PVV-minister Faber bevestigt: toch geen ‘ontmoedigingsborden’ bij azc’s

Het plan van minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) om waarschuwingsborden in asielzoekerscentra met daarop de boodschap „hier wordt gewerkt aan uw terugkeer” te plaatsen, is definitief van de baan. Dat bevestigt Faber vrijdag tijdens een persmoment in Den Haag. Het is de eerste keer dat Faber zich uitlaat over het plan nadat de Tweede Kamer woensdag al tegen de ontmoedigingsborden stemde.

Op de vraag of Faber de waarschuwingsborden alsnog wil doorvoeren, antwoordde de minister vrijdag: „zoals het er nu uitziet niet, want er is geen draagvlak voor”. Volgens Faber ligt het plan op dit moment niet meer op tafel.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde woensdagmiddag in met een motie van het CDA, waarin partijleider Henri Bontenbal opriep af te zien van deze waarschuwingsborden. Ook coalitiepartijen spraken hun afkeur uit over het plan. Caroline van der Plas, leider van de BBB, vond het plan „vluchtelingen pesten”. VVD-leider Dilan Yesilgöz verzuchtte dat het plan „nergens op sloeg” in het tv-programma WNL Op Zondag.

Minister Faber was zelf op het idee gekomen om de ontmoedigingsborden in opvangcentra te plaatsen na een werkbezoek aan Denemarken. Met de borden wilde de minister duidelijk communiceren naar asielzoekers dat een verblijfsvergunning niet vanzelfsprekend is.