbeidzjan meer dan twintig jaar na haar toetreding nog steeds niet voldaan aan de verplichtingen die horen bij het lidmaatschap van de Raad van Europa”, zei PACE-lid Mogens Jensen (Denemarken, sociaal-democraten) voor de stemming. „Het strafrechtelijk vervolgen van regeringscritici is een systematisch probleem dat nooit is opgelost. Volgens NGO’s zitten er op dit moment 254 politieke gevangenen vast in Azerbeidzjan. De vrijheid van meningsuiting wordt veelvuldig aangetast, zoals blijkt uit een recente arrestatiegolf onder journalisten.”

Het ontnemen van het stemrecht kan een opmaat zijn voor royering van Azerbeidzjan. Dat zou dan het derde land kunnen worden dat uit de Raad van Europa wordt gezet. In 2014 verloor Rusland het stemrecht in de assemblee na de inname van de Krim. Rusland kreeg het stemrecht terug in 2019, maar werd in 2022 uit de Raad gezet na de invasie van Oekraïne. Griekenland werd in 1969 geroyeerd na een staatsgreep door militairen en keerde terug in 1974.


Lees ook
Armeniërs vrezen etnische zuivering in Nagorno-Karabach. ‘Niemand doet iets’

Het Armeense dorp Aravus, aan de grens met Azerbeidzjan.

Met de aanval van Azerbeidzjan op Nagorno-Karabach liepen ook de spanningen binnen de Raad op. In oktober nam de parlementaire assemblee een resolutie aan waarin het Azerbeidzjan opriep de rechten van de Armeense bevolking in de enclave te respecteren, tot ongenoegen van Azerbeidzjan. Daarna werd duidelijk dat PACE-leden niet welkom waren als waarnemers bij de presidentsverkiezingen in februari.

Azerbeidzjan verwijt de Raad van Europa nu onder meer ‘politieke corruptie’. Dat is ironisch: in 2017 kwam naar buiten dat leden van PACE juist steekpenningen van Azerbeidzjan hadden aangenomen en zich lieten fêteren met dure cadeaus zoals kaviaar en tapijten, in ruil voor een milde aanpak op het gebied van mensenrechten.

Waar de relatie tussen de Raad van Europa (46 lidstaten) en Azerbeidzjan nu ernstig is bekoeld, heeft de Europese Unie (27 lidstaten) de banden met Bakoe juist flink aangehaald. Om minder afhankelijk te worden van Russisch gas sloot de EU in 2022 een contract voor de levering van twintig miljard kubieke meter gas uit Azerbeidzjan. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen noemde president Aliyev daarop „een betrouwbare partner”. Na de inname door Azerbeidzjan van Nagorno-Karabach bleef een harde veroordeling uit haar mond uit.