Prominente Russische oppositiepoliticus Kara-Moerza overgebracht naar ziekenhuis, toestand onbekend

De prominente Russisch-Britse oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza is donderdag van het Siberische strafkamp, waar hij een straf van 25 jaar uitzit, overgebracht naar een gevangenisziekenhuis in de nabijgelegen stad Omsk. Dat heeft de Russische activist Jevgenia Kara-Moerza, tevens zijn partner, vrijdag bekendgemaakt in een bericht op X. De gezondheidstoestand van Vladimir Kara-Moerza is onbekend. Hij overleefde twee vergiftigen en liep zenuwschade op, die verergert door de omstandigheden van zijn gevangenschap.

De advocaten van de 42-jarige politicus reisden donderdag vanuit Moskou naar de strafkolonie IK-7 in Siberië. Na vijf uur wachten werd hen volgens Jevgenia Kara-Moerza verteld dat hun cliënt in het ziekenhuis ligt. In de kliniek zou hen vrijdag de toegang tot Kara-Moerza zijn ontzegd. „Ze kregen eerst te horen dat hij nog niet volledig was behandeld, daarna dat hij door artsen werd onderzocht.”

Vladimir Kara-Moerza verwierf internationale bekendheid met zijn strijd tegen wat hij de „dictatuur” van de Russische president Vladimir Poetin noemt. In een politiek klimaat dat tegenspraak almaar harder bestraft, bouwde hij mee aan een netwerk van activisten en oppositiepolitici en gaf kritiek op de oorlog in Oekraïne. Op 11 april 2022 werd Kara-Moerza in Moskou gearresteerd. Een jaar later werd hij tot 25 jaar cel veroordeeld voor onder meer ‘hoogverraad’ en het verspreiden van valse informatie over het leger. Vanuit zijn cel in Siberië schreef hij columns voor The Washington Post die zijn advocaat naar buiten smokkelde. In mei won hij daarmee de prestigieuze Amerikaanse Pulitzer-prijs.


Lees ook

NRC sprak onlangs met activist Jevgenia Kara-Moerza, zijn partner: ‘Om de oorlog vol te houden moet Poetin afwijkende meningen uitroeien’

‘Om de oorlog  vol te houden moet  Poetin afwijkende meningen  uitroeien’