Voetbalclub PSV heeft de afgelopen maanden tevergeefs geprobeerd zijn naam van de website van een Aziatisch gokbedrijf te laten verwijderen. De club uit Eindhoven sloot in 2017 een sponsorovereenkomst met gokbedrijf Wellbet, die inmiddels al jaren is verlopen. Maar PSV krijgt geen contact meer met de voormalig sponsor, waardoor er nog altijd wordt geadverteerd met de naam en het logo van de club.
De onbereikbaarheid van het Aziatische gokbedrijf toont opnieuw de schimmigheid van de sponsorovereenkomst. De club kreeg ruim 100.000 euro en in ruil daarvoor mocht Wellbet het logo van PSV gebruiken in Azië. Eerder kon PSV al niet aangeven wie de eigenaren van het gokbedrijf Wellbet zijn en waar het sponsorgeld dat het ontving precies vandaan kwam.
„Heel vervelend” noemt een PSV-woordvoerder het dat de voormalige sponsor „misbruik maakt” van het logo en de merknaam van de club. „Andere partijen betalen daar veel geld voor, dus dit wil je voorkomen.” Tegelijkertijd heeft PSV de indruk dat de gokwebsite nauwelijks nog operationeel is, hoewel Wellbet nog altijd weddenschappen op actuele sportwedstrijden aanbiedt. „We denken niet dat het ons veel schade berokkent”, zegt de woordvoerder.
De overeenkomst tussen PSV en Wellbet kwam tot stand in een periode dat Aziatische goksponsors bezig waren aan een opmars in het Europese voetbal. Vooral in Engeland, Duitsland en Zuid-Europese landen verschenen de namen en logo’s van onbekende Aziatische gokwebsites op shirts en reclameborden van tientallen profclubs. In Nederland waren gokreclames in 2017 nog verboden, maar clubs konden wel deals sluiten over het gebruik van hun merk in Azië. Naast PSV ging ook Ajax in zee met Aziatische gokpartners (KB88 en YIBO). Beide gokbedrijven bestaan inmiddels niet meer.
Herkomst sponsorgeld ongewis
Achter de vrolijke foto’s en ronkende persberichten waarmee de sponsordeals werden aangekondigd gaat een ondoorzichtige wereld schuil van brievenbusfirma’s in belastingparadijzen, illegale gokwebsites en gebrekkig toezicht, bleek uit onderzoek van NRC. Voetbalclubs hebben geen idee waar het sponsorgeld vandaan komt – en doen er nauwelijks onderzoek naar.
Dat gold ook voor PSV. Zo stuurde Wellbet in 2017 een acteur naar Eindhoven, die als directeur communicatie met toenmalig PSV-directeur Toon Gerbrands de sponsorovereenkomst ondertekende. „We zijn er heel blij mee”, zei Gerbrands in een promotiefilmpje dat destijds werd gemaakt.
Dezelfde man dook op als vertegenwoordiger bij een deal in 2016 tussen Wellbet en de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A. Uiteindelijk bleek dat het om een Filippijnse man ging, die naar de Verenigde Staten was verhuisd en jarenlang in een elektronicazaak in Las Vegas werkte.
Lees ook
Hoe Ajax en PSV in zee gingen met dubieuze Aziatische gokbedrijven
De Europese politiedienst Europol schreef een aantal jaren geleden in een rapport dat online gokbedrijven vaak worden gebruikt om crimineel geld uit bijvoorbeeld afpersing en drugshandel wit te wassen en wijst daarbij expliciet naar Aziatische online bookmakers met goklicenties van vrijhandelszones in landen als de Filippijnen of offshore belastingparadijzen. PSV-sponsor Wellbet verkreeg een licentie op Curaçao, waar ook een bloeiende industrie is ontstaan rond de uitgifte van dit soort gokvergunningen.
Bij deze overeenkomst met Wellbet bemiddelden consultants van het Britse Interregional Sports Group (ISG), een bedrijf dat onder meer digitale reclame bij voetbalwedstrijden verzorgd.
PSV heeft naar aanleiding van de eerdere NRC-publicatie geprobeerd via ISG in contact te komen met Wellbet, om naam en logo van de goksite te laten verwijderen. Het verzoek is ingediend, maar PSV heeft „nog geen reactie ontvangen”, laat de woordvoerder weten. „Dus hoe fout we het ook vinden, dan hebben we niet veel middelen om er iets aan te doen.” Hij voegt eraan toe dat PSV een sponsordeal met „zo’n partij” tegenwoordig niet meer zou sluiten.
ISG reageert niet op verzoeken om commentaar en een van de directeuren heeft na vragen van NRC zijn WhatsApp-account geblokkeerd.
Ook van de twee Aziatische gokbedrijven die Ajax als sponsor aan zich bond, viel niet te achterhalen wie de eigenaren waren. Zeker is wel dat YIBO nauw verbonden is met gokbedrijf YABO, dat door Chinese autoriteiten in 2021 is aangemerkt als illegaal goksyndicaat.
Demissionair minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) zei in maart dit jaar in antwoord op Kamervragen over de gokovereenkomsten van PSV en Ajax dat de clubs niet verplicht waren te onderzoeken wie de uiteindelijke eigenaren waren van deze gokbedrijven. En dus ook niet door wie het sponsorgeld uiteindelijk werd betaald. Dit omdat voetbalclubs, anders dan bijvoorbeeld banken, niet worden aangemerkt „als poortwachter in de zin van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme [Wwft]”.
Strengere regels
Op Europees niveau zijn de regels aangepast en krijgen voetbalclubs ook de rol van ‘poortwachter’, waardoor ze meer controles moeten uitvoeren voordat ze met partijen in zee gaan. Het Europees Parlement moet deze verandering nog goedkeuren.
Ook liet demissionair minister Weerwind weten dat het onderzoek van NRC bij De Nederlandsche Bank en het Bureau Financieel Toezicht onder de aandacht was gebracht. Maar deze instanties willen niet zeggen of ze vervolgens onderzoek hebben gedaan, omdat ze niet op „individuele gevallen” kunnen ingaan.