Psycholoog Philip Zimbardo (91), bekend van het Stanford Prison Experiment, overleden

Philip G. Zimbardo, de psycholoog achter het controversiële Stanford Prison Experiment, is op 91-jarige leeftijd overleden. Stanford University maakte vrijdag bekend dat Zimbardo op 14 oktober stierf in zijn huis in San Francisco. De doodsoorzaak is niet bekend.

Het gevangenisexperiment van Zimbardo vond plaats in 1971. Samen met een team van jonge onderzoekers rekruteerde hij 21 mannelijke studenten om twee weken door te brengen in een nepgevangenis. Deze bevond zich in een kelder van een gebouw op de Stanford-campus. Een deel van de mannen kreeg een rol als bewaker, een ander deel de rol van gevangene.

Beëindigd

Het onderzoek werd na zes dagen beëindigd omdat de mannen die de rol van bewaker toebedeeld hadden gekregen de ‘gevangenen’ psychologisch mishandelden. De mannen die de gevangenen speelden werden angstig en depressief.

Zimbardo kreeg na afloop veel kritiek omdat hij geen neutrale waarnemer zou zijn geweest tijdens het experiment. Hij had zelf de rol van hoofdbewaker op zich genomen en was zo een actieve deelnemer tijdens het onderzoek. „De uitkomst van ons onderzoek was schokkend en onverwacht”, schreef Zimbardo later.

Het experiment werd zeer bekend en wordt nu gebruikt in psychologiestudies om de psychologie van het kwaad en de ethiek van psychologisch onderzoek met menselijke proefpersonen te bestuderen.


Lees ook

Waarom het Stanford Prison Experiment nu kritiek krijgt

Een ‘gevangene’ en een ‘bewaker’ tijdens het experiment uit 1971. Na zes dagen werd het experiment voortijdig afgebroken.