‘Probleemwolf’ die hardloper beet op Hoge Veluwe mag worden afgeschoten, oordeelt de rechtbank

De provincie Gelderland mag de zogenoemde ‘probleemwolf’ op De Hoge Veluwe doodschieten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdagmiddag besloten. Dierenorganisaties Animal Rights, de Faunabescherming en Fauna4Life hadden de zaak aangespannen nadat de provincie een vergunning had afgegeven voor het doden van deze wolf.

Afgelopen april beet de betreffende ‘probleemwolf’ een voorbijrennende hardloopster op de Veluwe. De provincie sprak van een „veiligheidsrisico” omdat de wolf „afwijkend gedrag” zou vertonen: zo is het dier volgens de provincie niet mensenschuw en komt het, ook na het bijtincident, dichtbij. Alternatieve maatregelen om de wolf te verjagen – het afsluiten van het Nationaal Park, het toedienen van een pijnprikkel en het verjagen van het dier – zouden geen effect hebben gehad. 

Dierenorganisaties tekenden bezwaar aan, maar volgens de voorzieningenrechter zijn er „geen minder verstrekkende alternatieven om toekomstige veiligheidsincidenten met deze wolf te voorkomen”. Bij de behandeling van de zaak, vorige week vrijdag, werd onvoldoende duidelijk om welke wolf het zou gaan. Daarom werd de uitspraak uitgesteld. De rechter vindt dat de provincie dat nu voldoende aannemelijk heeft gemaakt, en acht het „noodzakelijk” vanwege de „openbare veiligheid” om het dier af te schieten.

Animal Rights: ‘rechter offert wolf op’

In een eerste reactie op de uitspraak zegt Animal Rights „woedend” te zijn. De rechter „offert de wolf op om ervan verzekerd te zijn dat haar bij een eventueel nieuw incident niets verweten kan worden”, schrijft de organisatie aan NRC. „Deze rechter heeft het doodsvonnis bekrachtigd en we kunnen nu alleen hopen dat de wolf zich niet laat zien.” De Faunabescherming spreekt van een „zwarte dag voor de wolven in Nederland”.

De ‘probleemwolf’ op de Veluwe is niet gechipt, maar volgens de provincie kan het juiste dier geschoten worden op basis van uiterlijke kenmerken en beeldmateriaal van het bijtincident. Gelderland houdt de wolvenroedel daar al langer in de gaten. Eerder verleende de provincie al een vergunning om wolven met paintballgeweren te kunnen verjagen, maar dat voorstel stuitte bij de rechtbank steeds op bezwaren.

Vorige week oordeelde het Europese Parlement dat de beschermstatus van de wolf verlaagd wordt: van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Dat betekent mogelijk dat in de toekomst meer afschotvergunningen worden verleend voor wolven die problemen veroorzaken.


Lees ook

EU stemt voor verlaging status van wolf: ‘Het is geen bedreigde diersoort meer’

Een wolf op de Veluwe. Foto Bob Hogenkamp / Getty