Provincie Zuid-Holland onderzoekt sluiting van chemiefabriek Chemours

PFAS De druk op de provincie om stappen te ondernemen tegen Chemours nam de laatste tijd toe. Maar de gedeputeerde acht de kans op snelle sluiting klein.

De Chemours-fabriek in Dordrecht
De Chemours-fabriek in Dordrecht Foto Olivier Middendorp

De provincie Zuid-Holland moet onderzoeken of en hoe de chemische fabriek Chemours in Dordrecht gesloten kan worden. Provinciale Staten stemden woensdagmiddag in met twee moties van de Partij voor de Dieren en de SP die het provinciebestuur oproepen het intrekken van de vergunning te onderzoeken. Ook moet worden bekeken hoe de fabriek voorlopig kan worden stilgelegd, totdat zeker is dat die geen gevaarlijke PFAS meer uitstoot.

Lees ook: Gevaarlijk veel PFAS in eieren van hobbykippen in de buurt van chemiefabriek Chemours

De besluiten volgen na weken van oplopende druk op de provinciale politiek om op te treden tegen de fabriek. In juni bleek uit onderzoek van Zembla dat Chemours al decennia wist dat de PFAS-stoffen die ze in Dordrecht uitstootte, gevaarlijk waren voor mens en milieu. Uit onderzoek van NRC bleek eind augustus dat eieren van kippen in de omgeving van Chemours zwaar vervuild zijn door PFAS. Het eten van die vervuilde eieren kan bijdragen aan te hoge PFAS-waarden in het bloed van omwonenden.

In aanloop naar het debat woensdag stelde de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) bovendien dat de productie bij Chemours uit voorzorg „zo snel mogelijk stilgelegd” moest worden. Dat zou tegemoet komen aan de zorgen en onvrede onder omwonenden.

De bedrijfsadvocaten van Chemours luisteren mee

Frederik Zevenbergen gedeputeerde Zuid-Holland

Hogere bestuurslagen

Directe sluiting van de fabriek is onmogelijk, hield gedeputeerde Frederik Zevenbergen (vergunningen, VVD) de Staten voor. Voor zover bekend houdt het bedrijf zich namelijk aan de vergunning, zei hij, waardoor sluiting de provincie veel geld zou kosten. Hóeveel wilde hij de Statenleden alleen in een besloten vergadering vertellen, „want de bedrijfsadvocaten van Chemours luisteren ook mee”.

Bovendien treedt de provincie volgens Zevenbergen op bij overtredingen. Tijdens het debat woensdag werd bijvoorbeeld bekend dat de provincie aangifte heeft gedaan tegen Chemours omdat het trifluorazijnzuur loost, een potentieel gevaarlijke chemische stof waarvoor het geen lozingsvergunning heeft. De milieuvergunning is daarnaast recent opnieuw uitgegeven, memoreerde Zevenbergen. Hij temperde daarom de verwachtingen dat een nieuw onderzoek naar de juridische mogelijkheden van sluiting veel zou opleveren. De Zuid-Hollandse politiek keek tijdens het debat dan ook naar hogere bestuurslagen: om Chemours te kúnnen sluiten, zullen wetten en regels in Den Haag en Brussel moeten veranderen.