Queer western met een smaragdgroen jasje in de hoofdrol: Almodóvars ‘Strange Way of Life’

Recensie Film

Western In Pedro Almodóvars queer western ‘Strange Way of Life’ speelt naast Ethan Hawke en Pedro Pascal een kledingstuk de hoofdrol. Een modereclame? Kostuum en decor staan bij Almodóvar altijd centraal.

Het knettert tussen Jake (Ethan Hawke, links) en Silva (Pedro Pascal) in ‘Strange Way of Life’.
Het knettert tussen Jake (Ethan Hawke, links) en Silva (Pedro Pascal) in ‘Strange Way of Life’.

De muren hangen vol met schilderijen van Maynard Dixon. Dat is het eerste teken dat het in Strange Way of Life (Extraña forma de vida) niet om zomaar cowboys draait. Deze mannen hebben stijl. En daaruit kun je concluderen dat deze korte queer western die de Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar voor modehuis Saint Laurent maakte misschien een veredelde modecommercial is, maar eerst en vooral een echte Almodóvar. Decors en kostuums hebben immers altijd een hoofdrol in het werk van de regisseur van films als Dolor y gloria (2019), Madres paralelas (2021) en de recente kortfilm naar Jean Cocteau The Human Voice (2020) (waarin actrice Tilda Swinton onder meer gekleed ging in Balenciaga en Dries Van Noten). Ze vertellen meer dan het verhaal zelf. Achtergrond wordt voorgrond.

Strange Way of Life is niet de eerste queer western. Je zou zelfs kunnen beweren dat het genre zich altijd goed leende voor het blootleggen van genderrollen, het ontrafelen van stereotiep masculien gedrag, en de erotiek, zo niet onomwonden seksualiteit van (mannelijke) machtsrelaties. Almodóvar liet ooit de kans aan zich voorbijgaan om het later Oscarwinnende Brokeback Mountain te regisseren. Als Strange Way of Life niet gesitueerd was in het late zonlicht en fictieve verleden van de westernmythe, zou je kunnen zeggen dat hij een alternatief einde voor die film presenteert.

https://www.youtube.com/watch?v=lThthRVb4gU Lees ook een interview met regisseur Pedro Almodóvar over ‘Strange Way of Life’

We maken kennis met twee cowboys op leeftijd. Ethan Hawkes Jake is inmiddels sheriff, zijn voormalige geliefde Silva (Pedro Pascal uit The Last of Us) heeft een ranch aan de andere kant van de woestijn. Even lijkt het alsof Silva in zijn smaragdgroene suède jasje kalmpjes te paard de kleine nederzetting Bitter Creek komt binnenrijden om zijn oude minnaar op te zoeken. Maar binnen het korte bestek van de film heeft Almodóvar ook nog grote thema’s – wraak, eer – en een plottwist voor ons in petto, inclusief flashbacks, achtervolging en klassieke ‘Mexican standoff’, waarbij de personages elkaar onder vuur houden tot er eentje wel moet vuren.

Er zit niets anders op dan het allemaal met een grote glimlach te bekijken. Het is camp, maar niet over the top. De chemie tussen beide acteurs is elektrisch geladen, ongemakkelijk en verrukkelijk. Het knettert. Sommige dialogen zijn subversief, andere banaal. Op de beste momenten zijn ze het allebei. Almodóvar zal niet snel een scène overtreffen als die waarin tijdens een postcoïtale onthulling Jake zijn pistool trekt en Silva droogjes opmerkt: „Echt? En dan? Een dode man in je bed die nog steeds naar zaad ruikt?”